Kotoučový katr

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Miniagro

Re: Kotoučový katr

#61 Nový příspěvek od Miniagro »

Zdarec chlapi,co děláte s pilinama.Při prořezu 8 mm to musí být každý den fůra.Kotouč hanibalka by mohla jít malinko lehčeji než obyčejná.Ty velký výřezy tam jsou pro jepší odvod pilin.Obyč. kotouč má zase víc zubů a když jsou řádně probroušený ,tak se tam ty piliny taky dobře schovají.Dneska bych už mezi tím nehledal rozdíl ale ve svým mládí jsem taky musel mít hanibalku.

Johnny55

#62 Nový příspěvek od Johnny55 »

Zdravim majstri,
rozhodol som sa tiez urobit si doma gater, 7,5Kw motor a pila 800 hanibal....CHcel by som sa Vás opýtat, ako máte vyriešený priečny posuv pily? na akych voditkach pripadne na kolieskach? Lebo s tym 7,5kw motorom+oska+pila+konstukcia by to bolo asi dost tazke posuvat len nejakych drazkach, vhodnejsie by boli asi kolieska.
A ako mate vyriesenu vzdialenost pily od pražcov, drevo máte na hranoloch a pila vám to prerezava cca nejaky centimeter do tych hranolov?
foto by potesilo.
dakujem vopred za rady
Jano

ota

#63 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, myslím že ten motor bude slabej. Mám 11 kW a pilu 80 cm průměr. Když jedu co projme asi 32 cm max tak je to hodně znát na potřebě výkonu. Nejhůř se řeže mokré. Suché to jde lehčeji.
Příčný posuv má dělaný tak, na rámu svařeného z U profilů jsou příčně položený proti sobě dva silné plocháče. Myslím třeba 100 x 60x nějaké délka, nevím z hlavy kolik. Aby to obsáhlo celý výsuv motoru s hřídelí. myslím že mám asi 60 cm výsuv. Takže něco přez metr délky plocháčů. V plocháčích je vyfrézovaná drážky. V drážce je vložená deska s motorem a hřídelí. Deska je výpalek z 12 mm silného plechu. Ten jezdí v těch vyfrézovaných drážkách, je tam vůle aby to jezdilo lehce. Dole pod deskou je přišroubovaná matka pohybového šroubu. Ten je v axiálních ložiskách uložen na rámu svařence vozíku. Šroub tahá deskou příčně k upínačům a zpět. Mám to udělané na motor. Takže mi to tahá motor z převodovkou. A je tam kolečko na dojetí na přesnou míru.
Upínáky mám položené přišroubované štelovatelné na betonových pražcích na U profilech. Na těch profilech je zase našroubováno podklady ze dřeva. Když jsem je odspodu přišrouboval, zeřezal jsem je pilou všechny na stejnou míru. Byly vyžší a přejížděl jsem je pilou a přidával příčně a všechny jsem zarovnal na stejnou výšku. Takhle položím kládu a je všude stejně vysoko a upínače jsou vyrovnané podle pily také v řadě za sebou. Když jsem hodně řezal bylo kolem 1 mm třeba v 4 metrech. Což je uplně super. Nejmenší prkno u upínačů jde 5 cm. To abych nevzal pilou upínače. Míň nejde. To je pro jistotu. Ale není to problém. Ořežu ze třech stran krajinu a potom položím a vezmu poslední čtvrtou krajinu a jedu prkno. Potom třeba fošnu. Ze středu prkno. Potom otočím pěknou stranou k upínačům. A zase vezmu prkno a třeba fošnu. Nakonec mi zbyde v upínačích pěkná čistá fošna třeba 6 cm silná. Takhle to dělám. Nebo trámy řežu, co je třeba a co materiál vydá. Asi před třema tejdnama jsem zrovna řezal. měl jsem pár kuláků, tak jsem řezal prkna 32 mm silný. Budeme dělat kůlnu na traktor, tak aby bylo čím pobijet.

Miniagro

#64 Nový příspěvek od Miniagro »

Nedělej cirgulku ale pásovku. Na kládě o průměru 40 cm máš jednu fošnu proměněnou v piliny a to je pětistovka v pr..Na pásovce Ti motor co máš plně stačí.

ota

#65 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, jakou sílu pásu u té pásovky tedy máš? Že proti kotouči na 40 cm kuláku dáš o 6 fošnu navíc??? Oříznu krajinu 15 mm z obou stran a potom když budu řezat 6 fošny vyjde mi jich 5. Sice takhle to nikdy neřežu, protože dělám po krajině prkno a na konci taky a většinou na středu kuláku taky. Protože je to ještě s oblinou a na středu to stejně prdne a lepší když prdne prkno, než fošna.
Nevím kolik tedy je ten pás 3 mm? Kotouč řeže 8 mm. Na 5 řezech u těch fošen je 25 mm rozdíl. Nevím jak Jsi přišel na sílu jedné fošny.
U pásovky jsou zase hodně důležitý pásy. Ostrost a kvalita. Kotouč si naostříš při troše dobré vůle a našraňkuješ sám. Pás taky ale už se to musí dobře umět. Vím co s tím měl kámoš než sehnal dobrého brusiče.
Nezastávám se ani toho nebo toho. Ale ten kotoučovej katr jsem spíchnul doma s trochou obrábění, sváření. Do pásovky bych si troufnul taky, s vybavením co mám v dílně to není problém. Ale přijde mi to složitější na výrobu.

