Naviják - diskuze

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
miňo

Re: Naviják

#856 Nový příspěvek od miňo »

Naviják z difu. Jednoduchý, pevný, na domácu potrebu.

Pepa.cz
Kontaktovat uživatele:

#857 Nový příspěvek od Pepa.cz »

dolls píše:Tak tento pacient to moc vymyšlené nemá. Naviják nic-moc,....nebo spíš nic než moc :smich:
Ten naviják nějak bučel :vysmech: :smich: :D

jimV

#858 Nový příspěvek od jimV »

videli jste to video na prave strane 5 se shora bych je ty pany uvazal do toho navijaku za kule a pomalicku nebo este pomalej pritahoval az by jim gule praskly jinak tak ma reseny navijak i pepa tedy rendy 999 jako myslim hrusku a ozubene kolo

bubča

#859 Nový příspěvek od bubča »

Chlapy,mám doma dva navijáky na V3S a u obou někdo odmontoval vodící kámen (srdíčko) a ložisko vodícího kamene z řádkovače.Mohl by tyto dva díly někdo poměřit a nakreslit ? Díky za pomoc.

dolls
Kontaktovat uživatele:

#860 Nový příspěvek od dolls »

Pepa.cz píše:Ten naviják nějak bučel :vysmech: :smich: :D
Ano, na naviják jsem udělal tohle vylepšení naschvál, z důvodu bezpěčnosti, aby hlasitě upozornil, když se s ním pracuje :smich:

FERO 873
Kontaktovat uživatele:

Re:

#861 Nový příspěvek od FERO 873 »

Igor píše:navijak z V3S alebo zo ZILa ? :-/

Ja som sa rozhodol že si spravím takýto :dostdobry:
Obrázek Obrázek Obrázek

zatia¾ to mám takto premyslené :chytry:
- I reazový prevod 12:25 reaz 16B (rozteè 1")
- II reazový prevod 13:40 reaz 20B (rozteè 1 1/4")
- kolíková spojka na volné odvíjanie lana medzi 40z kolesom a prírubou bubna (ovládaná ruène)
- bubon šírka 150mm, Ø 160mm, Ø prírub 400mm (vôjde naò asi 90m lana Ø 12mm)
- pásová brzda Ø 270mm šírka 50mm (z UR I) na prírube bubna ovládaná vzduch. valcom z PV3S, možnos odbrzdi a zabrzdi aj za jazdy
Bude to ma celkový prevod 6,41:1 a rýchlos navíjania pri 540ot/min 0,7m/s prázdny bubon a 1,6m/s plný bubon, len neviem èi tá pásová brzda nebude ma malý brzdný úèinok pri ahaní?
Prosím o recenziu uvedenej koncepcie kým som ešte v zaèiatkoch :help:

Už som zaèal :)
kladky Ø 170mm
Obrázek
No začal si naozaj vo velkom štíle ale prešlo 5 a pól roka a rád by som vedel kde je výsledok ? :smich:

super 50 sk

#862 Nový příspěvek od super 50 sk »

tie gulickove loziska sa rosypu ako prve

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#863 Nový příspěvek od McPeci »

Papin píše:Ahoj, dávám sem několik fotek co odsud zmizely. Navíjím na zpátečku, odvíjení jde úplně volně. Navíjení je pomalejší ale jinak docela v pohodě.Nejdříve jsem byl opravdu zklamaný z toho řazení zpátečky a vyřazení pojezdu ale po chvíli práce jsem si to trochu najel a už to měnit nebudu.Po přitažení zabrzdím šnek přes bowden pákou v kabině,zvednu štít a jedu.Myslel jsem, že se bude zvedat předek, ale docela v poho. Táhl jsem pořádný kus a dobrý. Na běžný tahání to opravdu stačí. Na každodení tahání to teda ale opravdu není. Tak hodně zdaru!!!
ahoj vypadá to dobře jen mám dotaz, jak se ti vypíná buben když máš naložené kusy?? máš tam i jinou brzdu než na šneka?? udrží to?? moc naviják z v3s neznam
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

JH

#864 Nový příspěvek od JH »

