Murgaš (made in Bulgary)

stroje sovětského bloku

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
bastardtraktor

#106 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Tom píše:Brutus. Ta èerveno bílá kombinace barev je také pìkná. Jak tìžký to utáhne pøívìs? A jaká je maximálka? Pokud by to šlo, tak mùžeš pøevážet to JCBèko na podválníku za ním 8)
¡
Promoò - znovu a znovu ti to píšu Tome
èti pozornìji - o rychlosti tam píšu. 8)
jedna rychlost 20,5 km/h jak je udávána a platí pro motor slabší, tak jak ho poštelovali pro tento tarktor.
Ale po pøeštelování na témìø dvojnásobný výkon to jezdí - alespoò kolegovi s tím èerveným Murgašem cca 40 km/h, ale má tam i vìtší kola - tvrdí, že prázdný Murgaš je trošku rychlìjší než prázdný Zetor 40 a asi i jakákoli jiný Zetor. Jenže na tìch kolech pak bude jeho stroj pøíliš rychlý tøeba na sekaèku. Chtlo by to redukci

Kolik to utáhne je jedna vìc a kolik to má schváleno v ÈR vìc druhá.
Právì mi hledaj ty údaje a dìlají výpis v tom zkušebním ústavu.
Nùže se stát, že to nebude mít schválený závìs, nebo bude a ani tam nebude udána hmotnost vleku - uvidíme.
Vlek co k murgašovi specielnì prodávali má nosnost 1500 + hmotnost vleku. - je ale lehký - protože je to urèeno pro práci ve svazích a ve skutènosti po rovinì utáhne daleko vìtší.
Spíš mi žekni co si myslíš o tìch pro mì nepochopitelných strojích k Murgašovi pøipojitelných.
Ten podivný plaák na stohy, vytrkávaè roští.......
Docela se mi líbí ta sklopná korbièka. Je posazená na zadku a jde až za sedaèky.Dá se asi použít jen když tam nemáš støechu - zadní sloupky by pøekážely.Sklápí se napojením na ramena, která jsou pod korbièkou.
Obrázek
Mìøil jsem to na svym stroji - dala by se tam dát korbièka cca 1,9 x 1,7 m plochy / širší, neýž delší/ - to jest jako menší kárka. Ale asi bych ten zadek pod temi plechy vyztužil. Taková pøíruèní korbièka
Zapomìl jsem napsat dùležitý údaj
Urèeno pro práci na svazích do 28 stupòù / respektive boènì 25 stupòù

A objevil jsem googlem /vše bylo v azbuce/ nìjaké knížky o Murgaši v Bulharských knihovnách a píšu si s jedou knihovnicí Vaniou.
Je tam návod k sazeèi brambor a podobnì.
Dále jsou i nìjaké práce uložené na univerzitì, kde to vyvýjelí / okopírovali od Razanta/
Našla i nìjaký návody a brožury o údržbì k nìjakýmu jinýmu Murgašovi 15 - prej je menší s dvouválcem, ale jinak velmi podobný.
ooooooooooooo

Tom

#107 Nový příspěvek od Tom »

Dík, ale toho, co já za den pøeètu je fakt dost, takže se Ti omlouvám. Nechtìlo se mi to celé èíst znovu, protože jsem celkem spìchal. S tou rychlostí jsem tušil, že jsi to psal, ale nebyl jsem si jistý :sorry:
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

bastardtraktor

#108 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Tom píše:Dík, ale toho, co já za den pøeètu je fakt dost, takže se Ti omlouvám. Nechtìlo se mi to celé èíst znovu, protože jsem celkem spìchal. S tou rychlostí jsem tušil, že jsi to psal, ale nebyl jsem si jistý :sorry:
Jasnì :smich:
Hodnì lidem vadí délka mých písánek.
Taky bych mohl psát do každého pøízpìvku jen jednu vìtu, ale to bych tu mìl u Murgaše už 25 stránek pøízpìvkù.
Beru to tu jako Blog - na blog by tolik lidí nepøišlo
ooooooooooooo

bastardtraktor

#109 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Nevím, jestli se má s revnvací traktoru zaèít zrovna od kol, ale já to tak udìlal, motor a vše jinak vcelku funguje a protože gumy byly v pytli a obouvat nové co jsem opatøol na rezatý disky nebudu.
Pøi práci na renovaci - rozborce a sborce stroje to bude v dílnì stát na tech 10 - 15kách druhých discich s gumami co mi k tomu dali - ty pak pùjdou na vlek do lesa.

Kola jsem zul a dìlené ze dvou pùlek šroubované disky dal opískovat.Vnìjší díl disku, který bude vidìt a šroubujou se tam matice - èili hrozí ötluèení jsem dal nastøíkat / nikoli potopit do vany / , ale nastøíkat zinkem - je to lepší , jak z vany - je to drsnìjší a drží na tom lépe barva.

