Jokeho Zetor 25

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
joke25

Jokeho Zetor 25

#1 Nový příspěvek od joke25 »

Pozdravujem vsetkych priaznivcov traktora Zetor 25!(a samozrejme aj vsetkych, ktorym traktory prirastli k srdcu) :)

Chcem sa konecne po dlhsom odkladani "na potom" s vami podelit o fotky mojej 25-ky.
Nikdy sme doma nemali vlastny traktor, ale od mala ma traktory bavili(ktoreho chlapca nie) a tak ked som mal cca 15rokov, postavil som taky samohyb s trabantovym motorom, bez uzavierky a bol som stastny ze to jazdi...:-)Ale ako si domyslite - neurobil nejako extra vela prace, mal svoje nedostatky(start po zime,slaby zaber...)Tak preslo par rokov(cca10) pocas ktorych sme si nechavali prace spravit suedovym traktorom.Ale vo mne stale vrtalo, ze by sa zisiel nejaky schopny traktorik - taky sikovny nie moc velky,nie moc maly :)
Ked som mohol mat cca10rokov pamatam si ako okolo nas jazdieval jeden pan z dediny na zeleno - zlto -modro -cervenkastej25-ke.Ten zvuk sa mi pacil a aj nam s nou niekolko krat oral policko za domom.Viem ze som si hovoril - to by bolo mat taky traktor doma...
Ako ubiehal cas, trosku vo mne svietila iskricka nadeje, ze raz, ked ten pan bude stary(uz vtedy bol na dochodku) a preda ten traktor, mozno by ho otec mohol kupit...
Asi pred piatimi rokmi som sa dozvedel, že traktor je predany - no trochu som bol sklamany a iskricka nadeje zhasla :)
Ale kupil ho jeden miestny hospodar, ktory si myslel ze s nim bude vlacit a siat, ale nakoniec nemal cas si ho poopravovat a zostal stat u neho na dvore pod plachtou a pouzival dva vacsie traktory co mal doma.
Ja som za ten cas hutal, ze si postvim sam nejaky traktor, tak som zhanal motor, napravy, prevodovky...A v tom mi kamarad z druheho konca dediny povedal, ze ten hospdar predava 25-ku.
Tak som tam hned vystartoval a to bolo nejako na jar2010.Prisiel som tam a ked dal dolu plachtu tak som mal trocu zmiesane pocity - krasa to veru nebola, ale nejaky siesty alebo siedmy zmysel mi hovoril, ze Z TOHO NIECO BUDE :)
Tak sme sa dohodli, ze ked ho nastartuje az sa trochu otepli, pride na nom ku mne.O niekolko tyzdnov idem po dvore a zrazu P-P-P-P-P zrovna vo mne hrklo a pozrel som na cestu a moje usi neklamali :) Previezol som sa na nom a hned sme ho zaparkovali u mna na dvore(na zhrozenie celeho pribuzensva).Pan hospodar vybral baterku a bezkompromisne som "musel" pristupit na jeho cenu665,-Eur - co myslim je v norme- ako som neskor začal sledovať inzeraty a dostupne info o 25-kach.
A od vtedy zacala prerábka a oprav traktora podla mojej predstavy.Zo zaciatku som k tomu pristupoval tak, ze mam v rukach "polotovar" na domarobeny traktor.Az postupom casu ako som cital navody nasetraktory a veteranforum tak som pretransformoval svju ideu na zachovanie hystorickeho vzhladu, ale s upravami niektorych veci - typu hydraulika, ridenie...
Takze nie je to VETERAN, ale proste moj pomocnik so vzhladom ciastocne podobnym originalu.

Konkretne zmeny na traktore:

- Dve hydrauklicke cerpadla+ 4-pakovy rozvadzac(jedno cerpadlo riadenie orsta, druhe ostatna hydraulika)
-Baterka 145Ah nie je pod sedankou,ale na miesto povodnej nadrze - ta je zo spodu vyrezana a sluzi iba ako kryt nad baterkou a vyrobeou nerezovou nadrzou na naftu s hladinomerom a nalievacim otvorom ktory vyustuje v povodnom nalievacom otvore.Má objem cca18Litrov - co pre moju prevadzku bohato staci.
-Hydraulicke riadenie(orsta aj s volantom z desty zo zberu)

Tak aby som len nepisal davam foto povodny stav:
Obrázek
A foto po mojom zasahu :) :
Obrázek
Postupne pridam aj dalsie foto z opravy a sucasnosti.

