Solárně termické kolektory a jiná zařízení pro ohřev nejen TUV

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
RoKur

Re: Solárně termické kolektory a jiná zařízení pro ohřev nejen TUV

#31 Nový příspěvek od RoKur »

Ta ŘJ by to teda mohla umět, když se dá napojit tolik čidel a má dva výstupy.
Proti ochlazování samotíži to mám tak, že mám výměník 1m nad zemí a trubky mi jdou od stropu. Tím nedochází k cirkulaci samotíži. A proti cirkulaci čerpadel mám zónové ventily, které poté co skončí nahřívání solárama se zavřou. Zónové ventily mám pro přívody ze soláru pro bojlér a pro topení. Další je na vývodu z kotle. A další tři mám nachystané pro ovládání zpáteček akumulační nádoby. Ale k tomu jsem se ještě nedostal a tak to ovládám ručně kulovými ventily. Na přívod do boileru z kotle a akumulačky mám ještě serva, která udržují teplotu v okruhu kotle.

Dnes jsem ráno topil v kotli a nyní se vybíjí akumulačka do podlahy, kde se nahřálo asi 500 litru na teplotu 84°.
Servo pro akumulačku je otevřené a teplotu pro podlahu udržuje čtyřcestný ventil.
Ventil kotle je ještě otevřen a ještě se zněj odebírala zbytková energie. Ale pravděpodobně již kotlem necirkuluje voda, protože je chladnější, než jde z akumulačky. Za chvíli ho systém stejně zavře.

Obrázek
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

fikejz

#32 Nový příspěvek od fikejz »

Můj výměník je asi 3/4m nad zemí mezi bojlerem a AN. Solární okruh jde od výměníku ke kolektorům jen nahoru a zpět, takže samotížnou cirkulaci nelze vyloučit (ø 22mm a cca 12m tam a zpět). Ale tys asi myslel trubky od výměníku k bojleru a AN, nepletu-li se. A ty jdou u mě nejkratší cestou.
Ten tvůj systém je oproti mému jak raketoplán oproti silvestrovské rachejtli :)
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

fikejz

#33 Nový příspěvek od fikejz »

Takže jak jsem psal tady: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 2#p1879762, hned zpočátku vlákna. Dnes mám výsledek a můžu se tedy o něj podělit.

O co šlo? Po uložení kolektorů do střechy byly tyto v pořádku, vzhledově ani jinak nevykazovali žádnou vadu. Stejně tak po jejich propojení a zapojení do potrubí a okruhu k čerpadlové skupině a napuštění solární kapalinou. Zapojení a napouštění bylo v odpoledních hodinách, takže se kolektory ten den už moc neohřály. Další den už fungovali a ohřívali bojler. Vše jsem ještě jednou zkontroloval a začal zakrývat střechu. Na připravené kontralatě jsem ji kolem kolektorů zabednil a nachystal na položení krytiny. Protože jsem pak musel na tři dny odjet zůstalo to tak. Jaké bylo moje překvapení když jsem se vrátil? To už běžel solární systém víc než týden. Vylezl jsem na střechu a zjistil, že došlo k prohnutí absorbéru na několika místech ve dvou kolektorech ze tří! V dalších dnech se toto prohnutí ještě zhoršilo. Kolektory jsem tedy reklamoval a nepokračoval v montáži lemování a pokládce krytiny, ale čekal na vyjádření. Pár obrázků deformací:
Obrázek Obrázek Obrázek
Toto jsou deformace na dolní straně pravého kolektoru. Je vidět, že je prohnutý absorbér ve třetí horizontální řadě vpravo, v druhé a čtvrté vlevo. O řadu níž je na jeho pravé straně vývod zaslepen a vlevo je propojen se sousedním prostředním kolektorem, který žádné poškození nevykazuje. Podobně je tomu i u levého kolektoru, který má deformace vpravo nahoře Jak je i vidět na dalších fotkách:
Obrázek Obrázek Obrázek
A opět prostřední kolektor je i nahoře bez poškození. Podotýkám, že na horní straně nejsou na fotkách ještě (z důvodu čekání na vyřízení reklamace) nainstalovány větrné pojistky, které kolektory drží ve střeše. Ty jsem dal až později, když se reklamace protahovala.