Obrázek

Celé to stálo 210 kè za jeden disk - pouhé pískovámé by stálo 160 Kè. Možná za šmirglpapíry do rozbrusky bych dal skoro tolik.
Nakoupil jsem taky nový pevnostní šrouby a samojistný matice na sešroubování diskù. á 48 kusù.

Chci to co nejdøív / zítra/ nabarvit.

Základovku mám a dám buï dvousložkovou antikorozní AXAPUR - je ale bílá - takže tuhle jestli bude vrchní barva taky bílá.

Nebo mám a dám jednosložkovou kvalitní èerveno-hnìdou antikorozní syntetiku, v pøípadì, že bude vrchní barva èervená.

Tak PORAÏTE
JAKÝ ODSTÍN BARVY NA DISKY ???????????????????????

Celý traktor nebudu dìlat tak, jak to udìlali bulhaøíí, ale tak
jak vypadá tøeba AEBI zde na fotce ,

Obrázek

vìtšina Zelená, kapota motoru a nìkteré další vìci Èervená, kola èervená , šasí a fydraulika èerná, støecha bílá
ale zvažuji tomu dát pøeci jen bílá kola.

]ObrázekObrázekObrázek[
TAK BUDE TOMU ÈERVENO-ZELENÁ SLUŠET ??

PROÈ SE DELAJ vetšinou BÍLÝ DISKY ????
ooooooooooooo

Tom

#110 Nový příspěvek od Tom »

Držel bych se pùvodních sériových barev. Možná bych spíš zaèal od tìla traktoru - motor, pøevodovka, pøípadnì rám, pak bych dìlal kola, a to mùžeš zajíždìt (u tebe asi ne, když nebudeš dìlat motor), a pøotom si hrát s plechama a zbytkem.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

octaviaman 1

#111 Nový příspěvek od octaviaman 1 »

Možná zeleno - žluto - èerná.
Jak JD z Bulharska.

Ti Bulhaøi jsou fakt dobrodruzi - tohle vymyslet a dokonce vyrábìt :shock:
Naposledy upravil(a) octaviaman 1 dne čtv pro 06, 2007 9:12 pm, celkem upraveno 1 x.

Mikro
Kontaktovat uživatele:

#112 Nový příspěvek od Mikro »

Žluto zelená a velké nápisy John Deere :D 8) :D
Né to byl jen vtip jsem pro bílé kola, nevím proè, ale líbí se mi :)

bastardtraktor

#113 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Tom píše:Držel bych se pùvodních sériových barev. Možná bych spíš zaèal od tìla traktoru - motor, pøevodovka, pøípadnì rám, pak bych dìlal kola, a to mùžeš zajíždìt (u tebe asi ne, když nebudeš dìlat motor), a pøotom si hrát s plechama a zbytkem.
A zase - ty neèteš poøádnì.
Psal jsem, že natírat teï budu jen ta kol, koupil jsem ty gumy - jsem celej nadrženej je obout a nebudu to dávat na ohnilý disky.

Pak budu dìlatz všechno , rozeberu to , pøetìsnení, brzdy, elektriku.
A natøu to až nakonec !!!

Ale musim mítjasno, jaký to bude mít barvy už tìï , abych vìdìl jak teï natøít jen ty disky
ooooooooooooo

Jiřin

#114 Nový příspěvek od Jiřin »

S tou barvou je to tezky, ja taky porad premyslim nad tim, jakou barvu dam na trakturek :):) Co takhle vzit nejakou fotku, ktera zabira murgase z boku, strcit ji do nejakeho grafickeho editoru a zkouset jednotlive barevne kombinace? :)

Ciste z praktickeho hlediska ..... mam na 7245 taky bile rafky kol, ale kdyz s tim jezdim po poli, nebo v jinem blate, tak ta bila neni bila a nekdy ty rafky nejsou videt vubec (treba viz posledni orba ted v listopadu, kdy slezl snih a jeste jsem tam mel nejaky drobny rest :) )

bastardtraktor

#115 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Jiøin píše:S tou barvou je to tezky, ja taky porad premyslim nad tim, jakou barvu dam na trakturek :):) Co takhle vzit nejakou fotku, ktera zabira murgase z boku, strcit ji do nejakeho grafickeho editoru a zkouset jednotlive barevne kombinace? :)