Johnny55

#66 Nový příspěvek od Johnny55 »

Dakujem za reakcie :-)
Som.si vedomy rozdielu tychto dvoch gatrov, ale budem to mat len tak pre svoju potrebu, sem tam kamaratom. Ono bolo by pre mna dost problematicke zohnat kolesa a robit presny posuv, naviac viem ze aj listovy gater pri zlom nastaveni, nabruseni, napnuti bude rezat krivo. Kotucovy je jednoduchsi, pre mna je to prijatelnejsie riesenie, nenarocne. Naviac s kamaratom nezvladneme nalozit dvaja 5m kusy o priemere viac ako 40cm (teda mozno ano ale na dvoch je to uz dost) a budem rezat hranoly a stresne laty...no mozno sem.tam dosky z niecoho tvrdsieho ale to by bolo len vynimocne....
Naviac u nas majsti od dreva vymreli a nikto uz nema ani v okoli zaujrm o toto remeslo, takze tiez merozmyslam.nad tym ze by som si s gatrom privirobil. Mam maly traktorik, velke hovada proste nebudem.vozit, sme na to vsetko len dvaja.
Kotucovy je momentalne pre mna idealne riesenie cena/vysledok prace. Dam sem niekesy len taky nakres a mozno casom sa z kotucoveho bude dat prerobit na pasovy.

jafi

#67 Nový příspěvek od jafi »

Ked budem mat cas, napisem ti o kot. gatri viac, sam som si tym presiel. Nepresnost rezania, stlacanie cirkularu, pruzenie gulatiny a vela inych prkotin. Nesmies sa nechat odradit, inak je podla mna lepsia pasovka, hlavne kvoli tym pilinam, uz nam to islo na nervy.
Najlepsie je mat dva cirkul. napr. dve Hanibalky 900 , ze budes iba prehadzovat, jedna 900 a druha napr. 750 alebo 800 nieje dobre, nabuduce ti vysvetlim preco. Viem ze niesu najlacnejsie ale pomaly ide vsetko, hlavne ked je to zdravie.
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

Johnny55

#68 Nový příspěvek od Johnny55 »

Jafi - budem ti vdacny

jafi

#69 Nový příspěvek od jafi »

Ked som na nom pracoval tak mi nefungoval mobil a docasne som mal taky vies aky, tak nemam vela fotiek, ale co najdem ti poslem a nieco o tom napisem.
Obrázek
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

jafi

#70 Nový příspěvek od jafi »

Takze, neviem ako si pokrocil alebo resp. ci si vlastne zacal. Pri vyrobe si daj zalezat na vsetko, pretoze ak nieco odflaknes tak sa ti to vrati nepresnostou pri reze, to ti snad nemusim vysvetlovat. My mame posun aj do hora a samozrejme aj do boku pri ktorom mame nastavenu aj mierku ze ako hrubku chceme rezat. Chodi nam to na uckach a kolieska mame s ryhou vo vnutri. Podla mna by vsak bolo lepsie dva kolieska s ryhou na jednej strane a dva kolieska po normalne kolajnici, pretoze take ucka ako mame my musis mat perfektne nastavene pretoze ak to mas len trosku do kriva tak sa ti vozik zasekne. Samozrejmostou ze gater musi mat aj nejaku vahu, pretoze som sa dost napocuval ako ho ludom vyhodilo z kolajnice. Nam sa stalo iba raz ze ho trosku nadhodilo ale nastastie malinko. Neviem ake budes mat kolieska TY ale ak s ryhou tak sa priprav ze tam musi myt nejake skrabadlo ktore bude tu ryhu cistit. Je to kvoli tomu ze ak sa ti tam naberu piliny, vozik ide tazko a niekedy ho aj zastavi.
Dalej sa priprav na piliny, strasne biju do oci, najhorsie su take z mokreho dreva, mas ich proste vsade. Musis vymysliet nejake odrazujuce plechy aby ti za jedno nepadali do vodiac. kolajnice a hlavne aby nestrielali do teba, to samozrejme skusanim a skusenostami pri pileni vychytas.
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

jafi

#71 Nový příspěvek od jafi »

