drtič
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- Kutil3
Re: štěpkovač
zdravím pánové...dost jsem se o toto téma zajímal..vidím asi problém s tím místem kde by to pak uskladněné jinak bych do toho šel můj bratránek si ji také dělal a má ji do ramen za 72 Zetora a musím uznat že jako se mu povedla...má uní dopravníček ten to háže na vůz který si také udělal podobný krmáku tak že si to může posouvat. zde je foto jeho štěpkovače co tomu říkáte ?
Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem...
Re: drtič
k tomu, zda se vyplatí/nevyplatí:
štěpkovač máme zcela jiný koncepce, rychloběžnej s podavačem dvěma ozub. válci, drtí tak 5cm tvrdý, 7 měkký... (ivo ho zná) a to jak na elektriku, tak na vývod. jen se přehodí řemeny tam, či tam, podle toho, jak se bude používat, elektro jede na motor 9kw, kdy na rotoru hřídele je 1000ot, na motoru 900... na ele. ale bere jen 4cm... dá se táhnout za traktorem/autem na kouli, nebo vézt v ramenech hydrauliky.. délka štěpky je +-5cm, díky závislému podávání na otáčkách rotoru se při změně otáček délka nemění...
v traktoru beze víc, Z30 jede na 1/3 plynu, utáhne to v pohodě, jen když tam nacpeš něco co nevezme (mnohem víc, než jsem uvedl) tak to zastaví motor potom co klouznou řemeny převodu od vývoďáku, kterej je 1/4 do rychla k rotoru...
tedy k tématu... bordel, pokud je ho míň, slabší a je už doma, drtíme elektrikou... páč to vyjde levněji, a není smrad z nastartovanýho nafťáku....
jeho výhodou je to, že se větev jen vrazí mezi válce a pak už si jí to samo bere, mezitím jdeš pro další, pokud to není nějakej extra křivák, kterej se šprajcne v trychtýři.. dálší výhodou je to, že to jde opravdu velmi rychle, stačí to brát v pohodě, když podávají 2 lidi...
jeho nevýhodou jsou velký rozměry, váha, a velkej nárok na výkon motoru.. dále taky složitější konstrukce a náročnější údržba/mazání.
pokud pojedu do buše, dodám foto..
pokud je ho víc, silnějšího apod, drtímě na vývoďák, v lese, štěpky jsou hned na vůz, nízkej, takže tam nalítají ze 2/3 samy, pře naplněním se musí trochu rohrnout do stran.. přičemž druhým traktorem se to hned odveze domů a vyloží mezitím se plní druhá kára...
na dvounápravovej valník drtíme do nůše která se pak vysype na valník....
je to trochu dražší, ale nedělá se zase bordel a randál doma, domů se přiveze hotová štěpka...
štěpkovač máme zcela jiný koncepce, rychloběžnej s podavačem dvěma ozub. válci, drtí tak 5cm tvrdý, 7 měkký... (ivo ho zná) a to jak na elektriku, tak na vývod. jen se přehodí řemeny tam, či tam, podle toho, jak se bude používat, elektro jede na motor 9kw, kdy na rotoru hřídele je 1000ot, na motoru 900... na ele. ale bere jen 4cm... dá se táhnout za traktorem/autem na kouli, nebo vézt v ramenech hydrauliky.. délka štěpky je +-5cm, díky závislému podávání na otáčkách rotoru se při změně otáček délka nemění...
v traktoru beze víc, Z30 jede na 1/3 plynu, utáhne to v pohodě, jen když tam nacpeš něco co nevezme (mnohem víc, než jsem uvedl) tak to zastaví motor potom co klouznou řemeny převodu od vývoďáku, kterej je 1/4 do rychla k rotoru...
tedy k tématu... bordel, pokud je ho míň, slabší a je už doma, drtíme elektrikou... páč to vyjde levněji, a není smrad z nastartovanýho nafťáku....
jeho výhodou je to, že se větev jen vrazí mezi válce a pak už si jí to samo bere, mezitím jdeš pro další, pokud to není nějakej extra křivák, kterej se šprajcne v trychtýři.. dálší výhodou je to, že to jde opravdu velmi rychle, stačí to brát v pohodě, když podávají 2 lidi...
jeho nevýhodou jsou velký rozměry, váha, a velkej nárok na výkon motoru.. dále taky složitější konstrukce a náročnější údržba/mazání.
pokud pojedu do buše, dodám foto..
pokud je ho víc, silnějšího apod, drtímě na vývoďák, v lese, štěpky jsou hned na vůz, nízkej, takže tam nalítají ze 2/3 samy, pře naplněním se musí trochu rohrnout do stran.. přičemž druhým traktorem se to hned odveze domů a vyloží mezitím se plní druhá kára...
na dvounápravovej valník drtíme do nůše která se pak vysype na valník....
je to trochu dražší, ale nedělá se zase bordel a randál doma, domů se přiveze hotová štěpka...