Na V3S naviják stačí v pohodě jen origo pásová brzda ovládána vzduchovou pístnicí o průměru cca 50 mm. V žádném případě nepovolí a lze i při zatažené brzdě dotahovat a třeba i šponovat břemeno. Samozřejmě i po odbrzdění vždy povolí. Jinak naviják zapínáš a vypínáš pomocí nožní spojky samozřejmě po zařazení náhonu a za předpokladu že máš lano namotané obráceně. Ale pokud máš origo řádkovač a i původně namotané lano tak musíš vyřadit pojezd a navíjet přes kvalty 1-5 a navíjet na zpátečku, ale je to pakárna . :-/ Lepší to předělat na volný odvíjení a lano namotat obráceně, anebo sehnat něco jiného. :(

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#865 Nový příspěvek od McPeci »

však toto myslím když se takovýto naviják překopá na volné odvíjení zda to jde odpojit když máš našponované lano a štít v zemi když máš šnekové kolo spojené s bubnem cca 8 kolíky
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

JH

#866 Nový příspěvek od JH »

McPeci píše:však toto myslím když se takovýto naviják překopá na volné odvíjení zda to jde odpojit když máš našponované lano a štít v zemi když máš šnekové kolo spojené s bubnem cca 8 kolíky
Ano jde ve 101% případů. Pásovka je pásovka a ta vždy po uvolnění povolí a je jedno na jakém navijáku.

Zdeněk B.

#867 Nový příspěvek od Zdeněk B. »

Pokud tím odpojením myslíš rozpojení mezi bubnem a šnekovým kolem, tak mám zkušenost že při našponovaném laně po odbrždění pásové brzdy se ti lano v 95% případů nepovolí a musíš buď popojet nebo ručně protočit hřídelem, abys mohl rozpojit kolíkovou spojku. S takhle upraveným navijákem jsem vytahal cca 500m3 a byla to často opakující se závada.

JH

#868 Nový příspěvek od JH »

Tak to teda koukám mě se to ještě nikdy nestalo, ale je možné že je to kus od kusu a jak se povede přestavba. :-/ Mě spojku ovládá malá pístnice průměr asi 30 mm a zapínat i vypínat jde ve všech možných polohách absolutně přesně a bezchybně. :)

PS: A ještě jsem zapomněl že pokud se namotá obráceně lano je také nutné na čepu otočit pásovou brzdu, aby šlo při zatažené brzdě domotávat lano a při tahu nepovolila. V opačném případě nebude možné domotávat ( brzda je na tvrdo na čepu a nepovolí) a při vlečení břemena ji drží jen tah pístnice a ten je možné překonat a brzda bude povolovat.

Majoo

#869 Nový příspěvek od Majoo »

Vie mi niekto poradiť? Kúpil som starší Igland Primax s elektrohydraulickým ovládaním a bolo k tomu aj dialkové ovládanie, ale elektrická časť je dosť zničená. Bolo to vytrhané z traktora. Zapojiť mi to nerobí problém, len ako pripojiť to diaľkové? Má dve tlačítka čiže je dvojkanálové a neviem či to bude dobre ak budem musieť pri navíjaní držať obe tlačítka. Jedným odbrzdím brzdu a druhým budem navíjať?
Neviem ako to je na profi navijákoch. Možno by to šlo spraviť cez relátko a jedným tlačítkom pri navíjaní by odbrzdilo automaticky brzdu a navíjalo. a druhým ovládať len brzdu pri vyťahovaní lana. Samozrejme je k tomu aj ovládanie na kábel kde je tlačítko na navíjanie a prepínač na zabrzdenie, alebo odbrzdenie bubna a červený hríbik total stop.

Pomohol by mi názor profíkov ako originál ovládajú naviják diaľkovým.

Vedra

#870 Nový příspěvek od Vedra »

Ahoj, bylo by tohle k něčemu na domácí těžbu palivového dřeva? Za Fendta 1800 kg a 28 koní. Nějaký kratší štít bych tam dolů připadně navařil. Jinak se v tom nevyznám tak nevím jestli tam není nějaká fatální chyba v konstrukci.

https://stroje.bazos.cz/inzerat/8590419 ... vyroby.php

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“