Sady, stromy

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Sady, stromy

#526 Nový příspěvek od ota »

Tady lisují jen moje jablka. Přivezu si třeba 10 pytlů, nebo jen 10 kg. Není s tím sebemenší problém. Cena je vždy stejná. Musel bych se podívat, jestli bych našel od loňska stvrzenku na lisování. Paster je samozřejmě dražší a musí se objednat. Tam zase od jednoho 5l po kolik chceš. Potkávám tam lidi co si dají paster do 10 krabiček a taky 100 krabiček. Přijedu tam když není předemnou nikdo, dám jablka na váhu. Nasypu do násypky a jdu zaplatit. Zaplatím a objedu budovu dolů k stroji. Vždy už na mě čeká můj mošt v bandasce a jen stáčím. Celá operace nejvíc zebere stáčení do kanistrů ode mě. Jinak to vylisování třeba 100 kg trvá asi 10 min. Vždy než zaplatím, objedu budovu mošt už je v nádobě na stáčení. Líbí se mi tam na tom, že je to rychlé, odsejpá to i když je tam třeba fronta. Není to drahé a je to můj mošt. Záleží na tom, kolik mám jablek. Beru jen menší a ty větší nechávám tak. Běžně do vánoc lze dojet do moštárny a to co začne v uskladnění brát šmahem, dovezu zmoštovat. Třeba 2 ty pekařský přepravky, třeba 30 kg. A za 14 dní dalších 30 kg. Je to pohoda a není to daleko. Když mám toho víc, tak do mrazáku. A když byla fakt uroda tak paster. Je to jak píšeš, zpracovat jablka dřív než se zkazí. Nemám sklep, uskladnuju ovoce, brambory v bývalém chlívě. Mám tam takové skladiště. A vůbec nepoznat, že není ve sklepě uskladněno. Asi 14 dní naspátek jsem vybral bedynku loňskejch brambor už byly zcvrklí a odvezl do hnoje. Vydrží tam možná líp, než ve sklepě. Tam mám třeba 10, nebo 8°C. V té místnosti v zimě 4°C. A je to tam v pohodě. Akorát musím zakrýt barmbory třeba dekou, aby na ně nešlo světlo. 8) Sklep jsem vypustil už před mnoha lety.

ota

#527 Nový příspěvek od ota »

Teď jsem četl na netu, že se hodně pěstitelů, sadařů, zahrádkářů vrací ke starejm odrůdám. Tuším 3 roky zpět jsem si koupil také tři stromky ze starých odrůd. Víc místa na zahradě ve stromořadí nemám. Tenkrát mi dal odkaz Čárls. Je to internetový obchod a mají tam přímo ,,staré odrůdy". Četl jsem v diskusi reakce. Dost lidí si pamatuje ty staré odrůdy. Já se pořát chystám k hlavní silnici, tam je Ontário jabloň. Letos měla málo jablek. Což je výhoda, cigoši všechno jinak sklepali. Oni mají jakéhosi průzkumníka a ten určuje, které stromy mají vorvat. Ontário díky malému počtu jablek vynechali. Musím vzít trháček a skočit tam. Jsou výborný v zimě. Dál tu mám Matčino starý strom a na měm rouby Šampiona. Každý rok rodí obě odrůdy. Vcelku dost. Zakoupil jsem nové Matčino, Lord Lambourn výborné jablko. Pak Čístecké lahůdkové. Voňavé jablko uvnitř bílé. A ještě jsme měli Malináč hornokrajský. Ten zatím nemají v nabídce. Ten bych si ještě pořídil. Sice to byl vysokokmen. Rodil každý rok. A když přišel nějakej vichr, zlomilo se v půlce. Jinak Idaret ten taky rodí ale jen ob rok. Pak je tu stařičký vysokokmen, taky rodí ob rok. Většina jablek spadne než jsou k jídlu. Ale 2 jablka do kila. Jsou to mackové. Ty vozím na mošt. Ty lejou! Říkáme mu ,,dědečkovo zelené". Kmen je uvnitř uplně dutý. Bojím se, že až foukne zase nějakej vichr, zlomí ho.

oco13

#528 Nový příspěvek od oco13 »

Otíku a odkaz na ten obchod si zabudol :friends: . Ja skúšam sadiť vedla cesty figy. :shock:

ota

#529 Nový příspěvek od ota »

Zahradnictví Spomyšl. Posílají i na Slovensko. Koukni na net a oni tam mají ,,staré odrůdy". 8)
Posílají stromky pěkné kořeny, zabalené ve folii a dlouhé pevné krabici. Přivezla je pošťačka a rovnou jsem je sadil. Paráda.