No a jak jsem pochodil? Nejprve reklamaci zamítl český distributor JH Solar s tím, že k poškození došlo vlivem nesprávné montáže - použitím svěrných pouzder. Takže jsem napsal mail, kde jsem se dotazoval jak by následkem zkrutu trubky v kolektoru (došlo-li by byť v teoretické rovině k němu) mohlo dojít k prohnutí jen u jednoho ze dvou sousedících kolektorů a co by zabránilo přenosu té zkrutné síly do druhého. A jak by mě vysvětlili, že k projevu onoho zkrutu nedochází hned naproti v první smyčce proti vstupní trubce, ale nelogicky až přímo nad vstupem v druhé smyčce.
Na to distributor předal reklamaci výrobci a ten odpověděl takto:
Po prezretí doručenej fotodokumentácie máme za to, že k stavu na fotografiách došlo mechanickým poškodením meandra.
Takéto poškodenie obvykle nastáva pri nesprávnom transporte kolektorov na strechu resp. pri nesprávnej
inštalácii kolektorov. Nedisponujeme informáciou, že by tento stav bol viditeľný pri zakúpení alebo pred
inštaláciou kolektorov.
Stav absorbéra, ako je na fotografiách nemá vplyv na jeho funkčnosť, výkon, alebo životnosť
Je pravda, že jsem, v reklamaci výslovně neuvedl, že vady se objevily až za provozu. Nepředpokládal jsem, dokonce ani ve snu by mne nenapadlo, že by výrobce považoval někoho za tak blbého, aby montoval poškozené kolektrory. Považuji tedy toto jeho vyjádření čistě za účelové aby výrobce mohl reklamaci zamítnout. Ostatně mohl si tu skutečnost snadno ověřit zpětným dotazem.

Závěr?
Důrazně doporučuji se zdaleka vyhnout výše zmíněným firmám a zejména kolektorům firmy THERMOSOLAR!
Dál už to, protože se to vleče příliš dlouho - od 20. srpna, v současnosti řešit nebudu. Jak z předcházejících příspěvků víte, mám dnes střechu kolem kolektorů položenou. Nemyslím si, že by to prohnutí nemělo vliv na výkon, tak jak to tvrdí výrobce, ani že by to nemělo vliv na životnost, protože jestli je v meandru nějaké pnutí, určitě se mohou jeho projevy při dalších ohřevech zhoršovat. Spokojím se s tím, že Thermosolaru udělám touto cestou "reklamu". Když ji budete šířit budu jen rád.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Joe66

#34 Nový příspěvek od Joe66 »

Ja by som to este raz priamo u vyrobcu reklamoval a to stylom,ze by ten list ,ci mail bol poslany z advokatskej kancelarie :jazyk: :vysmech:

RoKur

#35 Nový příspěvek od RoKur »

Já si pro takové případy platím DAS.
Na druhou stranu se to téžko reklamuje, když jsi nedodržel jejich technologický postup montáže.
Je mi líto, že to tak dopadlo. Přeji Ti, aby se to ještě nezhoršovalo a panely zůstaly funkční.
Opravdu tam není nic, co by se při tepelné roztažnosti někde o něco nešprajcovalo?
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

fikejz

#36 Nový příspěvek od fikejz »

Mezi panely a bedněním je s výjimkou vrchní strany vůle cca 1cm. Spodní strana leží na lati, panely v ploše leží na bednění a tam, kde už bednění není jsou mezi krovy latě ve standardním rozestupu 40cm tak jak to mají napsané v návodu pro instalaci do krytiny. Záslepky výstupů z pravého panelu míří do větrané mezery ve střešním plášti, stejně tak trubky na levé straně vedoucí dolů do kotelny- ty pak prostupují difúzní folií, ale než k tomu dojde je na každé pár kolen. To zakomponování do krytiny vychází z jejich návodu, jen jsem si lemovky a horní vichrové příchytky vyrobil sám. Navíc k těm deformacím došlo v době mezi připojením kolektorů do systému a montáží lemování - pokrytí krytinou. To tam jen ležely vlastní vahou.

Koukal jsem do seznamu soudních znalců a ani za boha mě nenapadlo, který z těch oborů je příslušný pro zhodnocení té závady. 6e bych jim odpověděl s přiložením znaleckého posudku.
Takže, kdybyste někdo věděl, případně někoho dokonce znal ...?

RoKur

#37 Nový příspěvek od RoKur »

Tak to se Ti omlouvám za to nedodržení technologického postupu montáže.
Bohužel neznám žádného soudního znalce.

fikejz

#38 Nový příspěvek od fikejz »

Omlouvat se netřeba. Asi ani kdyby si přečetl důkladně ty moje slohy nemohls vědět, že jsem se řídil návodem. ;-)

Emmett

#39 Nový příspěvek od Emmett »

Mám na střeše beztlakové trubkové solary.
Chtěl bych je přestěhovat blíž ke kotelně a skákat po střeše kolem trubkáčů mě už nebaví
Nějak nemohu dohledat podobnou instalaci KOLMO --jaký musí být sklon , tedy sklon který zabezpečí aby v uložení pod vahou nepraskly a funkci stoupání přenosu tepla.
Nyní mám 30 trubek "navíc" na hraní protože mám FV".
Chci je instalovat svisle na zeď
nahoře nerez profil 150x150x X v něm stočený měděný had
k hadu do trubic tepliče(chladiče) v hadu tlaková voda do předehřívacího boileru.
v solárních trubkách a profilu netlaková nemrznoucí.

