Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
AlexTc

Re: Zplynovací kotel

#481 Nový příspěvek od AlexTc »

Mám tenhle kotel od června. Takže zatím jsem topil jen párkrát jednu, dvě násypky. Ze začátku mi zůstávali přikládací dvířka přilepené, ale spíš díky tomu než se opálila barva z dosedací plochy násypky. Jakým způsobem topíš, že zmiňuješ vypínání ventilátoru a zavírání klapek? Tenhle kotel by měl mít neustálý odběr tepla aby běžel v kuse. A to buď tepelnými ztrátami objektu nebo akumulační nádrží. Měl jsem 1000l a přidával jsem pro jistotu ještě dalších 1000l. Ventilátor kotle běží nonstop od zapálení až do vyhoření. Dehet v přikládací komoře se občas udělá ale vzápětí vyhoří.

Tomas6

#482 Nový příspěvek od Tomas6 »

Kolikrát jsi v tom kotli topil? Já když měnil před lety kotel za nový (Rojek ktp) tak z něj tekla močka snad 14 dnů než se trochu zanesl. Věčně přilepená dusivka atd. Byl jsem z něj na nervy. Pak to najednou přestalo a byl klid
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

eli

#483 Nový příspěvek od eli »

Topím v Naturálu týdny, protože mám čas u něj sedět a učit se. Musím se připravit na zimu, abych nedopadl jako u Atmose, který byl něco úplně jiného, ale také trvalo poměrně dlouho, než jsem dokonale porozuměl jeho vrtochům. To, co se o něm uvádělo, i stále uvádí, není tak docela pravda. Víc jak čtvrtstoletí sloužil. Na podzim zapálil, na jaře vyhasl, za provozu čistil.
U nového také nechci příliš roztápět. Aku nemáme a ani by nebyly kam dát. Objekt je tak veliký, že máme stále kotle dva, ještě uhelný automat Benekov 50. Zateplení by pomohlo, ale to je o něčem jiném.
Trochu mne mrzí, že za normální peníze nejsou v nabídce kotle s větším zásobníkem paliva, tak alespoň 0,5 m3 dřeva, aby se nemuselo tak často přikládat.

Nyní zapálím Natural, naložím dřevem, nastavím na 4cv jak teplá voda půjde do okruhu topení, potom jen přikládám a sleduji proces. Měním odběr tepla a sleduji jak se chová kotel. V kotli je termostat vložený, tak si zpátečku hlídá. U Atmose jsem se teplotu zpátečky naučil regulovat ručně.

Kotelna je v suterénu, topíme 1. patro samotížně, jen v mrazech, nebo s uhelným automatem běžívala čerpadla.
Všiml jsem si, že termoventil Naturalu reaguje s poměrně velkým zpožděním při poklesu teploty vody v kotli. Zřejmě je to umístěním v přední části, zatímco výstup teplé vody je v zadní části. To má za následek, že kotel po dosažení teploty 90 uzavře klapky, ale začne je otvírat až při poklesu na výstupu kolem 65. Stejné s čerpadly i samotížně.
Vyregulovat chod kotle a odběr tepla tak, aby se kotel v nepřetržitém provozu vůbec nezastavil, nezavřel klapky a dotápěl přesně to množství tepla, které je odebíráno, myslím nejde. Právě co nejdokonalejší a nejspolehlivější regulace kotle jej podle výrobce povyšuje nad ostatní. A nám tu patentovanou regulaci slepuje dehtová voda. Kotel musím zapálit, naložit a jít si po práci, a ne sedět u něj a čekat, kdy se mu náhodou zvedne teplota vody a přilepí klapky.

Atmose jsme provozovali převážně bez (tlačného) ventilátoru jen na komín s regulací vzduchu právě termoventilem při nejvhodnější teplotě těsně pod 100, při zvýšení tahu často i přes (s otevřenou expanzí). Nikdy nedehtoval, ani na zcela čerstvě poražený jasan. Zato při doporučovaných 80 dehtovat uměl až běda. Než se přišlo na to co mu vyhovuje, chvíli trvalo. To jsme používali i noční útlum, kotel naložili kvalitním dřevem, nastavili odběr tepla a termoventil tak, aby se udržela co nejvyšší teplota v kotli podle předpokladu tahu komína. Po 8 hodinách dohoříval, stačilo jen přiložit a zvyšovat odběr tepla. Odhadnout správné nastavení chvíli trvalo, buď kotel vyhasnul, nebo na teploměru bylo hodně přes 100.