oco13

#530 Nový příspěvek od oco13 »

Diky :friends:

Gondil

#531 Nový příspěvek od Gondil »

Oco skus pripadne aj tu https://ovocnystrom.sk/ovocna-skolka/

Inak par starych Ontarii mam v zahrade. Velikanske neskore jablka, skoda ze padaju jak blaznive. Inak riadne kyselaky. Cez vikend to uz doklepnem asi, nieco este oberiem, ostatok do mustarne.

ota

#532 Nový příspěvek od ota »

U nás na zahradě letos bída. Máme asi 4 pekařský bedynky všeho všudy. Museli jsme jet k cestě a natrhat si. Málo bylo na zahradě a přebytek u silnice. Tam jich bylo! Už jsme 2x byli v moštárně. Ještě máme tak na 2x. Vezmu vždycky kolem 40, nebo 50 kg. To stačí. Jednou jsme si dávali paster. To bylo myslím 24 krabic po 5l. Jednou jsme sypali do vedlejší bedny a to bylo na ,,jablíčko" pálenku. 8)
Ontário u rodičů vydrželo do konce května ve sklepě. Pak je sladké.

Gondil

#533 Nový příspěvek od Gondil »

Dik za typ na ontario, skusime ho podrzat co najdlhsie, za bednu sme odlozili ostatok siel do mustu. Zajtra posledny vyvoz,, potom podam report. kolko som toho roku zmustoval celkovo.

ota

#534 Nový příspěvek od ota »

Včera jsem u kontejnerů pohrabal asi půl kýble žaludů. Za kontejnerama takovej doubek snad 20 cm průměr kmenu. Pod ním záplava žaludů. Takovej strom nic moc a velké pěkné žaludy. A to jsem pohrábnul jen to co dobře šlo. Jinak by bylo snad 2 kýble. Když už jsem byl v tom, došel jsem za ves a tam pohrábnul podle silnice zbytek do plného kýble. Jelikož jsem počítal, že bych toho mohl mít víc, vyndal jsem z auta druhej kýbl a pohrábnul ještě i ten druhej kýbl plnej. A to jsem ještě nebyl tady za humny. Tam bych pohrábnul min další 2 kýble. Měl jsem to v kyblích a říkám si, než to rozházím po lese, vleze mi do toho červ. No nic vzal jsem to rovnou do lesa. Po cestě si říkám, že tam máme metr a půl vysokou trávu. No snad tam projdu. Vlezu k nám do lesa na tu paseku a tam ta tráva. Prošlapaná jako prase! No od houbařů cestičky paráda, vyházel jsem obsah obou kyblů do té trávy. I kdyby se chytlo jen 10 dubů z toho množství, byl bych spokojený člověk! Některé žaludy byly už napučené. Jen hodit klíček a růst. No snad se jich pár svalilo do té trávy na zem a spustí klíček. Možná když bude chvilka skočím ještě nahrabat další dva kýble a rozhodit je tam. Koukal jsem ty loňské borovičky co se vysemenily tak jdou jako hutě! No parádně přisadily. Už jsou tam tak 15 až 20 cm vysoké. A ty starší mají přez půl metru. Musím to všechno před zimou namazat. Bo tam včera chrápal srnec se srnou. Letěly jak motorky když jsem tam chodil. No a jeden zajíc. Hajzlík, doufám že to zase okouše! :vztek: To co jsem zasadil letos tak polovička suchá. Není to tím, že by na tom močále bylo sucho. Ale sázení prostě nejde. No jinak ten náš dub co byl valomenej a opíral se o státní břízu se tento týden i s tou břízou svalil do státní oplocenky. Takže to budu muset zpracovat. Nejhorší je, že oba stromy jsou čahouni a všechno budu muset vynosit a oplocenku opravit. Zmordovaly tak 3 pole oplocenky! :vztek: A ještě bříza stála asi metr za plotem a ten bal tam je jako kolo od vozu. Pokusím se traktorem postavit. Aby ten plot mohl znovu opravit a natáhnout. Bo je svalenej i s tím vývratem.

Deane7

#535 Nový příspěvek od Deane7 »

Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Gondil

#536 Nový příspěvek od Gondil »

Tak tento rok 1175kg jablk vyvezenych do mustarne a tymto zakoncujem oberaciu sezonu. Uz iba zjest uskladnene a vypit zmustovane. Mala by mi prist este nova susicka, tak budem skusat aj susit inak ako na hubarskom site.

Odpovědět

Zpět na „Zahrada“