Výpočet skrutky

pouze technický problém, pro který zde není kategorie.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
faustt
Příspěvky: 153
Registrován: pát bře 03, 2017 1:09 pm
Bydliště: Prešov

Re: Výpočet skrutky

#31 Nový příspěvek od faustt »

Skrutka bude obojstranne upnuta. Dam teda skrutku 10.9 . Vdaka za rady.
Aj sa mi podarilo nieco vyratat, v tom mojom ulozeni vychadza na skrutku fi 20 10.9 koeficient bezpecnosti pri zatazi 13 kN na 1,45.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21636
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výpočet skrutky

#32 Nový příspěvek od ota »

Jean pevnostní šrouby se nekalí, ale zušlechťují. Protože kalený šroub by byl v jádru tvrdej a na vrškách závitu křehkej. Stalo by se to, že by Jsi utahoval matici a při větším tahu by se závit odrolil. Prostě kalením by závit zkřehl v tom zeslabení materiálu.
Pevnostní šroub se vyrábí z materiálu který se zušlechťuje. Zušlechtí se na určitou pevnost a poté se popoušťí na předepsanou pevnost. Kdysi mi to ukazoval kalič. Materiál 15 240? už si ty čísla přesně nepamatuju, je tomu 35 let. Poloosa Praga V3S. Obrobil jsem surový materiál. A dal jemu. On ohřál v peci na přesnou teplotu. Buďto dle tabulek on podle zkušenosti. Pak šroby dal do oleje. Nechal je tam až zchladly. Poté očistil a šel na tvrdoměr. Tam změřil že měl třeba 15. Už věděl na kolik stupňů a jak dlouho nechat v peci. Po schladnutí šel znovu na měřák a znovu měřil. A třeba ještě jednou popustil, až měly šrouby 12. Ty jen zvonily.
Jinak na to co potřebuješ stačí bohatě surová 11 800. Ale špatně se shání. Nebál bych se surové 12 050. Nebo když bys chtěl mít jistotu tak kus 42CrMo - QT. V tom stavu co je je obrobitelná. Je to vlastně zušlechtěná 15 materiál. Teď se dost používá. Je s ní rychlejší práce, než obrábět a pak zušlechťovat. Tady to je zušlechtěné už jako polotovar.

Uživatelský avatar
ladiki
Příspěvky: 3660
Registrován: úte pro 29, 2009 5:07 pm
Bydliště: Haná

Re: Výpočet skrutky

#33 Nový příspěvek od ladiki »

to je tady skoro, jak výroba raketoplánu...
Ono není náhodou, že ta samotná pístnice má to oko 20mm. Než, aby jste ustřihli 20 kulatinu, pístnicí a kulatinou ve dvou pásovinách, to už chce sakra sílu. Bude tam stačit cokoliv z oceli průměru 20mm. Za sebe bych použil pístní tyč, kdy i takový kousek uřežou nový. Jednak to bude luxusně pasovat do oka pístnice, nerezne to, jde do středu vrtat i řezat závit.....Dát tam šroub, který bude o 0,2-0,3 na průměru menší, tak při častém použití bude likvidovat ložisko v oku pístnice, která tu korbu zvedá....

jean
Příspěvky: 3596
Registrován: stř zář 22, 2021 8:15 pm
Bydliště: Europa

Re: Výpočet skrutky

#34 Nový příspěvek od jean »

Ota, kalenie je sucast zuslachtenia - prave to chladenie v oleji. Asi nic bezne sa len nekali, vsetko sa aj popusta. Ja to hovorovo volam kalenie. Zuslachtenie bezni ludia nechapu, ale o kaleni pocul kazdy. Zuslachtenie a sposob pisem na vyrobny vykres pre odbornikov (ktorych sa casto dopredu opytam na spravnu metodu, nieco je dobre cementovat, nieco nitridovat, nieco len zakalit a popustit). 12.9 srob ma cca 40-42 HRC navrchu, to bez kalenia neurobis. Stari kovaci kalili ocel do vody a vedeli to vytiahnut dost horuce, aby sa to popustilo dochladnutim na vzduchu. Ale na to musi byt aj material, aj nekonecna skusenost toho majstra. Dnesne ocele maju v tabulkach presne teploty a casy, na ktore sa zohrievaju. To je bezne udane s presnostou napr. na 10 stupnov pri teplote 900 celzia. Ale to sme dost odbocili od cinskych srobikov :friends: 15142 QT (42CrMo4) je moj oblubeny material. Ja na taketo aplikacie davam prednost kvantite pred kvalitou - dal by som vacsi priemer horsieho materialu, ako si pisal aj ty. 12050 mavaju niekedy aj v beznom hutnom materiali.

Inak, aj bez vypoctov - na hydrolise 20t su len dva capy s priemerom 20mm zatazene staticky. Takze je predpoklad, ze 1,5t dynamicky jeden cap vydrzi.

