Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Dub není na uzení příliš vhodné dřevo, protože má mnoho tříslovin. U uzení je důležité nedusit příliš oheň - pokud hoří za velkého nedostatku kyslíku kouří, dehtuje, produkuje saze - z toho ta černota. Teplotu je lépe regulovat velikostí přikládaných kusů. Pokud je potřeba ji snížit tak přiložit spíše větší kus, který ohoří po okraji a pomalu odhořívá a nekouří. Pro zvýšení teploty naopak přikládat více menších kousků.
Třísloviny se ze dřeva dají vyplavit vodou, takže je také možné, že ten loňský v minulosti více opršel. Vhodnější dřeviny zmiňoval Ota
Mnohem lépe by o tom uměl jistě pohovořit Brit, ten ale bohužel momentálně na fóru není zrovna aktivní.
Třísloviny se ze dřeva dají vyplavit vodou, takže je také možné, že ten loňský v minulosti více opršel. Vhodnější dřeviny zmiňoval Ota
Mnohem lépe by o tom uměl jistě pohovořit Brit, ten ale bohužel momentálně na fóru není zrovna aktivní.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No Britt udí tou mašinou. Tam dává štěpku. A nějak má vyzkoušené složení. To je jiný postup. Nedávno jsem na tu almaru s tím potvorcem taky koukal. Ale navečer jsme vytáhli tu naší asi 60 let starou almaru postavili na dvoře. Sice koleno na trubce mezi ohništěm a udírnou mele opravdu z posledního, snad to zase dá. Teď to všechno zapadalo sněhem. Ráno syn zafedruje klasicky smrkem. To děláme až začne kapat z dírek v udírně omastek. Pak se přiloží už tvrdým dřevem a až se to rozhoří než se bude přikládat naložíme udírnu masem. Pak se přiloží a už to jede. Máme věnec buřtů to bude k obědu. Pěkně s měkkým chlebem, když nebude nikdo línej ho dojet koupit. Jinak bych si dal s kaší toho buřta. To mám rád. Myslim, že udífna bude mít hodně po celý den hlídače! Čtyřnohého kterej bude hlídat, kdyby z toho voňavýho domečku náhodou něco upadlo ma zem! Naši všichni hafani co jsme měli hlídali udírnu. Halius bude mít premieru. První uzení u něj.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Myslím, že Brit před tou současnou elektrickou udírnou udil taky. Oto, ať se vám to vydaří. A jestli bude foukat na severovýchod tak po uzení udírnu pořádně vyvětrej ať můžu alespoň přivonět
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ále hochu vedle udírny stojí traktor. Povídám dáme to dál! Prej dáme delší komínek. Ale i tak myslím, že to Crystal vedle stojící rozrazí. U nás fouká z 90% západní vítr. Tedy vůně půjde do Tvého směru. Už se těším, co na to bude říkat Halius. On má pořád hlad a furt by něco nejraději žvejkal v hubě. Až ucítí vůni, myslím že udírnu bude hlídat jak poklad. No a ta vzdálenost od traktoru, syn bude po při udírně kutit na traktoru, tak asi aby to neměl daleko.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
chyba je ten dub, nepoužívá ho nikdo a asi moc dobře vědí pročTomas6 píše: ↑pát pro 22, 2023 7:56 pm Akce dopadla neúspěchem. Maso má černou a hořkou kůrku. Ale proč? Topil jsem suchým dubem, tak jako loni, teplota mezi 70- 90 stupňů. Loni luxusní uzené, letos je to na vyhození. Mám ještě jednu várku bůčku, tu chci dělat zítra, ale mám z toho vyloženě strach.
No su z toho úplně zdeptaný. Maso zkusím zítra ořezat, třeba se bude hodit aspoň do šunkafleků. No nejradši bych si nakopali, nicméně vůbec netuším kde jsem udělal chybu.
malej traktorista v malým traktoru
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tady se dub používá běžně. Jak píšu loni s tím nebyl problém žádný. Dneska dělám bůčky a ty jsou krásně zlatavé a mňamózní. Stejná udírna, stejně dřevo, stejná teplota. Teď už teda valím trnkové dřevo, ale půlka byla dub. Já jiné dřevo ani nemám. Ale asi tuším čím to bylo. Ta udírna je dřevěná přenosná. Neni moje, ale kamaráda, předevčírem když jsem to od něj bral měl ji venku. Pršelo tak byla zmoklá, si říkám, v ní ráno pořádně zatopím a ona uschne. Dvě hodiny jsem v ní topil, desky už byly suché jak zvenku tak zevnitř. Asi to bylo málo. Páč až dneska se začala zesychat. A vylezlo z něj že tam stála měsíc, takže byla asi řádně nacucaná. No já su nováček v uzení, toto je moje druhé, první bylo loni v tuto dobu, takže sbírám zkušenosti. Tyto jsou draze zaplacené. Naštěstí to jde celkem solidně ořezat a byla to jen krkovice a pár žeber. A ořezané je to normálně chutné.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Teď jsem měl maso na ochutnání. Syn přinesl na zkoušku. Je výborné, měkké a šťavnaté. Je to z poloviny masem. Dneska to hodně stydne. Musí se víc topit.
