Převodovka zetor 3011
Moderátor: Lukashil
Re: Převodovka zetor 3011
Tu drazkovu hriadel som nakoniec zobral. Necham to obrusit a nalisujem ir kruzok 20x25x32 . Malo by to byt ok. Bronzove puzdro nevydrzi tolko ako ihly, mam s tym skusenost.
Myslim ze pokud 30tka najezdi jako ta moje vymenu oleje za dva az ctyri roky, je zivotnost bronzoveho pouzdra takrikajic starost nasledniku trunu
Stydím se za tuto zem
Buď bych se na to vys... úplně, nebo to hodil na tvrdochrom... zeslabovat tu hřídel nemá cenu ikdyž to je jen 3hrnek a zesílili to asi až u 72... ale je to nejslabší článek v celý převodovce...
Stryko daval v roku 87 do spojkoveho hriadela bronzove puzdro a uz za par rokov to zase nabralo taku volu ze vypadavali kvalty. ked som to rozoberal v roku 2019 tak v tom ulozeni bola 2mm vôla. Traktor pritom stal asi 12rokov. Mazacie otvory tam boli. Je ale pravda, ze cap mal 23mm takze uz to asi bolo mekke,mozno preto to rychlo odislo. To puzdro tam pri tom slabom mazani vela vydrzat nemoze. Mozko keby to bolo ponorene v oleji. Uvidim co vydrzia nove diely. Po viac ako 250mth je to zatial bez vôle.
Myslite, ze by pri obruseni toho capu na 20mm a nalisovani Ir hrozilo puknutie alebo ohnutie ?
Podla mojej mienky by to nemal byt problem.
Neni brondz ako brondz. Na to pozor. Ak mu to niekto niekde vytocil len s obycajnej mosadze, s tym ze je to brondz, tak nečudo ze to nevydrzalo. Ono ked je malo oleja v prevodovke a prace v kopcoch smerom do kopca, tak niesu mazane ani tie ihly a odydu tiez velmi rychlo. Preto nikdy pod 32L oleja v prevodovkach u UR1 nejdem.
Dobre vediet, bol to urcite bronz, ale oleja bolo asi 20L. Mozno bola chyba ze cap bol len zrovnany na sustruhu, nie na bruske na gulato.
Caute, vratim sa k tejto teme. Robim teraz jednemu panovi prevodovku 3011. Drazkovu hriadel pouzijem tu ulozenkovu co sa spomina v tomto vlakne. Cap na drazkovej hriadeli ma priemer 24.99 mm.
Do skojkovej hriadele pojde namiesto ihlovych lozisk bronzove puzdro. Na aky rozmer opracovat vnutorny priemer puzdra ?
Nasiel som nejake tolerancie v strojnickych tabulkach, pre klzne ulozenie by tam mala ist tolerancia H7/f7 ale to znamena ze mozem urobit v ulozeni vôlu od 0.02 do 0.06mm .
Aku tam teda dat vôlu ? Nemam s tymto velke skusenosti. Mam obavy, ze ked tam dam vôlu na spodnej hranici, to znamena tych 0.02mm tak sa to bronzove puzdro kusne do capu.
Do spojkovej hriadele som navrtal 3 dierky na mazanie medzi zuby. Bola tam len 1 dierka a to este k tomu v mieste kde sa lisuje lozisk, tam nemohol ist ziaden olej.
Vdaka.
Do skojkovej hriadele pojde namiesto ihlovych lozisk bronzove puzdro. Na aky rozmer opracovat vnutorny priemer puzdra ?
Nasiel som nejake tolerancie v strojnickych tabulkach, pre klzne ulozenie by tam mala ist tolerancia H7/f7 ale to znamena ze mozem urobit v ulozeni vôlu od 0.02 do 0.06mm .
Aku tam teda dat vôlu ? Nemam s tymto velke skusenosti. Mam obavy, ze ked tam dam vôlu na spodnej hranici, to znamena tych 0.02mm tak sa to bronzove puzdro kusne do capu.
Do spojkovej hriadele som navrtal 3 dierky na mazanie medzi zuby. Bola tam len 1 dierka a to este k tomu v mieste kde sa lisuje lozisk, tam nemohol ist ziaden olej.
Vdaka.
Nejaku vôlu by som tam urcite nechal. Kludne aj tych 0,06mm. Je to roevodovka bez synchronu, tak s tym problem nebude.
- pavolmakys
Trocha priadam skusenost, aj ked to nie je 30-ka. Robil osm presne co popisujete, vysypane ihlicky, vydrata hriadel aj diera. Chcel som dat puzdro, ale po zrovnani na sustruhu mi to tiez uz pripadalo strasne tenke. Nakoniec som kupil obe hriadele nove, prevodovka 67. Ale bavil som sa s p. Jedraskom, ktory mi to puzdro vysosne neodporucal, tvrdil ze zhory. Samozrejme nie je brozn ako bronz, ale on tvrdil, ze to chlapom co maju navijaky nevydrzalo ani dva roky. Potom som sa zamyslel, ale prave tahanie dreva navijakom je pre toto puzdro to najhorsie, pretoze jedna hriadel stoji lebo stoji traktor a druha sa otaca otackami motora. Kamarat to mal, o povedal ze 20 rokov a minimalna vola, ale on skoro vobec netahal navijakom. Takze vydrz bude zaviesiet aj od pouzivania traktora.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)
Ja som to tiez tak mal na 3011. Diera zrovnana a nalisovane puzdro, cap na hriadeli zrovnany na sustruhu. Za 15 rokov pouzivania to malo 1mm volu. Cap vyzeral ako ostrambany. Este tu hruadel volakde mam. Sfotim to.
