Geotextílie
Geotextílie
Geotextílie mate sni nekdo zkusenosti, dostanou se do ni koreny, dnes jsem z ni sil navlek na drenazni perforovanou hadici.
Čeština neni moje silna stránka. Raději píšu bez diakritiky.
Re: Geotextílie
Hej, korene ju dokážu prerásť. Ale hodne aj zadrží a odkloní.
V3S S3 HR3001, Bielorus EO 2621, Gaz 69, PK26, Patrol GR, MT365, HDJ80...
http://www.4x4nazory.sk
Pozor,geotextilie se vyrábí ve více variantách.Rozlišuje se dle hustoty.Právě s ní pracuji.
U nás v obci na všech chodnících rekonstruovaném tělese komunikace se dávala textílie. Hadra jak sviňa si říkám. Tlustá, hutná. Hovno, po pár letech tím prorůstá a zámková dlažba je "zelená". Já jsem z toho pro sebe pojal úsudek, že jedině linoleum nebo igelit a to kdo ví jestli. Prostě věřím tomu, že není geotextílie, která dřív či později neproroste, kdyby ze zlata byla.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Omyl kamaráde,roste nová,nad textilií z navátých semínek.
Takže nejaká rada, ako tomu zabrániť???
Ja som na "technické účely len tak švihol na "parkplatz" dva pásy zo starého dopravníka. Funguje to ale k estetike to má ďaleko. A druhá vec nie je koreň ako koreň - náš starý smrek sa rozhodol pustiť koreň popod chodník a 25cm hrubý beton to vzdal.
Ja som na "technické účely len tak švihol na "parkplatz" dva pásy zo starého dopravníka. Funguje to ale k estetike to má ďaleko. A druhá vec nie je koreň ako koreň - náš starý smrek sa rozhodol pustiť koreň popod chodník a 25cm hrubý beton to vzdal.
Geotextília má iný účel. Prerastanie koreňov je je len okrajová záležitosť.
Ja ju používam často, a je to super vec. Napríklad na drenáže je to nenahraditelná záležitosť. Dával som ju na parkovisko a na cesty /na hlinu/, kde často jazdím aj s ťažkou technikou. Na ňu tak 2-3 cm štrku a tri roky je to v pôvodnom stave. Bez nej by tam za mesiac bolo akurát blato a kolaje.
Na zahrade používam čiernu-netkanú-tenučkú. Sadím do nej napríklad jahody. A tým sa v nej velmi darí, dusí burinu a plody sú aj po daždi pekné čisté. Bez nej sa nedajú zjesť ani po umytí.
Ja ju používam často, a je to super vec. Napríklad na drenáže je to nenahraditelná záležitosť. Dával som ju na parkovisko a na cesty /na hlinu/, kde často jazdím aj s ťažkou technikou. Na ňu tak 2-3 cm štrku a tri roky je to v pôvodnom stave. Bez nej by tam za mesiac bolo akurát blato a kolaje.
Na zahrade používam čiernu-netkanú-tenučkú. Sadím do nej napríklad jahody. A tým sa v nej velmi darí, dusí burinu a plody sú aj po daždi pekné čisté. Bez nej sa nedajú zjesť ani po umytí.
Podľa funkcie v konštrukcii delíme geotextílie na separačné, filtračné, ochranné, drenážne alebo výstužné.
SEPARAČNÉ GEOTEXTÍLIE
Použitie separačných (oddeľovacích) geotextílií je vhodné všade tam, kde sú v kontakte nestmelené materiály rôzneho zloženia a / alebo kvality (napr. separácia dvoch materiálov rôzneho zrnitostného zloženia v zemnej konštrukcii). Ich oddelením je zabránené ich možnému premiešaniu vplyvom pôsobenia vody alebo cyklického zaťaženia a tým ich postupnému znehodnoteniu ktoré má za následok stratu ich funkcie.
OCHRANNÉ A DRENÁŽNE GEOTEXTÍLIE
Niektoré konštrukcie sú citlivé na porušenie. V tomto prípade je možné využiť ochrannú funkciu geotextílií, ktoré zabezpečujú vlastnosti chráneného materiálu pri ukladaní druhého (napr. ochrana izolácie pred porušením prisypávanou zeminou). Pretože sa jedná vždy o netkané geotextílie väčších hrúbok, ktoré dobre odvádzajú vodu v rovine, zastávajú tieto geotextílie zároveň funkciu drenážnu.
FILTRAČNÁ GEOTEXTÍLIE
Geotextílie plnia tiež filtračnú funkciu, teda vytvárajú bariéru pohybu pevných častíc skrz geotextíliu. Tým bránia možnému znehodnocovaniu materiálu pod alebo za geotextíliou (napr. upchatie štrkového zemného drénu) a predlžujú tak životnosť rôznych stavebných konštrukcií (napr. drenážnych systémov). Sú úplne nevyhnutné pri zhotovovaní podkladných a konštrukčných vrstiev komunikácií, pri kultivácii znečistených vodných tokov a pôdnych rekultivačných programoch. Tieto geotextílie zároveň podporujú vznik stabilných prírodných filtrov v samotnej zemine s minimálnou tendenciou k upchávaniu pórov.
VÝSTUŽNÉ GEOTEXTÍLIE
Umožňujú prenášať ťahové napätia a používajú sa na zlepšenie mechanických vlastností zemín. S ohľadom na nutnosť dosiahnutia projektovaného napätia stavebných konštrukcií pri nízkej deformácii sa na tento účel používajú geotextílie tkané alebo pletené.
V3S S3 HR3001, Bielorus EO 2621, Gaz 69, PK26, Patrol GR, MT365, HDJ80...
Dekuji za nazory, cas ukaze jak to dopadne.
Čeština neni moje silna stránka. Raději píšu bez diakritiky.