Bojlery Dražice
Re: Bojlery Dražice
Já ta mam co dal sádra, a protože jsem nevedel ze tomu nemám věřit drží to už spoustu let
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
fizz zdálo se mi to takový vachrlatý, právě, že je tam málo závitů na zašroubování. To by se mohlo rovnou použít půlšroubení na bojler, ovšem tam je rovněž nějakých 1,5mm síla toho plastu, pak ještě těsnění a šroubení chytnu jen na dva závity. To byl celý důvod, proč jsem po tomhle začal pátrat. Mám starý bojler dražice a ten ty plastový vložky nemá, mám rovnou půlšroubení, uvnitř fíbrový těsnění a drží to již 10 let
Taktéž nemám ty plastový vložky. Bojler "lehce použity" cca 5-6let, prý vyhodit. Nestál nic, má i výměník. Byl i s nějakýma armaturama. Akorát jsem ho vyplachl když už byl na zemi.
U tech šroubovaných "moderních" spojů je dobrý to po pár ohřátích přejít, první pul rok to omrknu třebas 3x, jinak tak nejak jak jdu kolem prejedu prstama par spojů. Drtivá většina je cajk, nejvíc nespolehlivý jsou plastový armatury dotěsněný okrouzkem. Tyhle pprkovy prechody obvykle trochu dotáhnu jak si sedne fibr, nikdy vyloženě netečou občas jsou ovlhly, imho spíš otázka fibru, starý ro nedělá, nový po navlhnutí měkne o dost víc, přijde mi "řídší" zase snese horší povrch natrubku.
U tech šroubovaných "moderních" spojů je dobrý to po pár ohřátích přejít, první pul rok to omrknu třebas 3x, jinak tak nejak jak jdu kolem prejedu prstama par spojů. Drtivá většina je cajk, nejvíc nespolehlivý jsou plastový armatury dotěsněný okrouzkem. Tyhle pprkovy prechody obvykle trochu dotáhnu jak si sedne fibr, nikdy vyloženě netečou občas jsou ovlhly, imho spíš otázka fibru, starý ro nedělá, nový po navlhnutí měkne o dost víc, přijde mi "řídší" zase snese horší povrch natrubku.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Tohle se bude otovi líbit.
Otázka:
montážní návod uvádí:
Pro případné odpojení zásobníku je nutné na vstupy a výstupy užitkové vody namontovat šroubení Js 3/4“.
Je to myšlené tak, že šroubení dosedá přes těsnění na plastovou vložku v trubce z ohřívače?
Odpověď:
Ano, ale díky napouštěcí a vypouštěcí vložce vstupy zcela netěsní a je nutné je dotěsnit páskou či nití na závit.
Zdá se, že podpora výrobce též lehce poklesla. Použít šroubení s převlečnou maticí a dotěsnit ji na závit nedává smysl. Nepřímo to znamená, že je třeba to šroubení použít celé a závit na bojleru napakovat. Pak ale moc nedává smysl ta odpověď
Otázka:
montážní návod uvádí:
Pro případné odpojení zásobníku je nutné na vstupy a výstupy užitkové vody namontovat šroubení Js 3/4“.
Je to myšlené tak, že šroubení dosedá přes těsnění na plastovou vložku v trubce z ohřívače?
Odpověď:
Ano, ale díky napouštěcí a vypouštěcí vložce vstupy zcela netěsní a je nutné je dotěsnit páskou či nití na závit.
Zdá se, že podpora výrobce též lehce poklesla. Použít šroubení s převlečnou maticí a dotěsnit ji na závit nedává smysl. Nepřímo to znamená, že je třeba to šroubení použít celé a závit na bojleru napakovat. Pak ale moc nedává smysl ta odpověď
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
tohle šroubení nepoužiješ, poněvadž máš z každé strana 1/2" závit a na bojleru je 3/4". Musel by jsi před toto šroubení dát tuto redukci, kterou napakuješ a bojler pochopitelně také:
https://www.aquatopshop.cz/Mosazna-obra ... 72EALw_wcB
https://www.aquatopshop.cz/Mosazna-obra ... 72EALw_wcB
U dražického to nejde (alespoň u toho, kterého jsem zapojoval před cca 7-mi lety), protože vývod je krátký, a tím "sychrovákem" neotočíš (díky jeho bočnímu vývodu) při dotahování posledních závitů kolem dokola - vadí tam tem spodní plast. V návodu sice psali, že to jde, ale u mne to nešlo - zjistíš to samozřejmě až při montáži . No, ještě že o víkendech maj Bau-cosi otevřeno, takže hurá do auta, a koupit krátké prodloužení. Pak už to šlo. Jestli byl uvnitř vývodů plast či nebyl si už nevzpomínám - montoval jsem to tak, jako by tam nebyl. Zatím to drží.
Takové šroubení (holendr) se dělá i pro rozměry 3/4", 1"... atd.
jj, mosazné šroubení 3/4" jest vidno i na mém předchozím foto, na vývodu teplé vody. Žádnou redukci řešit nemusíš - z druhé strany dáš navařovací PE 3/4" výústku s vnějším závitem - dělá se pro přivaření různých průměrů PE trubek, včetně 20mm vnějšího průměru, jakž vidno na foto.
A pro úplnost, ta 1/2" s převlečnou maticí 3/4" je nejběžnější, protože se prodává jako radiátorové šroubení. Jestli ho dávat na TUV nechám na zvážení každého montážníka.