Neviem kde sa stala chyba. Ci bol zle zrovnany cap a rychlo sa to kvoli tomu vydrelo, alebo od zaciatku vecsia vola v ulozeni.
Niekomu to fakt vydrzi dlho, aj tu na druzstve su stroje co s tym
jazdia podla vyjadrenia opravara roky (druzstvo setri kde sa da, na nove hriadele nesu pebiaze).
Neviem kde sa stala chyba. Ci bol zle zrovnany cap a rychlo sa to kvoli tomu vydrelo, alebo od zaciatku vecsia vola v ulozeni.
Niekomu to fakt vydrzi dlho, aj tu na druzstve su stroje co s tym
jazdia podla vyjadrenia opravara roky (druzstvo setri kde sa da, na nove hriadele nesu pebiaze).
faustt: Uz som ti tu spomenul ze u nas s brondzovym puzdrom takto jazdi jedna 6748 v živočišnej vyrobe, a tam je to puzdro vlozene co ja pamätám. Ked som prisiel v 1997 po skole do RD (JRD), tak ta prevodovka uz s tym puzdrom tak chodila a to viem urcite lebo som na nej menil vidlicu 1-R a pretesnoval cele horne veko v nejakom 2001 roku. Takze este predomnou to tak musel niekto zo starych opravarov poriesit. Odvtedy ako som nastupil, nepamätam zeby sa v tej prevodovke niekto hrabal hlbšie a bola rozhodena. A to som na dielni odrobil dost rokov. Vlastne este furt robim
Len tak pre inspiraciu, jeden fachman mi poradil, ze spojkova hriadel sa da opravit tak, ze sa vnutorny otvor presustruzi na 32mm a nalisuje sa tam taketo nieco:
https://www.abf.store/s/en/bearings/HK2 ... INA/547131
Vraj to tak uz parkrat opravoval a drzi to bezproblemov.
Ked sa lozisko vyderie, tak sa to proste rozlisuje a da znova nove lozisko.
https://www.abf.store/s/en/bearings/HK2 ... INA/547131
Vraj to tak uz parkrat opravoval a drzi to bezproblemov.
Ked sa lozisko vyderie, tak sa to proste rozlisuje a da znova nove lozisko.
To je obdoba ložiska ako sa pouziva napr. u poloosy prednej hnacej napravy LIAZ. Akurat cap na hnanej drazkovej hriadeli musi byt opracovany presne a zušlachteny ako aj u origo prevedenia.
To ano, da sa to vyriesit tvrdochromom za prijatelnu cenu. Akurat je to komplikovane na logistiku a cas. Jednoduchsie je objednat nove diely.
Ale aj stare sa daju poopravovat a niekedy sa to aj viac vyplati ako kupovat nove pochybnej kvality.
Posledne kamarat spravoval prevodovku na 5645. Bolo zodrate puzdro na hriadeli redukcie na predny nahon a vydavalo to pazvuky. Dali tam komplet novu zostavu.
Tiez pri tej prilezitosti opravili ulozenie medzi spojkovym a drazkovym hriadelom. Malo to uz znatelnu vôlu. Pritom pred 10 rokmi tam dali nove veci. Traktor jazdi sporadicky.
Spojkovy hriadel asi bol tvrdeny, diera vyzerala este dobre(nemeral som to ale ihlove klietky tam nemali nejaku vôlu) ale na drazkovom cap na odpis. Asi mekota. V robote som im to osustruzil a nalisoval loziskovy kruzok. Zatial to drzi asi od leta. Sice amatercina, ale kazdych par rokov kupovat nove diely... blud.
Ale aj stare sa daju poopravovat a niekedy sa to aj viac vyplati ako kupovat nove pochybnej kvality.
Posledne kamarat spravoval prevodovku na 5645. Bolo zodrate puzdro na hriadeli redukcie na predny nahon a vydavalo to pazvuky. Dali tam komplet novu zostavu.
Tiez pri tej prilezitosti opravili ulozenie medzi spojkovym a drazkovym hriadelom. Malo to uz znatelnu vôlu. Pritom pred 10 rokmi tam dali nove veci. Traktor jazdi sporadicky.
Spojkovy hriadel asi bol tvrdeny, diera vyzerala este dobre(nemeral som to ale ihlove klietky tam nemali nejaku vôlu) ale na drazkovom cap na odpis. Asi mekota. V robote som im to osustruzil a nalisoval loziskovy kruzok. Zatial to drzi asi od leta. Sice amatercina, ale kazdych par rokov kupovat nove diely... blud.