Hele šlo by zjistit jaký má převod mezi vývodovým hřídelem a tím dopravníkem a jaký průměr válečků u toho dopravníku. Protože máme takový menší a chtěly ho tam dát. Protože když je hromada větví a jeden dává tak aby dva házely vidlemi jak mourovatý . A k tomu uskladněný pokud jeto ta jemná má nevýhodu že je v ní moc prachu a ten se slehne a pak nemá kudy procházet vzduch a pokud je vtom listí tak je hotovo a musí seto přehazovat. A u štěpky z toho našeho nového jeto úplně něco jiného pouze na hromadu pod střechu a už si toho nevšímám.
- Zetor
Takže i přes zpotřebovanou naftu se vyplatí topit štěpkou (v kombinaci se dřevem)?Jak jsi to myslel s tím že ten rychloběžnej štěpkovač si to bere sám?Vždyť ten na způsobu Rojek taky nebo ne?Já se přikláním k tomu Rojku,je jednodužší na výrobu a není třeba tolik materiálu na výrobu.Se skladováním by problém nebyl,štěpkovali by jsme to až by to uschlo a když by se moc tupily nože,tak by jsme to ještě vlhky naštěpkovali a rozhodili v kulně po dřevě a ono by to doschlo.Nejsem sám kdo se o to zajímá,tak až se dostaneš ke štěpkovači tak nám ho vyfoť.Díky.
-
kdyz vymejslim pohon na elektriku,tak asi nebude tezke to pak odpojit a na druhou hridel se pichnout kardanem z traktoru.bezpecnostni spojku z navijaku v3s mam.
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí
Ivo, z jakého materiálu máš ty nože? Měl by to být asi dobrej materiál, aby se netupil a nevylamoval. S výrobou válců, by to snad nebyl problém, i tu skříň nějak a rám vykutit. Ale ty nože? Zkusil bych to z 2002, nebo EZH, ale nemám už kontakt na tento materiál a tepelné upravení. Z čeho jsi použil materiál Ty? Nebo ještě mě napadá listové pero z náklaďáku a zušlechtit. Jinak ten Rojek co jsem viděl si to dřevo bral sám, protože to tam strkali zezhora do násypky, tak to tam padalo samo, ty válečky to vtahujou. Velikost štěpky, spíš úlomků záleží na průměru válečků a počtu nožů. Otáčky tam nehrají roly. Akorát když se to točí rychle, tak to víc přibejvá. Ten rojek dělal kousky velký asi jako panák decák, na dýlku.
- Robert
- Kontaktovat uživatele:
http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... a&start=45 na konci stránky je video s naším štěpkovačem , štěpkujeme většinou suchý a lítá to až pod střechu cca 4m
Nože by měly být z řezačky 220 a z jednoho se dají udělat dva.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Re: štěpkovač
mozes mi priblizit jak vypada ten krmak?, jak to mam upravene? nejlepe by bylo foto. jak to vyhrnuje?? neni to velka zatez pro tu posuvnu podlahu? trhaji se mu retazy??Kutil3 píše:zdravím pánové...dost jsem se o toto téma zajímal..vidím asi problém s tím místem kde by to pak uskladněné jinak bych do toho šel můj bratránek si ji také dělal a má ji do ramen za 72 Zetora a musím uznat že jako se mu povedla...má uní dopravníček ten to háže na vůz který si také udělal podobný krmáku tak že si to může posouvat. zde je foto jeho štěpkovače co tomu říkáte ?
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
- Zetor
Produkt je tzv. dlouhá štěpka která dobře schne (četl jsem to tak ).Tento štěpkovač se mě zdá jako nejlepší volba,jednoduchý na výrobu (není až tak náročný na soustružení a frézování,není třeba podavacích válců) a je bezpečnější (původně jsem uvažoval nad tím,kde se točí nože na bubnu-dělá jemnější štěpku,ale tento je asi pro naše účely lepší kvůli délce té štěpky).
Chlapy zdravím foto práce se strojem nemám ale měl bych v blízké době vyrazit něco uklízet ke známému tak něco nafotím.
-
kluci,mate tam kulickovy,nebo valeckovy loziska?
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí