Yanmar KE-50

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
TH

Yanmar KE-50

#1 Nový příspěvek od TH »

Zdravím všechny traktoristy!
Mám Zetorka 25A, který je kolem domu i v lese velkým pomocníkem. Do menší oplocené zahrádky (cca 300 m2) se s ním ale nedostanu. Tam musím používat Terru a už mě přestalo bavit zápasení s řídítkama, od kterých mám vždy ruce vytahané až na zem. Zhruba rok jsem se rozhlížel zde na fóru, který japonský poník by se mi líbil. Chtěl jsem stroj o výkonu 14 - 20 hp, s možností nastavení rozchodu kol 50 - 75 cm pro řádky brambor, výfuk svedený k zemi, abych se vešel pod stromky a 3-bod hydrauliku. No a před pár týdny jsem si pořídil Yanmara KE-50. Poučen z předchozích nezdarů, sestrojil jsem nosič pro Terru a zrotavátorovat zahrádku bylo tak snadné... Pak jsem zkusil Yanmara skamarádit s mulčovačem a šlo to velmi dobře. Do podzimu ještě musím vymyslet, jak upravit starý koňský pluh dvoják obracák, aby ho mohl Yanmar tahat.

[url=https://postimg.cc/4nTdPFMn]Obrázek

[url=https://postimg.cc/sGJb42LP]Obrázek

Peter768

Re: Yanmar KE-50

#2 Nový příspěvek od Peter768 »

Pekná mašinka 8) Nech robí radosť a dobre slúži. A nezabudni postupne pridávať foto a skúsenosti s traktorom.

vfisch2202
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od vfisch2202 »

Ďalšie fotečky a skúsenosti s traktoríkom nebudú ? ?? :-/

TH

#4 Nový příspěvek od TH »

V nejbližších dnech se chystám na první proorávání brambor. Řádky mám dělané ještě Zetorem 25A, kde mám 3 radličky po 70 cm. U Yanmara jsem se prohozením zadních kol dostal na rozchod 73 cm. Přední náprava má rozchod 75 cm. Tak to snad bude v pohodě. Držák radliček jsem udělal z kusu válcovaného U profilu, který bude nesený v nosiči, co jsem udělal pro nesení rotavátoru Terry. Po úspěšném vyzkoušení rotavátoru jsem ten nosič malinko upravil, abych ho mohl použít i pro další účely. Teď jej mohu použít pro připojení vozíku od Terry, vozíku od auta i na radličky pro brambory. Fotky udělám později.

forester

#5 Nový příspěvek od forester »

TH

#6 Nový příspěvek od TH »

Dnešní ostrý test radliček na proorávání brambor dopadl na výbornou. Musel jsem nosič s radličkama přitížit závažím z Terry. Naštěstí tam pasovalo, jako bych to plánoval.

Obrázek

Obrázek

Původně jsem chtěl proorávat včera odpoledne. Připojil jsem nosič s radličkama a dojel jsem na políčko. Po najetí do řádků jsem zjistil, že musím radličky zatížit, aby šly lépe do hlíny. Tak jsem vypnul motor a šel jsem do stodoly hledat nějaké závaží. Napadlo mě vzít z Terry hlavní závaží a ono pěkně zapadlo do nosiče. Spokojeně jsem nasedl na traktor, zasunu klíček, nažhavím, otočím klíčkem do polohy startování a v motoru jen cvaklo a nic. Druhý pokus a nic. Další pokus a nic. Chvíli jsem jen tak seděl a snažil jsem se to rozdýchávat. V hlavě mi vyskočily vzpomínky na to, jak mi podobné věci nedávno dělal Zetor 25. U něj to bylo ve většině případů špatným kontaktem na kostru. Tak jsem začal změřením napětí baterie. Měla 12,54 V. Vyndal jsem baterii ze Zetora (12,8 V) a přes startovací kabely jsem zkusil nastartovat. Nic, jen cvaknutí. Sundal jsem boční plechy z motoru a hledal jsem startér. Všechny konektory u všech kabelů jsem se snažil rozpojit, nebo alespoň rozhýbat. A ono to pomohlo! Motor naskočil na první otočení. Políčko jsem už jsem nachal být, protože bylo dost pozdě. Zajel jsem do garáže a ostrý test v řádkách brambor jsem nechal na druhý den. Když jsem pak ráno zkusil nastartovat, měl jsem obavy, jak to dopadne. Naštěstí motor naskočil na první dobrou. Tolik moje první dobrodružná akce s Yanmarem.