Natural zkouším jak s ventilátorem tak bez, jen na 13 metrový komín. Hořet umí, a myslím že perfektně, na regulaci klapek vzduchu hoření pěkně reaguje, regulace je mnohem lepší než jsem zažil, jen mi nejde na rozum, kde se u nich bere ta vlhkost, která je umí přilepit a znehybnit. Po vyhoření se páka stáložáru vykloní a uzavře klapky, po delší době dehet ve vodě ztuhne a klapku spolehlivě přilepí. Při provozu s ventilátorem, i bez. Občas kotel natopí až se klapky uzavřou a opět se objevuje trocha vody s dehtem kolem klapky, hlavně prostřední. Něco je úplně špatně. Vlhkost musí pronikat z násypky. Kolem dveří je slabá vrstvička, ale zdá se suchá. Po vyhoření je násypka celkem čistá i suchá, jen dveře a klapky přilepené.

chobotek

#484 Nový příspěvek od chobotek »

Ten kotel má teplou komoru a pokud si pamatuju správně, na přerušovaný provoz to moc není. V půlce října bude příležitost se na to zeptat nejpovolanějších, tak si drž palce, abych na to nezapomněl ;-)
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

AlexTc

#485 Nový příspěvek od AlexTc »

Problém bude v tom že ten kotel nehoří nonstop a to dřevo se v té násypce začne potit. Mě se ten větrák nikdy nevypnul a klapky nezavřely. Jsou suché a čisté. Budu muset vyzkoušet jestli to vůbec funguje. Provozní teplotu mám mezi 80 až 90 stupni C.

chobotek

#486 Nový příspěvek od chobotek »

Návod v odstavci 5.4.10 Podmínka neodpojitelnosti soustavy hovoří zcela jasně:
Soustava musí být koncipována tak, aby umožňovala odebírat min. 30% výkon kotle (např. nelze použít nadřazenou regulaci s prostorovým termostatem, nebo systém s termohlavicemi). Regulační prvky (ventily jednotlivých větví či těles) nesmí být uzavřeny tak aby se nadměrně snížila schopnost soustavy odebírat výkon
Podle popisu chování kotle není tato podmínka dodržena.

Čárls

#487 Nový příspěvek od Čárls »

Což znamená jen jedno Předimenzovaný kotel nebo nestačí voda proudit v samotížné sestavě , řešení je čerpadlo nebo zásobník na otopnou vodu Nebo je prostě venku ještě moc teplo a radiatory nestačí odebírat těch 30% Nebo máš moc zavřený třícestný ventil na směsný a pouštíš málo do vody do topení Co je správně musíš vědět sám
Teď jsem řešik podobný problém u mámy na Dakonu na uhlí a vše bylo zapříčiněno že se máma šťourala v 3 cestným ventilu U nás ovládaným ručně
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Tomas6

#488 Nový příspěvek od Tomas6 »

Mi říkal topenář co mi montoval kotel, že ho mám hnat jak nadutou kozu. Teplota kotle nejde nikdy pod 85C. V baráku je teplo a k tomu 2000l aku nádrže. Přemýšlím o třetí, ten kotel by ji v pohodě ukrmil, není ji kam dat. Musel bych do jiného místa v domě, poměrně daleko od těch dvou, nevím jestli by to nedělalo nějakou neplechu kdyby byla zvlášť. Kotel se skoro ani nezanáší. Topím povětšinou dřevem a špalíčkama, čistím tak jednou za 14 dnů, 3 týdny a vyhrabu vzdycky jen takový světlý popílek.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

Britt

#489 Nový příspěvek od Britt »

To znamená, že kotel spaluje dobře, ale má moc velký výkon.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

chobotek

#490 Nový příspěvek od chobotek »

Když budete číst pozorně, pánové, zjistíte, že objektu jsou kotle dva. Ještě k tomu 50kW uhelný automat. 30% z 35kW je 10kW a to vychladí pět větších radiátorů. A je jen na tazateli, jestli ví, proč se to neděje.

eli

#491 Nový příspěvek od eli »

