tk14 zadny náhon

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
decidol

tk14 zadny náhon

#1 Nový příspěvek od decidol »

Zdravím všetkých .
Kúpil som nedávno tk 14,ktorý bol 6 rokov v stodole takže nejazdil. Dal som to ako tak dokopy,ale mám problém, s ktorým si neviem rady.Neťaha mi zadok. Predok po zapnutí ide pekne aj uzavierka, ale zadok mi nejde zapnuť.Zatlačím páčku na zadku ,ale nič. Keď vypnem predok, a zaradim rýchlosť traktor sa ani nepohne. Taktiež sa mi stale točí kardan aj keď vypnem motorovu závislosť.Poradte mi prosím.

Martin-SVK

Re: tk14 zadny náhon

#2 Nový příspěvek od Martin-SVK »

no.. ak sa ti kardan netočí ani na motorovu ani na pojazdovu zavislosť tak ťa rozoberanie prevodovky neminie.. niečo tam bude vylamane
T-4K-22 :)

PON-25 A
ARS-103 _ 5-KN-85
ŽŤ-152

decidol

#3 Nový příspěvek od decidol »

Zdar,prave teraz som sa dočítal, že paka motorovej závislosti ma aj neutral,t.j. tretiu polohu, zajtra to skusim dať do neutralu a uvidim ĆI NEPOJDE ZAPNUŤ ZADOK

Martin-SVK

#4 Nový příspěvek od Martin-SVK »

teraz čítam znova a kukam že som zle prečítal :) kardan sa ti bude točiť stále pokiaľ máš zapnutý zadný náhol lebo je poháňaný od zadných kolies ale neťahá
páka radenia závislosťi ma tri polohy ano

úplne dopredu - motorová závisloť (radí sa cez poisktu na páke a musí byť vypnutý zadný náhon)

v strede - neutral (zadok neťahá ale pokial máš zapnutý zadný náhon tak sa kardan točiť bude)

potiahnutím k sebe - zapínaš pojazdovu závislosť (vtedy by ti mal začať ťahať 4x4) ak vypneš zadný náhon a kardan sa ti bude točiť tak si v pohode ak nie tak je niečo v r-ti

ale tieto veci su tu písané už veľakrát treba trošku najskor hľadať (v pravo hore)
T-4K-22 :)

PON-25 A
ARS-103 _ 5-KN-85
ŽŤ-152

decidol

#5 Nový příspěvek od decidol »

Zdravím.Tak Vaša odpoveď ma potešila,už sa mi konečne podarilo zaradiť aj motorovu závislosť. Problém bol zrejme v tom, že tento traktor pravdepodobne nikdy nemal zaradenu motorovu zavislosť, lebo traktor sa pouźíval výlučne na asfaltovej ceste a nikdy nebol v terene.Slúžil len v podniku na odvoz materialu do skladu a zo skladu.
Ešte raz vrele dík

jarynfira

#6 Nový příspěvek od jarynfira »

Proč tam tu motorovou cpeš? Ta se dává na kvůli rotavátoru. Musíš mít vypnutý náhon zadních kol. Bacha na to ;-) .
Kdo to umí, ten to dělá....ten kdo o tom ví trošku, ten tomu šéfuje..... a kdo o tom neví nic, tak ten to buď učí a nebo o tom alespoň hloupě kecá!

Pes je opakem ženy..... všemu rozumí, ale mlčí :)

decidol

#7 Nový příspěvek od decidol »

Zdravím. Ja tam motorovku nechcem dávať, len mi nešlo do hlavy, že sa mi točil kardan a motorovka bola vypnutá.Ale teraz mi to už je jasné.Eśte jeden dotaz. Mne sa dá predok vypnúť, ale ako som sa dočítal má byť zapnutý stále len v prípade stacionára má byť vypnutý.A ešte mi neni jasné.Keď zapínam pákou 4x4, tak zadny náhon ten má byť vypnutý:?
Dík

ondrejb

#8 Nový příspěvek od ondrejb »

decidol píše:Zdravím. Ja tam motorovku nechcem dávať, len mi nešlo do hlavy, že sa mi točil kardan a motorovka bola vypnutá.Ale teraz mi to už je jasné.Eśte jeden dotaz. Mne sa dá predok vypnúť, ale ako som sa dočítal má byť zapnutý stále len v prípade stacionára má byť vypnutý.A ešte mi neni jasné.Keď zapínam pákou 4x4, tak zadny náhon ten má byť vypnutý:?
Dík
Ahoj!
Keď zapneš páku 4x4/vpredu/,zadok nemusí byť vypnutý.Ked ho vypneš/zadok/,bude ti ťahať len predok-budeš mať 4x2.Keď ho zapneš /bez prednej uzáverky/-budeš mať tak isto 4x2 stým rozdielom,že ti bude ťahať aj predok/jedna strana/ aj zadok/jedna strana/.Keď pri zapnutom predku aj zadku zapneš páku/vpravo vpredu/-budeš mať 4x3.Na to aby si mal 4x4-musiš dorobiť uzáverku aj na zadnú nápravu!

