AGZAT - navijak
Moderátor: DYK
AGZAT - navijak
Tento navijak pouzivam pri praci v lese uz viac ako dva roky bez problemov. Navijak ma pri mnou zvolenom prevodovom pomere celkom dobru silu aj rýchlost. na prvom prevodovom stupni a prázdnom bubne dokaze utrhnut lano s priemerom 6mm. Rýchlosť je cca polovicna ako pri pojazde na kolesach(dosť zálezí od toho kolko lana je na bubne).
Zatial sem dám iba ilustracne foto, ale ak bude o tuto temu zaujem tak to postupne rozsirim kedze mam vsetko rozkreslene na technických výkresoch. Mám prerobene aj niektore nedostatky, ako je napriklad problem s vydratými nábojmi na kolesach alebo spevnene osi kolies ak by si niekto nevedel poradit z vleckou mam par vykresov a navrhov (kotucova vs. bubnova brzda)....
Zatial sem dám iba ilustracne foto, ale ak bude o tuto temu zaujem tak to postupne rozsirim kedze mam vsetko rozkreslene na technických výkresoch. Mám prerobene aj niektore nedostatky, ako je napriklad problem s vydratými nábojmi na kolesach alebo spevnene osi kolies ak by si niekto nevedel poradit z vleckou mam par vykresov a navrhov (kotucova vs. bubnova brzda)....
- josip
Re: AGZAT - navijak
dobre si mu nalozil
- Karel2
TO je super hotová Bomba malo kterej malotraktor by to zvládl .
Jo navijáček to je panečku vynález.
Jo navijáček to je panečku vynález.
To je hodně dobrá frajeřina Na tom prvním videu to chvílemi vypadá, že máš poháněné kola i na vlečce. Hlavně jak ta fréza hrabe, tak se mi zdálo, že kola na vlečce hrabala také.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Keďže je o tuto tému záujem pokúsim sa vám načrtnúť ako si takýto navijak zostrojiť. Samozrejme sa to nikdy do úplných detailov nedá a nie každý to vždy pochopí z výkresu tak sa posnažím priložiť aj foto aj keď sa mi nechce nič rozoberať, ale pridám aspoň čo mám.
Toto je neúplná zostava navijaka-len pre orientáciu: Jedna strana rámu navijaku: Na výkrese nieje nakreslené ale je potrebne tento rám vystužiť pásovinou privarenú kolmo na tento rám v mieste rozšírenia rámu.
Rám je v predu spojený pásovinou na ktorej je záves: Hriadeľ na ktorej sa bubon otáča (čiže je pevná): Bubon na lano pozostáva z rúry a bočných plechov.
Rúra bubna: Plechy bubna: Najdôležitejšia súčasťou navijaka sú ozubené kolesá s nábojom.
Hnacie ozubené koleso: Reálny obrázok hnacieho kolesa pre lepšie pochopenie: Do hnacieho kolesa sa musí nalisovať púzdro a následne opracovať na pozadovaný rozmer.
Púzdro pre hnacie koleso: Hnané ozubené koleso: Reálny obrázok hnaného ozubeného kolesa- tri pohlady: Hnané ozubené koleso je pomocou štyroch skrutiek uchytené o bočný plech bubna. hnané ozubené koleso je od tohoto plechu odsadené koli miestu pre reťaz podložným plechom.
Plech na odsadenie kolesa: Náboj hnacieho ozubeného kolesa: Reálny obrázok náboja dva pohlady: Keď budem mať čas pridám ďalšie veci a napísem ako funguje spojka. Do prílohy som dal smerovač lana ešte pridám aj reálne foto. Za kvalitu výkresov sa ospravedlňujem ale všetko je v rámci možností.
Mám veľa takýchto vecí či už na AGZAT alebo aj inú techniku. Chcem tým dokázať že titul pri mene niekedy aj niečo znamená.
Toto je neúplná zostava navijaka-len pre orientáciu: Jedna strana rámu navijaku: Na výkrese nieje nakreslené ale je potrebne tento rám vystužiť pásovinou privarenú kolmo na tento rám v mieste rozšírenia rámu.
Rám je v predu spojený pásovinou na ktorej je záves: Hriadeľ na ktorej sa bubon otáča (čiže je pevná): Bubon na lano pozostáva z rúry a bočných plechov.
Rúra bubna: Plechy bubna: Najdôležitejšia súčasťou navijaka sú ozubené kolesá s nábojom.
Hnacie ozubené koleso: Reálny obrázok hnacieho kolesa pre lepšie pochopenie: Do hnacieho kolesa sa musí nalisovať púzdro a následne opracovať na pozadovaný rozmer.
Púzdro pre hnacie koleso: Hnané ozubené koleso: Reálny obrázok hnaného ozubeného kolesa- tri pohlady: Hnané ozubené koleso je pomocou štyroch skrutiek uchytené o bočný plech bubna. hnané ozubené koleso je od tohoto plechu odsadené koli miestu pre reťaz podložným plechom.