Udíme co jsem tady v plechové kysně. A předtím se tak udilo desetiletí. Musel jsem před lety udělat nové topeniště, bylo už uplně shnilé. A pak nové dno té kysny udírny. Uhnilo v rohu. Ještě jednou syn přiloží a nechá to. Maso i špeky tam zůstanou do zítra pověšené. On udí pro jeho kámoše. Domluví se a oni si pak přijedoi, když je hotovo. Tak bude rozdělovat.
Ta plechovice stojí celý rok pod stříškou, jen aby na ní nepršelo. Pak se zhruba očistí, vybere ze dna co tam bývá a zatopí. Fedruje z kraje aby se to vypálilo. Tady topíme smrkem. Pak se po vypálení přiloží tvrdým dřevem a smolnaté dřevo už do topeniště nepřijde. Jen tvrdé. Je třeba na to myslet přez rok a nadělat si zásobu. Máme v pytlech na půdě a teď ještě v té bedně co jsme tuhle zdělali. Dneska se z bedny trochu vzalo. Aby to nebylo jen tím uplně vyschlím dřevem.
Udíme co jsem tady v plechové kysně. A předtím se tak udilo desetiletí. Musel jsem před lety udělat nové topeniště, bylo už uplně shnilé. A pak nové dno té kysny udírny. Uhnilo v rohu. Ještě jednou syn přiloží a nechá to. Maso i špeky tam zůstanou do zítra pověšené. On udí pro jeho kámoše. Domluví se a oni si pak přijedoi, když je hotovo. Tak bude rozdělovat.
Ta plechovice stojí celý rok pod stříškou, jen aby na ní nepršelo. Pak se zhruba očistí, vybere ze dna co tam bývá a zatopí. Fedruje z kraje aby se to vypálilo. Tady topíme smrkem. Pak se po vypálení přiloží tvrdým dřevem a smolnaté dřevo už do topeniště nepřijde. Jen tvrdé. Je třeba na to myslet přez rok a nadělat si zásobu. Máme v pytlech na půdě a teď ještě v té bedně co jsme tuhle zdělali. Dneska se z bedny trochu vzalo. Aby to nebylo jen tím uplně vyschlím dřevem.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Pošleš na košt?
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jaké kdo používáte střívka na klobásy? Tady máme v současnosti u kupovaných vepřových často problém, že jsou po vyuzení dost tvrdé.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Vypadají luxusně
Také se těším, až budu udit
Já včera teprve položil "základní kámen"...
A takhle by měla vypadat
Také se těším, až budu udit
Já včera teprve položil "základní kámen"...
A takhle by měla vypadat
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.
TATRA NEZNÁ BRATRA
TATRA NEZNÁ BRATRA
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Příště budu muset udělat větší dávku. Díla bylo 10 kg a ono je to jako nic.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jestli dovolíte , dal bych taky informaci .Strivka jsem kupoval kde se dalo . Nechal jsem si je posílat třeba z Rakovníka , Profit Praha, od řezníka vždy svazeček za 100-170 Kč . Někdy se trhaly , někdy praskly, a taky byly někdy tuhé na jídlo. Pak jsem se odhodlal a koupil jsem v kelímku 91 m kolem pětistovky .Johann Radauer 34/36 v Makro. Už se netrhají a zda se mi ze ani nejsou tvrdé . No zkuste . Vyndam dole z lednice na 7-10 kg co nezpracuji vrátím , zasypu solí a dam zpět do lednice.
Teď jsem tam viděl ventilátor z Temu do dymboxu . Předpokládám , že tedy bude dělat tah aby dobře hořela stepka buk.Já spotřebují na vyuzeni 8 kg klobas za 7 hodin 2litrovou petku.Vzduchuji ale kompresorem do akvária . To plně stačí .
A ještě jsem viděl u bagraka s ušákem to potrubí . To je vodorovné nebo do kopce do udirny, já dělal vždy , když jsem ještě udíl kusovym dřevem vždy do kopce a 40 x30 cm náhonu a max. 1 m dlouhý . Nikdy žádné topeni do kamen , žádné roury žádný komín . To není kotel . Ať se daří.
Teď jsem tam viděl ventilátor z Temu do dymboxu . Předpokládám , že tedy bude dělat tah aby dobře hořela stepka buk.Já spotřebují na vyuzeni 8 kg klobas za 7 hodin 2litrovou petku.Vzduchuji ale kompresorem do akvária . To plně stačí .
A ještě jsem viděl u bagraka s ušákem to potrubí . To je vodorovné nebo do kopce do udirny, já dělal vždy , když jsem ještě udíl kusovym dřevem vždy do kopce a 40 x30 cm náhonu a max. 1 m dlouhý . Nikdy žádné topeni do kamen , žádné roury žádný komín . To není kotel . Ať se daří.