Dalej si urob taky nastavec na kabel aby ti chodil mimo kolajnice a aby si po nom nechodil a nezakopaval do neho.
Vypinac si daj tak aby si ho mal hned po ruke, nie aby si smatral niekde pri motore.
Tym by som sa dostal k samotnemu pileniu-rezaniu gulatiny.
Musis si urobit nejaky pripravok k uchyteniu dreva, casto sa nam stavalo ze drevo-gulatina ked bola nedostatocne uchytena zacala na konci podskakovat.
My sme to vyriesili tak ze sme pouzivali (kramle) dufam ze vies co to je. Pritlacili sme gulatiny ku platnickam a dali sme ku gulatine kramlu a pribilli sme ju do hranola na ktorom lezi gulatina, pre dvoch ludi je to celkom rychla robota aj ked som videl aj rozne a mozno efektivnejsie prichytenia gulatiny.
Pri prvom reze musis davat bacha na to ako gulatinu polozis!!! to je HLAVNE lebo budes mat potom nepresny rez a dude ti stlacat cirkular!!!
Musi byt oblukom von, to znamena ked sa postavis ku voziku, musi obluk smerovat do prava. Po lopate, stred gulatiny musi byt dalej od platnicky ako jeho zaciatok a koniec.
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

jafi

#72 Nový příspěvek od jafi »

Po uspesnom reze odbijes kramle das na kraj gulatinu a vracias sa s vozikom.
Ten postup opakuje a len otacas samotne rezivo.
Rezes na lubovolny rozmer.
Samozrejme budes potrebovat nejake dva-tri kliny, niekedy hned po zacati pilenia, a niekedy este jeden do stredu, to budes citit ze ti stlaca cirkular.
Bacha na novu HANIBALKU , ma maly srank, len tak tak ze sme ju hned novu nepripalili.
Inak ak to chces mat vychytane urob si na kolieska pohon, lebo sa urobis ako kon. Niekedy to ide fajn a niekedy to nejde aj ked mas cerstvo vysrankovany a nabruseny cirkular.( vsetko to zavysi od dreva, niektore mokrejsie isli fajn a niektore zas nie)
Niekto mi hovoril ze to polievaju vodou ale snaz sa tomu vyhybat, iba vo vynim. pripadoch, ak je cirkular nahriaty tak tymto stylom ti pojde do hajan, pretoze bude coraz krehkejsi.
My sme narezali 50 kubikov gulatiny a mysleli sme si ze uz ako tak to mame vychytane ale vzdy ta nieco prekvapi, raz som myslel ze to predam lebo sa vobec nedarilo, krivy rez, na konci hrubka ina a na zaciatku ina.
Vsetko musis mat presne a uchytenie gulatiny tak isto
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

jafi

#73 Nový příspěvek od jafi »

Este som chcel povedat preco rovnaky cirkular, najlepsie 900mm.
Je to preto ze ak mas urobenu nejako konstrukciu z hranolov a mas to urobene napr. na tu 900 hanibalku. Musel by si vzdy nieco podlozit keby si daval priemerovo mensi cirkular. V tomto je vyhoda mat gater stolovy, ale zas sa udvihas ako blazon a rezat na takom gatri si vyzaduje urcity kumšt.
Po urcitom case ako rezes rozne hrubky, hranole dosky, fošne, sa ti urobia drazky do hranola ktore sa castym rezanim odstepia a ty tam budes mat take 1 cm hlboke a 15 cm dlhe vybranie, to ti len potom zacne sarapata .
Gulatiny ti nebude presne na to sadat budes tam musiet nieco podkladat.
Preto som hovoril ze je lepsia pasovka, aj ked na take denne rezanie pasovkou ti treba aspon 5 pasov.
Este som nehovoril o tych pilinach, bude to nekonecna robota, cistenie, zbieranie, a o tom zametani nechcem ani hovorit.
Nech kazdí vyskusa a posudi sam. Nic nieje med lizat.
Pozdravujem a nech sa dari, ak budes nieco potrebovat, tak napis 8)
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

Johnny55

#74 Nový příspěvek od Johnny55 »

Najprv sa ti podakujem, takze dakujem za rady :) ....No je mi jasne, ze kolajnice musia byt 100% presne...kolieska mam loziska s drazkou, a chcem dat bezpecnostne aj zospodu aby vozik nevyletel. Tu je bezpecnost na prvom mieste. Vymyslel som aj posuv vozika, priecny. Tiez bude na kolieskach aby sa nesuchal kov o kov. samozrejme zabezpeceny proti vybehnutiu a vola bude minimalizovana.
Na kolajniciach (roztec cca 1m) bude vozik - klietka, kde bude motor s pilou. Bude to sice vacsie ale pod tym vozikom - medzi kolajnicami bude gulatina. Skratka nieco ako pasovy gater ale akurat ze tam bude kotuc na kolmo.
kolajnice budu z U profilu 80mm vyska. Zaklad bude bezpecnost a presnost.
Chcem sa opytat, lebo som sa tu stretol s tym, ze pila musi byt pomalsia - preco? (900ot)

jafi

#75 Nový příspěvek od jafi »

O rychlosti otaciek sa viedli uz dlhe diskusie.
Na hanibalke mas nejaky rozsah otaciek, mam pocit max bolo 1450 ale to nehovorim presne.
Dlho som patral po internete a po okoli kolko mam dat vlastne otaciek, aby to bolo optimalne. Dozvedel som sa ze opt. otacky su cca 850 do 950 otacok, ale preco tolko, tak na to si uz fakt nespomeniem, na tomto fore v nejakom vlakne budu aj dovody preco.
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“