Uz pisem romany ako ty :wink:

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21636
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výpočet skrutky

#35 Nový příspěvek od ota »

Jean jen piš romány! Nemám se čtením problém. Dneska na foru jen samé hovna v hádkách těch dvou. Tak aspoň je co číst. Člověk se aspoň něco doví co se hodí. Než číst nějaké nadávky a urážky. Co jsem tak koukal, tak asi 6 příspěvků a přínosné asi dva. Jinak jak vidím ,,účastníky" diskuse, přecházím příspěvek.
Víš co se mě líbí jakožto za mě ,,novodobé" tepelné zpracování, tak je to indukce. Kdepak za nás ve fabryce to nebývalo. Dědek v kalírně jel všechno klasicky v peci a zkušeností. Měl někde jakousi kňížku a v ní nějaké tabulky. Myslím, že jsem ho viděl tak 2x mít na nose brýle a listovat v ní. Non byl jak ten kuchař Muraško ve filmu. Jak uměl udělat tatarák ze všeho. Tenhle dědek to uměl podobně s ocelí. Vždycky to nakonec udělal jak bylo třeba.
Jo on u zušlechťování říkal ,,ukaž já ti to napustím". Neříkal zušlechtím, ale napustím. Už jsem tu psal, dědek poznal materiál na jiskru na kotoučové brusce. Vzal do ruky kus, zhasnul světlo nad bruskpu. Strčil na kotouč, vylétla jiskra a dědek řekl ,,tohle je stabilka, nebo maximka, EZH, SC, 2002, atd. Poznal všechny materiály co byly v nástrojárně v řezárně. No dělal to 45 let.
Nedávno jsem vyráběl ppuzdra do minibagru. Nesu je do kalírny indukčně zakalit jen pracovní plochy. Pán se ptá, co je to za materiál. Povídám 15142. Kouká na mě, cože? No pérovka říkám. A on tak to tady neznáme. Kalíme 12050 nejčastěji. No tohle to nevím, to budu muset vyhledat v tabulkách a nevím, jestli to dopadne dobře. :vysmech: Prej nechcete si to odnést a vyrobit z té 12050? Čumím na něj zase já! No tak mi to zkusíme no. Druhej den volal, hotovo! A zatím to drží parádně. 8)

jean
Příspěvky: 3596
Registrován: stř zář 22, 2021 8:15 pm
Bydliště: Europa

Re: Výpočet skrutky

#36 Nový příspěvek od jean »

To sa mi ani nechce verit, ze niekto nepozna 15142. Sak to je z tych "beznych" lepsich oceli hadam najpouzivanejsi material. Aj 12050 pouzivam vela, ono to na tych 44 hrc ide upravit a velakrat to staci. Ale ak to ide, tak sa snazim pouzit 11373 alebo 11573. Dostupne vsade. Akurat do sustruhu je to naprd, nerobi to peknu sponku. To frezka ma tie blatove ocele rada.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21636
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výpočet skrutky

#37 Nový příspěvek od ota »

Teď zrovna dělám s nástrojovkou 194xx přesně si to nepamatuju. Musel bych kouknout na výkres. Na soustruhu to jde jako do másla. Krásné šponky tak 80 mm dlouhé odskakují od destičky. Měl jsem dělat po 5 ks od každého. Ale zatím dělám po 3 ks od každého průměru. Tři druhy. Jsou to takové trny s kuželem a na druhé straně šestihran. Tím se to upíná do hlavičky na vrtačce. Pěkně se to obrábí. Pamatuju se dřív když nebyly VBD dělal pájený plátek takové struny. I když se trefil uhel i lamač. Řežu tam vnitřní M10 závit. To jde taky pěkně. Po tom bronzu je to super práce. Ten bronz jsem včera dodělal a dneska to odvezli. Tady k těm trnům je taky jedna součástka z bronzu. Ale zatím vyčkávají kvůli ceně. Zatím nemají odvahu, materiál koupit. :smich: Prej ještě poptali u více prodejců. Proto dělám zatím jen po 3 ks od každého rozměru.
Ty 11xxx celkově dělají chlupatej povrch. Možná automatovka to je v pohodě. Občas dělám niple na hydrauliku a ty jsou občas z podobného materiálu. Krásně se soustruží. Často upichuju třeba z jedné strany celej závit pryč a vrtám tam díru pro napájení trubky. A upichovák jde jak do másla. Dobře se s tím pracuje. 8)

jean
Příspěvky: 3596
Registrován: stř zář 22, 2021 8:15 pm
Bydliště: Europa

Re: Výpočet skrutky

#38 Nový příspěvek od jean »

V sústruhu mám najradšej mosadz, to sa obrába krásne. Drobivé šponky, lahko sa to reže a povrch ako zrkadlo.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21636
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výpočet skrutky

#39 Nový příspěvek od ota »

Nojo ale kdo to má pak uklízet? :vysmech: Vysávám vysavačem a pak vyšůrovat dočista hadrem. A stejně tam zbyde. A ještě horší je dřevo. To je pak taky pocuc! Když mám dělat mosaz tak docela pičuju, právě kvůli tomu uklidu.

Uživatelský avatar
ladiki
Příspěvky: 3660
Registrován: úte pro 29, 2009 5:07 pm
Bydliště: Haná

Re: Výpočet skrutky

#40 Nový příspěvek od ladiki »

ona se ta 15142 používá dost v tom zušlechtěném stavu. Málokdy se kalí. NA to se použije levnější matroš. 12050 se kalí voda vzduch, proto se také dost používá...

Uživatelský avatar
Atlan
Příspěvky: 9569
Registrován: úte kvě 25, 2010 5:32 pm
Bydliště: Košice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpočet skrutky

#41 Nový příspěvek od Atlan »

ota píše: stř zář 11, 2024 10:44 pm Nojo ale kdo to má pak uklízet? :vysmech: Vysávám vysavačem a pak vyšůrovat dočista hadrem. A stejně tam zbyde. A ještě horší je dřevo. To je pak taky pocuc! Když mám dělat mosaz tak docela pičuju, právě kvůli tomu uklidu.
Hubicu od vysavaca do drziaku na suport, a spony letia rovno do suda, teda ak. Tu. Mosadz robis na sucho.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21636
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výpočet skrutky

#42 Nový příspěvek od ota »

Samozřejmě dřevo, mosaz, litinu dělám s vysavačem. Ale u některých výrobků to nejde. Jsou moc malé a hubice vysavače překáží. Třeba když stáčím kotouče na auta, tak je to v pohodě s hubicí, tolik nepřekáží.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“