Ciste z praktickeho hlediska ..... mam na 7245 taky bile rafky kol, ale kdyz s tim jezdim po poli, nebo v jinem blate, tak ta bila neni bila a nekdy ty rafky nejsou videt vubec (treba viz posledni orba ted v listopadu, kdy slezl snih a jeste jsem tam mel nejaky drobny rest :) )
To by šlo zkusit na èernobílý / šedo-šedý/ fotce.
Pøesnì proto se mi zdaj lepší ty èervený disky , ale nesmí to èlovìka svádìt k tomu to vùbec nikdy neèistit.
Jinak se mi taky líbí bílá kola.
ooooooooooooo

olin

#116 Nový příspěvek od olin »

bastardtraktor píše: To by šlo zkusit na èernobílý / šedo-šedý/ fotce.
Pøesnì proto se mi zdaj lepší ty èervený disky , ale nesmí to èlovìka svádìt k tomu to vùbec nikdy neèistit.
Dal bych béžovou a nejradìji Alkyton, protože ten je snad nejodolnìjší z barev na trhu....

bastardtraktor

#117 Nový příspěvek od bastardtraktor »

olin píše:
bastardtraktor píše: To by šlo zkusit na èernobílý / šedo-šedý/ fotce.
Dal bych béžovou a nejradìji Alkyton, protože ten je snad nejodolnìjší z barev na trhu....
Kdepak Alkyton bez základovky - nikdy
Pekne základovky a na to pak odstín - tøeby i ten Alkyton
Tady jsou testy Jednošichtovek / smozákladovek /
http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=te ... 4_test_jan
Z tìch všech jim vychází furt nejlíp ten Hamerite a s ním nemam uplnì nejlepší zkušenosti.
V testu dìlali i vzorky s obyèejnou syntetickou základovkou + insdustrolem navrch a vyšlo jim to líp.
ooooooooooooo

jirka h

#118 Nový příspěvek od jirka h »

Dal bych béžovou a nejradìji Alkyton, protože ten je snad nejodolnìjší z barev na trhu....[/quote]

Kdepak Alkyton bez základovky - nikdy
Pekne základovky a na to pak odstín - tøeby i ten Alkyton
Tady jsou testy Jednošichtovek / smozákladovek /
http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=te ... 4_test_jan
Z tìch všech jim vychází furt nejlíp ten Hamerite a s ním nemam uplnì nejlepší zkušenosti.
V testu dìlali i vzorky s obyèejnou syntetickou základovkou + insdustrolem navrch a vyšlo jim to líp.[/quote]
já mám s alkytonem dobrì zkušenosti, natíral jsem nákladní pøívìs v roce 2000 základ i vrch Alkyton jezdil každý den léto i zima 5 let, odhaduju tak 300000 km nosníky jsou popraskané.... prostì už skoro šrot, ale barva drží

Tom

#119 Nový příspěvek od Tom »

bastardtraktor píše:
Tom píše:Držel bych se pùvodních sériových barev. Možná bych spíš zaèal od tìla traktoru - motor, pøevodovka, pøípadnì rám, pak bych dìlal kola, a to mùžeš zajíždìt (u tebe asi ne, když nebudeš dìlat motor), a pøotom si hrát s plechama a zbytkem.
A zase - ty neèteš poøádnì.
Psal jsem, že natírat teï budu jen ta kol, koupil jsem ty gumy - jsem celej nadrženej je obout a nebudu to dávat na ohnilý disky.

Pak budu dìlatz všechno , rozeberu to , pøetìsnení, brzdy, elektriku.
A natøu to až nakonec !!!

Ale musim mítjasno, jaký to bude mít barvy už tìï , abych vìdìl jak teï natøít jen ty disky
Už mì to pøestává bavit. ptal jses, jakou bysme tam dali barvu. Já jsem ti napsal, že bych se držel barev pùvodních, a k tomu bych dodal, v jakém poøadí bych to ten traktor dìlal. Tak nevím, co øešíš. To, na co jses ptal, jsem odpovìdìl a ještì jsem nìco pøidal.
TomAgro@seznam.cz

bastardtraktor

#120 Nový příspěvek od bastardtraktor »

octaviaman 1 píše:Ti Bulhaøi jsou fakt dobrodruzi - tohle vymyslet a dokonce vyrábìt :shock:
Asi jsi hodnì mladý a mùžu ti to jen závidìt. :)
Ono za komunistù se dìlalo lecos. Prostì partaj v Rusku rozhodla že horské traktory Rasant z Rakouska jsou drahé a RVHP dostalo za úkol to zaèít vyrábìt a tak se zaèal dìlat tøeba ten Murgaš. Jsou v tom vìci i èeské a jugoslávské - nejen Bulharské.

A to ještì nic nìní - bolševici mìli ještì jiný nápady - soudruh Mao se napøíklad rozhodl, že bide v každém èínskom mìste vysoká pec a tak se taky stalo - spálili tak kvanta surovin a železo bylo k nièemu. - cílem bylo pøedstihnout USA ve výrobì oceli - podaøilo se jim to až tìï .
ooooooooooooo

Odpovědět

Zpět na „Východoevropské stroje“