TK-čko samodomo
TK-čko samodomo
Zdravím všechny,chtěl bych představit stroj, který postavil můj táta se strejdou dle vzoru TK-čka. Traktor je 4x4, má uzávěrku, kompletní elektroinstalaci ( nyní nefunkční, není alternátor), dvě převodovky, pracovní náhon, hydrauliku.
Rok výroby........1968-1973
motor................z PF62
převodovky........Praga Piccolo
nápravy.............Praga Piccolo - zkácené
řízení.................originál TK-čko
šířkra................1175 mm
rozvor...............1290 mm
délka.................2950(od kapoty po zadní závěs)
světlost..............250 mm
kola ..................6x16 šípy
hydraulika..........pístnice z váhy na krávy
Rok výroby........1968-1973
motor................z PF62
převodovky........Praga Piccolo
nápravy.............Praga Piccolo - zkácené
řízení.................originál TK-čko
šířkra................1175 mm
rozvor...............1290 mm
délka.................2950(od kapoty po zadní závěs)
světlost..............250 mm
kola ..................6x16 šípy
hydraulika..........pístnice z váhy na krávy
- Milhauss
- Kontaktovat uživatele:
Re: TK-čko samodomo
Hodně povedená replika
Nádhera. Zlatý český ručičky.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Velmi pěkné. Není ten 5.5 Hp motor slabý na takový stroj?? Ten motor nejede na original magneto?
Nikdy není dost času,aby se to udělalo dobře. Ale pak je dost času, aby se to udělalo znovu
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Tak motor je slabší, to je pravda, ale v tý době kdy se ten traktor stavěl byl tento motor pro tátu a strejdu nejdostupnější. Původně chtěli nafťáček z TK-čka, ale ten se jim nepodařilo sehnat. Bylo to ve svý době lepší, než orat s kravama:o) Ale na to, že to má jen 5,5 Hp tak to docela sílu má. Ale samozřejmě to žádný přeborník není, ale koňský pluh to utáhne a fůru dříví taky uveze.
Nějaké změny oproti originálu tam jsou, ale strejda si to už nepamatuje, táta nežije, já to nezkoumal. Takže bohužel nemůžu sloužit.
Nějaké změny oproti originálu tam jsou, ale strejda si to už nepamatuje, táta nežije, já to nezkoumal. Takže bohužel nemůžu sloužit.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
paradni! ...postav to na papiry
- zetorak jirka
Pěkná práce, a jak bylo řečeno , podařená replika. no a ten slabší výkon ? Když to udělá to co potřebuješ, tak není co řešit. jak to máš se záběrem zadních kol ? taky přez zadní vývoďák, nebo samostatně ? Mášina parádní.
To je nádhera, to není replika, to je technicky mnohem lepší a propracovanější než TK.
4011, 25 A, Zebra, Prcek
Parádni stroj, na tu dobu to pani majstri dali na výbornú, naozaj asi lepšie ako originál TK, chválim pánov majstrov, takíto skvost treba zachovať
Slova chvály vyřídím strejdovi.
To že to je dokonalejší než TK bych asi netvrdil, sice to tak vypadá, ale realita není úplně taková. Slabostí je ten automobilový vnitřek. Takže se už v minulosti stalo, že se rozsypal diferák, takže se musel vyměnit. A taky trpí drážková hřídel převodovky na které je spojka. Kvůli nepřesné výrobě (domácí podmínky) se vymačkává, takže se musela vyvařovat a znova frézovat. A pomalá jednička by mohla být ještě pomalejší. Ale zase na druhou stranu, účel tento traktor plnil a plní.
To zetorak jirka: omlouvám se, ale tvoji otázku (jak to máš se záběrem zadních kol ? taky přez zadní vývoďák, nebo samostatně ?) jsem nepochopil.
To že to je dokonalejší než TK bych asi netvrdil, sice to tak vypadá, ale realita není úplně taková. Slabostí je ten automobilový vnitřek. Takže se už v minulosti stalo, že se rozsypal diferák, takže se musel vyměnit. A taky trpí drážková hřídel převodovky na které je spojka. Kvůli nepřesné výrobě (domácí podmínky) se vymačkává, takže se musela vyvařovat a znova frézovat. A pomalá jednička by mohla být ještě pomalejší. Ale zase na druhou stranu, účel tento traktor plnil a plní.
To zetorak jirka: omlouvám se, ale tvoji otázku (jak to máš se záběrem zadních kol ? taky přez zadní vývoďák, nebo samostatně ?) jsem nepochopil.
- zetorak jirka
To zetorak jirka: omlouvám se, ale tvoji otázku (jak to máš se záběrem zadních kol ? taky přez zadní vývoďák, nebo samostatně ?) jsem nepochopil.[/quote]
Originál TKčko má od převodovky do zadu jen jeden kardan, a ten slouží jak pro vývoďák (náhon) a tak i pro pohon zadní nápravy, stále v záběru je jen přední náprava, až novější typy měli dvojitej kardan a pak šlo zapnout nezávisle obojí.
Originál TKčko má od převodovky do zadu jen jeden kardan, a ten slouží jak pro vývoďák (náhon) a tak i pro pohon zadní nápravy, stále v záběru je jen přední náprava, až novější typy měli dvojitej kardan a pak šlo zapnout nezávisle obojí.
Vypadá to na jeden náhon, ale vzadu na vývoďák je ještě jedna převodovka kterou se mění rychlost vývodu. Aspoň na palubce je schéma na rychlost náhonu. Takže ke každému pojezdovému kvaltu jdou navolit otáčky na vývod tak aby to bylo plus mínus stejné. Převod bude dorychla , takže čím menší kvalt na pojezdu, tím víc zrychlit na náhon. Už jsem viděl i něco podobného na TK, skříňku nasunutou na náhon a vývod který točil na dva kvalty, stejně a něco do rychla. Aby mohl jezdit 4x4 na obraceč a shrnovač.
4011, 25 A, Zebra, Prcek
- zetorak jirka
Rozumím, tak že jen pojezdoví náhon, na obracák a nahrnovač to stačí.
- Holder
Moc dobře udělaný ! Pochvala za práci !