Zetoru 25 ZDAR! :)
Ako si kto ustelie, tak sa bude vozit...
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 30&t=50436

Bronťo
Kontaktovat uživatele:

Re: Jokeho Zetor 25

#2 Nový příspěvek od Bronťo »

Ahoj tak ťa tu vítame medzi nami 25karmi som s tvojho traktora nadšený vizerá super a ešte aj tá nebadana uprava riadenia ma velmi zaujima a všetko naviše si zo Skalice Slovenskej? to by zme boli z jedneho chotara ak maš viac fotiek a budeš ochotny podeliť sa one sem s nimi je to krány stroj tak ať služi jak ma.
ale nedá mi hned z rany sa ťa pýtať kde a jak maš tie čerpadla rozvadzač a jak je urobený ten posilovač jak vyzera zo zadu či čo všetko si robil na 25. moc dík 8)

joke25

#3 Nový příspěvek od joke25 »

Ahoj Bronto!

To uz som zaregistroval, ze sme z podobnych koncin a tiez som "presmejdil" tvoje galerie, ale zatial som vacsinou bol len v stadiu odkukavania a stahovania inspiracii v obrazkovej podobe a teraz je cas prispiet aj svojou troskou do mlyna :) Takze ak budem mat pofotene co ta aj ostatnyc zaujim ,rad to sem hodim.
Napr. hlavne cerpadlo - uchytenie napevno k liatinovej vani cez zvareny drziak a krutiaci moment prenasany silentblokmi so zavitom M8.:
Obrázek
A cerpadlo pre pohon riadenia berie krutiaci moment z hriadele dynama cez hardy spojku.Funguje bezvadne:
Obrázek
Skusal som najprv experimentovat s prioritnym ventylom, ale robilo to same problemy - ked som zdvihal hydrauliku v zadu, nedalo sa riadit a pod. Tak som to vyriesil takto.

Killer Koly

#4 Nový příspěvek od Killer Koly »

hezke. a jaky vyznam ma orsta u takoveho traktoru? a mel puvodne hydrauliku?
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

Ivan50

#5 Nový příspěvek od Ivan50 »

Ahoj :) Traktor vyzera pekne,vidno,že si sa s nim pobavil,nafot prosim ta,ked budeš mat čas, ako maš uchytenu tu baterku pod tou nadržou... :)No tomu vyznamu tej orsty,to som nepochopil :-/ podla teba je lepšie karovat s krčoma v rukach a hlavne pri cuvani ako s jednym prstom? :-/

joke25

#6 Nový příspěvek od joke25 »

Pristrojovka a orsta(teda vlastne orbitrol):
Obrázek
A este dalsie foto:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Orsta ma vyznam na tomto traktore ten, ze sa lahucko riadi a som proste rad ze ju tam mam :)

Este pohlad pod kapotu:
Obrázek

Obrázek
Pod sedankou mam priestor pre suflik na naradie
Obrázek

Karel_Sch

#7 Nový příspěvek od Karel_Sch »

máš, to velice pěkně promyšlené s tou nádrží a baterkou a tak.... 8) a ještě lépe udělané... žádný " bastl" pěkné! :)
Už se těším na další fotky ;-) ;-)
Karel :)

mihi

#8 Nový příspěvek od mihi »

To je pekná mašina 8)
Dobre ste to spravili.....
Nemáš ešte nejaké foto hydrauliky ?
A na čo traktor používate?
Pociťuješ stratu výkonu pri používaní oboch hud. čerpadiel?

Mihi :)
Mihi

Bronťo
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od Bronťo »

velmi pekne vidieť že si sa vyhral vyzerá jak original ale ma pár zasadnych zmen to riadenie sa mi pači že si zachoval tu hlavnu tyč aj z ramenom aj ked je to asi nefunkčne inak mne by bolo luto že si ho nemožem nakopnut kluku ale aj ja som to čerpadlo chcel tam negde narvat inak nadrž oleja je ta pod sedačku? a kde je na servo pod kaputu? a kadial nalevaš chladici kapalinu do chladiča ta predna kapota je asi odnimaci že? hydrauliku maš original? to čerpadlo si vyradil alebo ju uživaš bez zmen? maš fotku upravy 3 bodu? čo zatym tahaš? kdeto využivaš do vinohradu? prosim maš aj fotku spojky toho dynama z čerpadlom? viem že sem zvedavý jak stara baba ale inovacie ma zaujimajú dík moc. 8)

joke25

#10 Nový příspěvek od joke25 »

