Revolverový soustruh R5
Re: kdo má revolverový soustruh R5
Tady jsou fotky závitové patrony
nemôže niekto dať detailné fotky tej časti čo je pripevnená na posuvovej skrini??? dííík
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.
Já to mám, jak bude čas, tak to nafotím.
ok to by bolo super!!!
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.
Tak tady jsou ty slíbené fotky
pech. tu píše postup řezání závitů, ale moc tomu nerozumím. Měnit otáčky pos. tyče, kde je umístěna patrona, to asi nejde.
presne tak.... chcel poradiť, ale asi si to pletie z nejakým iným typom sustruhu.... Na R5 musí byť na každé stúpanie zavitu zvlášť patrona... Ja to na mojom nemám, ale chcem si to dať povyrábať lebo asi to originál už nezoženiem nikde....
nene, patrony stačí pro naprosto běžnej rozsah stoupání 2, a to 4ka a 5ka...
protože stejně jako řadíte posuvy na posuvovej tyči, tak dělíte její otáčky a tudíž parona se stoupáním 4 dělá při stejných otáčkách vřetene a posuvové tyče stoupání 4mm, tak vy si pak na převodech posuvové tyče rozdělit na poloviční, čtvrtinové, pak je stoupání 2mm, 1mm.. a tak dál...
5ka se používá pro stoupání 2,5, 1,25, 1,75 apod...
prostě pořád dělíte otáčkami stoupání dané patronou
protože stejně jako řadíte posuvy na posuvovej tyči, tak dělíte její otáčky a tudíž parona se stoupáním 4 dělá při stejných otáčkách vřetene a posuvové tyče stoupání 4mm, tak vy si pak na převodech posuvové tyče rozdělit na poloviční, čtvrtinové, pak je stoupání 2mm, 1mm.. a tak dál...
5ka se používá pro stoupání 2,5, 1,25, 1,75 apod...
prostě pořád dělíte otáčkami stoupání dané patronou
ked nasadíš patronu na posuvovú tyč tak pritlacíš pomocou toho mechanizmu "matku" na stupanie tej zavitovej patrony a už nijak nezmeníš posuv suportu na otáčku. Tak isto na R5 nezmeníš pomer otačok vretena a posuvovoej tyče... Dá sa to zmenit len vymenou kolies prevodu o polovicu ale nie prehodením nejakéj paky.... O tom že to ide zmeniť dokonca na štvrtinove otačky som sa nikde nedočítal.... Rozoberať sustruh pre zmenu otačok sa mi nechce... Jednoduhšie je predsa tak ako píšem na každe stupanie patrona a je to. R5 nebola určená na robenie kusovky ale na viackusové serie tam to skratka nastavili a týžden valili tie isté zavity.... rad by som to rozbehal a niekde videl ako to funguje. Mohol by si popísať postup ako meníš pomer otačok vretena a posuvovej tyče??? Som z toho jelen a ako vidim nie len ja....
na tej převodovce vlevo pod hlavní převodovkou vřeteníku, měníš otáčky posuové tyče,, jak řadíš rozsahy posuvů, který už si na suportu jen zapneš, nebo vypneš....
tím jak měníš, dělíš otáčky posuvové tyče dělíš a měníš stoupání...
toto platí pro R5
to co tu bylo dřív na obrázcích byla SR5 - byť se jí lidově říká taky "Rko" tam je to jinak, tam se volí posuvy na suportu a dělit to nejde.... její nástupce je pak technicky obdobná (některé e elektrickou spojkou) hranatá SR50
ovšem na R5 jo...
tím jak měníš, dělíš otáčky posuvové tyče dělíš a měníš stoupání...
toto platí pro R5
to co tu bylo dřív na obrázcích byla SR5 - byť se jí lidově říká taky "Rko" tam je to jinak, tam se volí posuvy na suportu a dělit to nejde.... její nástupce je pak technicky obdobná (některé e elektrickou spojkou) hranatá SR50
ovšem na R5 jo...
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Padá jistič? Jaký? Na 7,5 kW by teoreticky mohl stačit i M16 / D16 .sorbon píše:zdravím vás,
chtěl jsem se informovat, jestli někdo nemáte zkušenosti s výměnou motoru na soustruh R5...
Právě jsem jeden kousek zakoupil a doma jsem zjistlit, že 7.5 kW je na můj rozvod elektřiny až moc.
Vyhovoval by mě motor 4 kW, max. 5 kW...
Máte někdo zkušenosti s výměnou?
Mockrát díky za odpovědi
Mají soustruhy rozběh Y/D nebo je to napřímo D?
Další možností by bylo omezení rozběhového proudu předřadným šuntem.
I když na občasné domácí soustružení bude 7,5 kW zbytečné, to je fakt.
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
zde to jecont33 píše:nemôže niekto dať detailné fotky tej časti čo je pripevnená na posuvovej skrini??? dííík
Dnes jsem po dlouhé době sehnal kuželové pravítko.
kam chodíš na tie poklady???
Ahoj, můžu koupit r5tku a ta má v zadu to kuž. pravítko, to sem rád, ááále nemá přírubu na univerzální hlavu a to rád nejsem - nemáte někdo? Dále nevím jak se pohybuje CELOU revolverovou skříní .