Plech na odsadenie kolesa: Náboj hnacieho ozubeného kolesa: Reálny obrázok náboja dva pohlady: Keď budem mať čas pridám ďalšie veci a napísem ako funguje spojka. Do prílohy som dal smerovač lana ešte pridám aj reálne foto. Za kvalitu výkresov sa ospravedlňujem ale všetko je v rámci možností.
Mám veľa takýchto vecí či už na AGZAT alebo aj inú techniku. Chcem tým dokázať že titul pri mene niekedy aj niečo znamená.
no konecne si sa tu prihlasil ,ahoj zdeno33
To je hodně profesionální práce. Ta náprava na vlečce je hnaná, nebo ne?
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Nazdar....to vieš, som veľmi vyťažený tak som si našiel čas až teraz.zde píše:no konecne si sa tu prihlasil ,ahoj zdeno33
Nie nieje hnaná, ale aj nad tým som uvažoval ale bolo by to moc ťažké a zdĺhavé pripájanie vlečky. Naviac keď je navijak nieje problém.Tom píše:To je hodně profesionální práce. Ta náprava na vlečce je hnaná, nebo ne?
Vypadá to fakt pěkně. Zhoď ten dekel a vyfoť to prosím. To je to jediný co tu ještě chybí. Podobně by se dal totiž udělat vaviják na Vari i když nemá vývoďák. Chce to na to jít trochu jinak. Ono si myslím je zde pár lidí, co mají ean Vari nebo podobný jednoosák a kdyby si mohli vytáhnout nějaký ten kus dřeva budou rači, než to vynášet, třeba.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
pozri na moj mam ho na variDYK píše:Vypadá to fakt pěkně. Zhoď ten dekel a vyfoť to prosím. To je to jediný co tu ještě chybí. Podobně by se dal totiž udělat vaviják na Vari i když nemá vývoďák. Chce to na to jít trochu jinak. Ono si myslím je zde pár lidí, co mají ean Vari nebo podobný jednoosák a kdyby si mohli vytáhnout nějaký ten kus dřeva budou rači, než to vynášet, třeba.
toto opravdu velice šikovné, ještě více šikovný člověk co to dokáže vymyslet.
Řekl bych že tohle taky není na vývodáku nebo se mýlím ? Zdá se mi ze to je spíše na té poloose k hnaní kola na tom to male ozubené kolo a pres retaz na hřídel navijáku pokud se mílým šlo by to taky tak udělat ?
Ještě jednou velice pěkné
Řekl bych že tohle taky není na vývodáku nebo se mýlím ? Zdá se mi ze to je spíše na té poloose k hnaní kola na tom to male ozubené kolo a pres retaz na hřídel navijáku pokud se mílým šlo by to taky tak udělat ?
Je to na pravom vývode. Na oske by to síce šlo urobiť, ale nedal by sa určite urobiť taký prevodový pomer, pretože by muselo byt hnacie koleso o dosť väčšie a ešte by tam bol problém aj s presnosťou, pretože tie osky sú zas až tak presne neni urobené a aj keby boli tak zasa tak presne nesadnu.A naviac ten vývod je pomalší ako poloosi. Funguvať by to fungovalo, reťaz až tak veľkú presnosť nepotrebuje ale už to teni ono.Rico píše: toto opravdu velice šikovné, ještě více šikovný člověk co to dokáže vymyslet.
Se vším co jsi napsal souhlasím, ale myslím si, že i na Vari by to šlo a právě od těch poloos. Kdo si pamatuje na čerta k Teře, výrobce Letostroj letovice, tak on měl právě na extra poloose navařený řetězový kolo a tím se hnalo menší na úhlové převodovce, která otáčela prozmetacímy dráty. Takže po přizpůsobení všeho okolo by to určitě šlo. Možná by to nebylo tak dokonalé jako u Agzatu, ale po vhodně zvoleném převodu by se to mohlo chovat podobně.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
- peťo TK
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj mimisiku, chválim dobrý nápad a precízne spracovanie.
Chcem sa spýtať, podľa toho čo je vidno na obrázkoch, zapínaš do záberu celí naíjací bubon do reťazového prevodu? Z dôvodu zachovania súosovosti reťazového prevodu? Máš tú hriadel aj tepelne spracovanú?
Dúfam že som ten princíp navijáku pochopil správne? A ešte ako zaisťuješ bubon v axiálnom smere, keď ho potrebuješ vyradiť resp. zaradiť do činnosti?
Peter
Chcem sa spýtať, podľa toho čo je vidno na obrázkoch, zapínaš do záberu celí naíjací bubon do reťazového prevodu? Z dôvodu zachovania súosovosti reťazového prevodu? Máš tú hriadel aj tepelne spracovanú?
Dúfam že som ten princíp navijáku pochopil správne? A ešte ako zaisťuješ bubon v axiálnom smere, keď ho potrebuješ vyradiť resp. zaradiť do činnosti?
Peter
Ujo, odveziete ma na traktore?