Kotel je poddimenzovaný vzhledem k velikosti otopné plochy (počtu radiátorů). V regulaci topení problém není, jedinou nadřazenou regulací je ručně ovládaný 4cv, kterým se reguluje teplota vody do radiátorů. Oběh funguje dobře jak na samotíž (plánovala se), tak na jedno, či obě čerpadla. Podstatný rozdíl v již natopeném okruhu není.
Kotel dehtuje pouze v úzkém pruhu zhruba 4cm podél předního okraje násypky a v obou předních rozích. Koresponduje to s kanálky vzduchu proudícím tudy do násypky, který okraj násypky i okraj dveří zjevně ochlazuje. Ani uzavření clonou nezabrání ochlazování. Zkusím vstup do kanálu za clonou přelepit a zabránit proudění vzduchu, jestli nastane nějaká změna.
Zkoušel jsem nakládat kotel, roztopit a uzavřít jak se zcela suchým dřevem, tak se dřevem nasáklým vodou. Na dehtování kolem násypky to nemá podstatný vliv, pouze na okamžitý výkon a spotřebu dřeva, což je normální.
Zkondenzovaná vlhkost po zastavení ventilátoru proniká otvory do vzduchového kanálu a stéká na klapky.
Po umístění tenkých drátků do otvoru klapek se již nepřilepují a jsou zcela suché i po dlouhé nečinnosti roztopeného kotle. Malá mezera umožňuje proudění vzduchu i přes uzavřené klapky a brání shlukování vlhkosti. Prostor za klapkami je zcela suchý. Na provoz kotle, zvyšování jeho teploty (spalin) to nemá absolutně vliv.

chobotek

#492 Nový příspěvek od chobotek »

Nevím, jestli jsem to napsat dostatečně srozumitelně, takže to zkusím přeformulovat. Jestliže kotel odstaví (vypne) na teplotě vody kousek přes 95˚C, jedná se o stav havarijní, nikoliv provozní a je třeba se mu vyhýbat. K odstávce kotle musí docházet pouze s prázdnou komorou, tedy po spotřebování paliva. Tehdy jsou již všechny těkavé složky pryč a nemá tak co dehtovat nebo kondenzovat.

Čárls

#493 Nový příspěvek od Čárls »

Prostě provoz by měl být ideal okolo 75 až těch 80°na vystupu a na vracečce by mělo být okolo 50°a to do uplnýho vyhoření paliva říkám to správně ? Prostě kotel by měl jet v rozmezi asi tak jak jsem uvedl po celou dobu hoření To vše je o nastavení 3cestnýho ventilu tak aby kotel jel v tomto rozmezí teplot pak by neměl dechtovat vubec
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

fikejz

#494 Nový příspěvek od fikejz »

Ještě bych nejméně pět stupňů na výstupu a deset na vratné přidal. Takže 80-85 / 60
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

eli

#495 Nový příspěvek od eli »

Jasné a srozumitelné. Kotel ale umí prostřednictvím snímače teploty spalin regulovat svůj výkon ve velikém rozsahu bez nežádoucího vlastního dehtování. Vyzkoušeno a skutečně regulace funguje. Jde jen o to, jak sladit nastavený výkon s aktuálním odběrem tepla, aby se kotel nadlouho nezastavil a nevychládal. Regulaci i podle teploty vody sice má, ale slouží spíše jen pro vypnutí při dosažení nastaveného maxima. Jako havarijní ale slouží tepelná pojistka vypínající ventilátor. Škoda, že kotel neumí také řídit teplotní režim, aby nedocházelo k tak velké hysterezi mezi vypnutím a opětovném zapnutí ventilátoru.
Nastavením regulátoru vzduchu by to šlo, ale použitá mechanika ovládání to konstrukčně neumožňuje a zjevně na to není určena. Bylo by dobré, pokud by kotel šel ovládáním vzduchu a modulací ventilátoru udržovat na zvolené teplotě v rozumných mezích bez vypínání na zbytečně dlouhou dobu.

Musím se naučit úplně jinému režimu obsluhy. U Atmose jsem prostřednictvím klapky nastavil výkon a ten si kotel sám udržoval jejím otvíráním a přivíráním podle odběru tepla. Jen ta spotřeba byla úplně někde jinde než u Naturalu. Měřím i teplotu spalin, tak jsem překvapený jaký je rozdíl i při plném výkonu, kdy často šly i přes 250 a nebylo neobvyklé v mrazech za dobrého tahu i přes 350. Občas se i dlouhý kouřovod začervenal. Výhodou bylo naprosto čistý kotel i komín a teplo v celém suterénu. U Naturálu je vše jinak, odhaduji minimálně 1/4 úspory dřeva, hoří opravdu skvěle.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“