Je to blbost trubkáče na zeď ?
Jsou v tom nějaké zádrhele ?

chobotek

#40 Nový příspěvek od chobotek »

Na zdi budou fungovat v zimě lépe - neudrží se sníh, slunce chodí nízko nad obzorem. Je v tom (zpravidla) tepelná trubice, nahoře je (zpravidla) měděná baňka, kterou objímá sběrné potrubí. Takže na sklonu nezáleží, páry budou stále stoupat vzhůru a kondenzát stékat dolů. Co vydrží mechanicky nedokážu posoudit - předpokládám, že ty beztlakové trubkové solary jsou vakuové trubicové kolektory zapíchané do izolovaného beztlakového zásobníku TUV (anglický systém).
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Emmett

#41 Nový příspěvek od Emmett »

Jo je to na podzim zima jaro --> v létě nevím co s teplou vodou
Ne parní sběrač ale chtěl bych to celé zaplavit a to i s trubkou výměníkového okruhu.
tím by přenos tepla mohl být v asi lepší? nebo je horší ?

chobotek

#42 Nový příspěvek od chobotek »

Nechápu, jak to myslíš. Ty máš tu trubici přímo protékanou teplonosnou kapalinou (vodou, solární kapalinou...) nebo je v tom tepelná trubice, jako tu na obrázku:
Obrázek
To přímo protékané řešení v sobě potom může mít U-trubku, jak je vidět tu: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 61780.html nebo může být otevřené z obou konců, to teď nemůžu najít. To poslední se považuje za nejhorší, protože je třeba řešit dva spoje sklo, kov a obvykle to vakuum dlouho neudrží.

Emmett

#43 Nový příspěvek od Emmett »

mám 1 variantu a zkombinuji ji s 2 variantou jen se rozhoduju mezi U pipe a nebo jen pipe.

chobotek

#44 Nový příspěvek od chobotek »

Pořád té konstrukci moc nerozumím. Vypadá to, že chceš dát nad trubice výměník. Kapalina mezi trubicemi a výměníkem bude cirkulovat samotížně? Ta tlaková voda do předehřívacího bojleru je taky nemrznoucí nebo jak se zajistí zimní provoz? A proč vlastně předehřívací bojler? Pokaždé, když jsem ho někde viděl jsem jej demontoval. Považuju ho za krám, který zabírá místo a nic nepřináší.

Ale přivedl jsi mě s fikejzem na myšlenku: u JH solar jsem poptal samotížné kolektory THERMO/SOLAR TS 350 pro jednu instalaci, která je pro samotíh připravená. S ohledem na to, co tu fikejz psal, od tohoto řešení upustím a včera jsem vznesl dotaz, kolik má Regulus skladem náhradních dílů. Doufám, že alespoň 100ks. Nastrkám je do sběrače a mezi okny to můžu celé rozházet nějak vzhledně. Zn. dvojnásobný výkon za poloviční cenu. Mělo by to lépe řešit stejný problém, jaký chceš řešit ty, tedy více tepla mimo letní sezonu. Ještě jsem se nerozhodl, jakým způsobem tady zahráním přetopení zásobníku (je to 1000l AN s vnořeným zásobníkem TUV). Nejjednodušší řešení je termopatrona, která otevře výstup TUV do kanálu, ale to se mě moc nelíbí z pohledu hospodaření s vodou - je to připojené na veřejný vodovod. Lepší řešení je umístit na výstupní trubku od solárů izolovaný výměník do velkého radiátoru umístěného nad AN, kde bude přiměřený podtlak, aby se teplo odvádělo varem a pára kondenzovala v tom radiátoru. Blbé je, že vychází příliš velký, protože musí vychladit přes 6kW a na půdě je v létě horko. Poslední řešení vyžaduje externí zdroj energie: zatopit do sahary umístěné v dílně ve sklepě.

chobotek

#45 Nový příspěvek od chobotek »

Tak okolo těch 100ks ve skladu je, ale je to jen sklo, bez absorbéru a trubice. Ty panely jsou přeprodané SUNRAIN série R. Výrobce do nich strkal jak U-pipe, tak heat pipe, jak jest na jeho stránkách patrné.
Asi to zase zachrání Poláci...

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“