Inak aby som nezabudol - dakujem za privitanie. :)
A teraz k veci:
Hlavna tyc riadenia je(ako poznamenal Bronto) nefunkcna - iba na okrasu.Co sa tyka startovania klukou- tu moznost som nemal ani pred namontovanim cerpadla oproti remenici, lebo som nemal kluku a ten samotny unasac na matici a protikus s kolikmi bol uz hodne rozbity a ani zase az v takom super stave na start klukou ten motor nemam - to musim priznat.Motor som rozobrany nemal, lebo startuje obstojne-teda po oprave a spravnom zapojeni zhavicov a spiraly v sacom potrubi.Prevodovku som mal len odokrytu a vycistil som ju povymienal vsetky O-kruzky a gufera co som tam nasiel.Naj viac ma rozculil lavy brzdovy bubon, ktory som nemohol povoit a az po dost velkom usili a spekulovania ma napadla konecne myslienka, ze tam moze byt lavy zavit -a bol. :)
Nadrž oleja je vedla sedacky po lavej ruke vodica asi 15Litrova a s nasavanim do cerpadla zatial nemam problem.Nadrzka na riadenie je medzi chladičom a krytom ventylov - taka mala z osobneho auta z posilovaca.V chladiacom systeme mam nemrznucu zmes - takze nevypustam vodu a nemusim casto davat prec kapotu(zatial od"vyroby" ani raz).Hydraulika na traktore nebola, ale zohnal som na inzerat a nakoniec som z nej použil len obal a spodnu tyč a dal som tam uplne iny piest(z naklapania dvihacieho zariadenia desty) taky maly s velkym priemerom.Na konci jeho piestnej tyče som vysustruzil gulovu plochu s dierou pre zaistenie(podla originalu) a bolo to.Hadica ide teraz priamo az do spodnej casti tohto piestu a v skrini hydrauliky nie je olej.Za traktorom netaham nejake velke zataze - zatial len vozik za auto(ale casom chcem vyrobit nejaku sklapaciu vlecku - nie moc velku), oriem jednoradlicnym pluhom(dole na foto),vinohrad nemam, len zahradu s polickom a vozim sa pre radost :)
Toto je s pluhom:
Obrázek
A toto je riesenie "tretieho bodu",kde je vidiet aj nadrz na olej:
Obrázek
Tu fotku napojenia dynama s cerpadlom bud niekde najdem,alebo casom odfotim.
Moje klaksonove"duo" :) a stupacka homemade :) :
Obrázek
Pohlad do utrob prevodovky so stcenymi bubnami:
Obrázek

petrbriza

#11 Nový příspěvek od petrbriza »

:shock: :shock: moc pěkná 25ka... 8)
všechny moje fotky zde ;)
https://www.rajce.net/a15087402

Ursus 73

#12 Nový příspěvek od Ursus 73 »

joke, musím ťa pochváliť, pekne si sa s ním pohral 8) aj tie úpravy sú urobené decentne tak ti prajem, nech ti to dobre jazdí :rally:
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

Jaro25

#13 Nový příspěvek od Jaro25 »

Tak aj ja Ťa vítam medzi nami - postihnutými.

Napriek tomu, že som viac menej zástancom 25-ky podľa možnosti v pôvodnom stave musím uznať, že si urobil veľmi peknú prácu. Ako tu bolo už viac krát napísané, tvoje úpravy sú decentné a účelné. Naozaj veľmi pekný "vytunený" traktor.

joke25

#14 Nový příspěvek od joke25 »

Som rad chlapi, ze sa vam upravy pacia, aj ked vzdy sa da nieco najst co by mohlo byt lepsie, alebo ako Jaro25 spomenul -blizsie k originalu.Ja som rad, ze to nakoniec dopadlo takto, lebo ako som pisal na zaciatku-bral som ten traktor ako polotovar, ktoy prerobim k obrazu svojmu a nie k originalu(to som este poriadne ani nevedel ako original vyzera :) ) Este by som chcel niekedy dat nove zadne gumy,ale to je asi hudba buducnosti a zohnat zan bubnovu kosacku.Uvidim co sa bude z toho dat zrealizovat.
Pre spestrenie - caka na svetla a blatniky:
Obrázek
Toto je maska ktoru som kupil cez net z Kosic za 30Eur a aby som na nej mohl opravit rebra, kupil som este jednu tusim za15Eur a z nej som zobral par rebier a vovaril do tejto.Vsetku plecharinu som dal najprv opieskovat.
Obrázek
V procese opravy...
Obrázek
Samozrejme - musel prist na radu aj tmel...
Obrázek
Po namontovani prisiel na radu napis - to som si nechal v reklamke vyrezat na plotri nalepku...
Obrázek
...,nastriekal ciernou farbou...
Obrázek
...odlepil nalepku a hotovo.Tak isto aj bocne napisy.
Obrázek

bobby

#15 Nový příspěvek od bobby »

líbí se mi tvoje úpravy, i ty gumy jednou seženeš... 8)
Řidiči traktoru není dovoleno, aby při jízdě v koloně udržoval menší vzdálenost než 30m mezi jednotlivými traktory...
koukni na nějaká videa - zetor25lh

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“