decidol

#9 Nový příspěvek od decidol »

O.K. zase som mudrejší.To som totiž nevedel, že pri zapnutom zadku ťahá iba ľavá strana

ondrejb

#10 Nový příspěvek od ondrejb »

decidol píše:O.K. zase som mudrejší.To som totiž nevedel, že pri zapnutom zadku ťahá iba ľavá strana
No -nie iba ľavá-môže ťahať aj iba pravá /diferenciál/.

jarynfira

#11 Nový příspěvek od jarynfira »

Já nevím, jestli na to mám reagovat, protože my ti to tady popisujem a ty píšeš něco o nějakém tahání levé strany. Tak ještě jednou ..... pákou na levé straně převodovky( myšleno z pohledu, kdy na traktoru) se volí jaké otáčky bude mít hřídel na výstupu převodovky. To je ta, co je na ní kardan a má pokračování nápravovou převodovkou zadních kol. Buď motorová závislost, tj. poloha vpřed a tím pádem přímé otáčky od spalovacího motoru a nebo poloha páky vzad(pojezdová závislost) a výstup na kardan se točí podle toho, jakou máš zařazenou rychlost. Pokud při zařazené té pojezdové závislosti přiřadíš pohon zadních kol, tak je vše v pořádku a máš pohon 4x4. Pokud ho necháš vyřazený, tak máš pohon 4x2.
Když ovšem zařadíš motorovou závislost a připneš zadní kola, tak nastane problém. Přední náprava má otáčky zařazeného rychlostního stupně a kardan tím pádem zadní náprava má otáčky spalovacího motoru, které jsou vyšší. Pokud bys tohle zařadil na ledě a uvolnil spojku, tak se kola každé nápravy budou točit jinak. Když to bude na asfaltu, tak buď zhasne motor nebo se poškodí převodovka.

Protože máš vypínání přední nápravy, tak můžeš navolit stav, kdy vyřadíš přední náhon, dáš pojezdovou závislost a budeš mít pohon jen zadní nápravy.

A teď k těm točícím se kolům.....pokud máš zapnutou jen jednu nápravu a začne ti na ni kolo prokluzovat, tak to druhé samozřejmě stojí. Když je tento stav u předních kol, tak si pomůžeš zařazením uzávěrky(to je ta páka vpravo u převodovky). Na zadní nápravě uzávěrka není. Proto při pohonu 4x4 a zařazené uzávěrce dochází k prokluzu 3 kol a čtvrté, tj. jedno z těch zadních bude stát.

Pořádně si to přečti a doufám, že ti to bude už jasné. Howg ;-) .
Kdo to umí, ten to dělá....ten kdo o tom ví trošku, ten tomu šéfuje..... a kdo o tom neví nic, tak ten to buď učí a nebo o tom alespoň hloupě kecá!

Pes je opakem ženy..... všemu rozumí, ale mlčí :)

tomass240

#12 Nový příspěvek od tomass240 »

Martin-SVK píše:no.. ak sa ti kardan netočí ani na motorovu ani na pojazdovu zavislosť tak ťa rozoberanie prevodovky neminie.. niečo tam bude vylamane
Zdravím prosím Vás o vysvetlenie že aka je motorova a pojazdová závisloť? Dakujem.

JardaCNC

#13 Nový příspěvek od JardaCNC »

No motorová je od motoru. A pojezdová je od otáček pojezdových kol. Stačí?

tomass240

#14 Nový příspěvek od tomass240 »

JardaCNC píše:No motorová je od motoru. A pojezdová je od otáček pojezdových kol. Stačí?
Chcem sa este opýtat cez tie závislosti( motorova a pojazdová) má niecim otackami kardanu??? Ked otacy motora poviem príklad 1200 ot/min take iste budu aj otacky kardanu? Prosím opravte ma ako to funguje presne. Dakujem. S pozdravom Tomáš

JardaCNC

#15 Nový příspěvek od JardaCNC »

No já nevím co je : má niecim otackami kardanu? Tomu nerozumím?
Jinak ano , motorová závislost je závislá od otáčkách motoru. Ale neznamená to 1:1. U TK je tam nějaký poměr do pomala.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - TK, MT“