Jen pro info- kdysy jsem někde četl či viděl fotku, že ty plastovy vložky určují co to je za vývod, čili bych je tam určitě nechal. Jinak řečeno, oba vývody by měly být jen nátrubky přivařené skrz těleso bojleru a (u stojatého bojleru s vývody dole) by ve vývodu na stuenou vodu měla být krátká plastová vložka a ve vývodu pro teplou dlouhá až k vršku bojleru. Kdysy to někde bylo, možná jsem to i vytahoval u mé AKU abych to omrknul.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Potřeboval bych radu. Chtěl bych ohřívat vodu i pomocí kotle. Je možnost koupit použitý bojler OKC 200 NTR/BP. Musel bych dokoupit i těleso, což by asi zas tak moc nevadilo. Spíš mi není jasné několik věcí. Jak ho připojit k topné soustavě. Mám kotel na tuhá paliva, akumulační nádoby, zapojeno podle tohoto schématu,
předpokládám že napojení by bylo na vstupu a výstupu do nádob. Paralelně k otopné soustavě.Asi budu muset použít čerpadlo a nějaký trojcestný ventil který bude nějakým způsobem regulovat teplotu topné vody, páč v Aku mívám někdy i 90 stupňů. Předpokládám správně? Další věc je, jak je u něj řešený termostat? Měly by tam být asi dva ne? Jeden který bude spínat ohřev z Aku nádob a druhý který bude spínat těleso. Nebo uvažuju špatně?Další věc je že bojler bude od nádrží/kotle vzdálený asi 15m a ve stejném podlaží, ale to by mělo být asi jedno je?
Toto jsem nikdy neřešil. Dvorní instalatér mne zřejmě pošle do háje, páč nebude mít vejvar z bojleru, tak to budu muset zkusit zmastit sám. Tak budu rád za rady.
předpokládám že napojení by bylo na vstupu a výstupu do nádob. Paralelně k otopné soustavě.Asi budu muset použít čerpadlo a nějaký trojcestný ventil který bude nějakým způsobem regulovat teplotu topné vody, páč v Aku mívám někdy i 90 stupňů. Předpokládám správně? Další věc je, jak je u něj řešený termostat? Měly by tam být asi dva ne? Jeden který bude spínat ohřev z Aku nádob a druhý který bude spínat těleso. Nebo uvažuju špatně?Další věc je že bojler bude od nádrží/kotle vzdálený asi 15m a ve stejném podlaží, ale to by mělo být asi jedno je?
Toto jsem nikdy neřešil. Dvorní instalatér mne zřejmě pošle do háje, páč nebude mít vejvar z bojleru, tak to budu muset zkusit zmastit sám. Tak budu rád za rady.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Kolik topíš kotlem, že v aku nádržích máš 90°C ??? To je nějak moc ne? To by si kotlem musel jet nejmíň na 95°C
Bojler bych připojil paralerně na nádrže nebo před nádrže. Jestli se bojíš, že by šla do bojleru moc horká voda, tak tam dej jen kulák, kterým to budeš škrtit. Bojler má termostat jen na elektriku, nikoliv na ohřev voda - voda. Není potřeba. Další čerpadlo myslím nebude potřeba voda se bude točit, pokud tam nebude nějaká smyčka aby se to zavzdušňovalo.
Bojler bych připojil paralerně na nádrže nebo před nádrže. Jestli se bojíš, že by šla do bojleru moc horká voda, tak tam dej jen kulák, kterým to budeš škrtit. Bojler má termostat jen na elektriku, nikoliv na ohřev voda - voda. Není potřeba. Další čerpadlo myslím nebude potřeba voda se bude točit, pokud tam nebude nějaká smyčka aby se to zavzdušňovalo.
Topím tak těch 90. V Aku mám taky těch 90. topení do baráku spínám prostorovým termostatem a teď když je teplo tak topí tak hodinu. Takže když zatopim v kotli, po hodině topení natopím aku, na hodinku se zapne topení do baráku, pak třeba ještě hoďku dotopím Aku. Když je teplo zatápím v kotli co dva, tři dny. Takže ikdyž netopím v kotli a ani se netopí v baráku, tak mi nemá co hnát vodu do bojleru
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Tak to by bylo nejjednodušší dát spirálu do tý aku nádrže a napojít na ní přívodní vodu do bojleru. Takže do obyč elektrického bojleru by ti šla už ohřátá voda a pokud by byla velká spotřeba a nestačilo se to předehřát, tak by ti to dohřála elektrika.
Další možnost je napojit ten bojler co zamýšlíš na ty aku nádrže, opravdu se samostatným čerpadlem, jen malým oběhovým a na výstup z bojleru bych dal příložný termostat, že když výstup z bojleru do akumulační nádrže bude mít třeba 60°C, tak čerpadlo vypne. Tím přestane voda cirkulovat a bojler se nebude víc nahřívat. Jakmile výstup z bojleru klesne, tak se sepne čerpadlo a zase do bojleru z akumulační nádrže pošle horkou vodu na přihřátí.
Další možnost je napojit ten bojler co zamýšlíš na ty aku nádrže, opravdu se samostatným čerpadlem, jen malým oběhovým a na výstup z bojleru bych dal příložný termostat, že když výstup z bojleru do akumulační nádrže bude mít třeba 60°C, tak čerpadlo vypne. Tím přestane voda cirkulovat a bojler se nebude víc nahřívat. Jakmile výstup z bojleru klesne, tak se sepne čerpadlo a zase do bojleru z akumulační nádrže pošle horkou vodu na přihřátí.
Mám to samé zapojení kotelny co máš na obrázku. Bojler mám napojený paralelně k nádrži. Mám čerpadlo, elektroventil a plovoucí zpětnou klapku. Řídí to regulátor Euroster 11B. Bez čerpadla by to chodilo taky, ale hodně by záleželo v jakých polohách budou zrovna oba trojcestné ventily. V každém případě by tam měla být ta klapka aby to netahalo zpětně vodu z bojleru.