Peter768

#7 Nový příspěvek od Peter768 »

Akú máš šírku na stred kolies?

honzaPP

#8 Nový příspěvek od honzaPP »

Ahoj TH. Janmárek parádní 8) a jsi první koho vidím používat traktor jako nosič Tery :smich: proč jsi k němu nevzal i rotavátor? Většinou jde s traktorem s výraznou slevou než ho pak kupovat dodatečně. Sám jsem tuhle chybu udělal a pak si škubal vlasy :co?:

Na tom prohrnovači mě zajímají radličky....to máš z tery?
Hinomoto N249

TH

#9 Nový příspěvek od TH »

Pro Peter768: myslíš rozchod neboli vzdálenost od středu jedné stopy ke druhé? To jsem už psal dříve. Je to cca 73 cm. Řádky mám od sebe zhruba také tak daleko.

Pro HonzaPP: Rotavátor jsem původně chtěl také, ale Terra už byla x-let doma a na netu jsem viděl, jak ji pár lidí vozí za malotraktorem. Tak jsem to chtěl taky nejdříve zkusit a ono to funguje. Takže origo rotavátor už nebudu shánět. Radličky nejsou z Terry, ale domácí výroba. Před lety jsem koupil za Zetora 25 nesené tři radličky na inzerát, doma dělané. Jsou o něco větší než ty za Terru, ale v podstatě kopírované dle Terry. Jen jsem jim přivařil asi 10 cm prodlužující plechy pro lepší přihrnování řádků.

TH

#10 Nový příspěvek od TH »

Tak letošní seno už je ve stodole. Scházel mi den, nebo dva, abych předělal připojovací ramena u obracečky pro připojení za Yanmara. Jenže počasí bylo tak vrtkavé, že jsem trávu posekal hned, jakmile byla předpověď trošku nadějnější a seno pak muselo co nejdříve domů. Takže letos to ještě odpracoval Zetor 25A. Příští rok to už bude Yanmarova záležitost. Obracečku jsem koupil před několika lety od pána, který ji měl upravenou na použití místo pro frézu MF70 za Zetora Majora.
Obrázek

Tady je v akci vozík od Terry:
Obrázek

vfisch2202
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od vfisch2202 »

Dobrý pomocník ten Yanmarík. Doteraz si to robil všetko so Z25 ? Keď som pozrel techn. parametre Y Ke50 tak mi to vychádza, že je to novší nasledovník Y F6.
Pri používaní si identifikoval fciu páky pod volantom na pravo, pri spínacej skrinke ?

TH

#12 Nový příspěvek od TH »

Ano, dosud jsem dělal na větších plochách vše Z25 a v malé oplocené zahrádce Terrou. Takže postupně upravuju všechno nářadí pro připojení za Yanmara. Samozřejmě tak, aby šlo použít i se Zetorem, kdyby Yanmar "onemocněl". U spínací skříňky je vpravo ruční plyn a vlevo ruční brzda. Jinou páčku tam nemám. Řada Yanmarů Ke-40-50-60 se vyráběla tuším koncem devadesátých roků.

TH

#14 Nový příspěvek od TH »

Včera jsme vyrazili do našeho lesa pro jednu soušku. Byla to taková zkušební akce. Byl jsem zvědavý, jak si Yanmar povede. Do lesa to máme asi 1,6 km mírně do kopce po polní cestě. Oproti Zetoru 25 cesta trvá o pár minut déle, protože max. rychlost Yanmara je asi 14 km/h, kdežto Z25 jede do kopce cca 25-30 km/h. Kdyby Yanmar jel alespoň těch 25 km/h, bylo by to fajn. Sedačka Z25 je lépe odpružená. Na Yanmaru tlumí vibrace jen molitan v sedáku. Yanmar je jednomístný, takže spolupracovnice musí na vůz, nebo po vlastní ose. Malý traktor je mezi stromy šikovnější na přibližování dřeva. U Zetora mám špatné brzdy, takže při jízdě s nákladem z kopce domů jsem měl lepší pocit jízdy s Yanmarem, který brzdí výborně. Za necelé dvě hodinky jsme byli zpět doma i s nakrájenou 16 m dlouhou borovicí. Yanmar se v lese osvědčil.

Obrázek

honzaPP

#15 Nový příspěvek od honzaPP »

Místo bedýnky s vercajkem dej sedačku i s pásem ať paní nevysypeš a můžete na výlety :smich:
Japonci jsou pomalý, s tím se nedá nic moc dělat,ale aspoň si po cestě můžeš užít slunka a panorámata :friends:

Jinak z fotky je vidět úplně lesní pohoda,že vy jste nejeli za prací,ale schovat se do stínu? :)
Hinomoto N249

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“