štípačka polen
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: štípačka polen
zkusil sem konstruktera mostu tak uvidime co poradi nevite nekdo jakej by mel bejt prurez nebo prumer hadic k tomu 100l cerpadlu?
To Ti najdu ale až zítra.
to mi bohate staci diky
Světlost je minimálně DN 19.
19 to znamena vnitrni diru 19mm jestli to chapu dobre
Ano.
Tak pokut ma ten valec prumner 140 tak vysuv na dva metry je cca 18.5 vteriny pri prutoku 100l a sila 24 tun pri 160 barech.
Ahoj tu máš odkaz na katalógový list čerpadla http://www.oblibene.com/userdata/shopim ... 80-100.pdf
Pri menovitých otáčkach 1500 ot/min a tlaku 16 MPa je príkon čerpadla 42,5 kW. Minimálne otáčky čerpadla so 600 otáčok/min.
Pri 540 otáčok/min. bude mat väčšiu stratu. Počítaj že jeho litráž a potrebný príkon bude zhruba 1/3.
Takže pokiaľ U100 čerpadlo pri menovitých otáčkach dáva zo stratami 135 litrov/min. tak pri 540 ot./min to bude zhruba 45 litrov za minutu a pri tlaku 16 MPa, príkon čerpadla bude zhruba 14 kW. ( Musia sa vyjadriť odborníci, či bude postačovať 540 ot/min. a aké budú otáčky motora. Asi výhodnejšia by bola prevodovka na čerpadlo a slabšie čerpadlo. Rýchle to bude aj tak dosť.) . za Pri tomto valci nebudeš taký výkon potrebovať, pretože tak hrubé drevo asi nebudeš štiepať
Plocha na ktorú bude tlak pôsobiť je obsah kruhu S = Pi x r2 (r na druhú)
Potom 3,14 x (7 x 7) = 153,86 cm3
Tlak piestu na klin bude 153,86 x 160 = 24,61 ton. Zo stratou tak ako uvádza jaryn123 24 ton.
Obsah valca je 200 x 153,86 = 30772 cm = 30,8 litra
Pri 540 ot./ minútu čerpadlo dá maximálne 45 litrov. Potom výsuv na celú dĺžku bude 0,68 minúty čiže 40,8 sekúnd. ( pochybujem ale že budeš potrebovať plný chod valca, záleží čo budeš štiepať, podľa dĺžky chodu piesta potrebného na rozštiepnutie sa bude čas zmenšovať.)
Ale počítaj že dokáže uštvať aj štyroch chlapov.
Dúfam, že som sa moc nezmýlil, ale čudujem sa že sa ti neozval z výpočtom Terablick.
Keď som staval štiepačku, tiež som rozmýšľal či nastojato, alebo na ležato. Zvíťazilo na stojato a zdvihák na drevo. Nagúľam a zdvihnem. Nie každé drevo potrebuješ zdíhať zdvihákom ani na ležato ani na stojato. Zdvihák sa dá riešiť buď hydraulikou, alebo jednoducho zdvíhať spätným chodom klinu cez retiazku.
Pri menovitých otáčkach 1500 ot/min a tlaku 16 MPa je príkon čerpadla 42,5 kW. Minimálne otáčky čerpadla so 600 otáčok/min.
Pri 540 otáčok/min. bude mat väčšiu stratu. Počítaj že jeho litráž a potrebný príkon bude zhruba 1/3.
Takže pokiaľ U100 čerpadlo pri menovitých otáčkach dáva zo stratami 135 litrov/min. tak pri 540 ot./min to bude zhruba 45 litrov za minutu a pri tlaku 16 MPa, príkon čerpadla bude zhruba 14 kW. ( Musia sa vyjadriť odborníci, či bude postačovať 540 ot/min. a aké budú otáčky motora. Asi výhodnejšia by bola prevodovka na čerpadlo a slabšie čerpadlo. Rýchle to bude aj tak dosť.) . za Pri tomto valci nebudeš taký výkon potrebovať, pretože tak hrubé drevo asi nebudeš štiepať
Plocha na ktorú bude tlak pôsobiť je obsah kruhu S = Pi x r2 (r na druhú)
Potom 3,14 x (7 x 7) = 153,86 cm3
Tlak piestu na klin bude 153,86 x 160 = 24,61 ton. Zo stratou tak ako uvádza jaryn123 24 ton.
Obsah valca je 200 x 153,86 = 30772 cm = 30,8 litra
Pri 540 ot./ minútu čerpadlo dá maximálne 45 litrov. Potom výsuv na celú dĺžku bude 0,68 minúty čiže 40,8 sekúnd. ( pochybujem ale že budeš potrebovať plný chod valca, záleží čo budeš štiepať, podľa dĺžky chodu piesta potrebného na rozštiepnutie sa bude čas zmenšovať.)
Ale počítaj že dokáže uštvať aj štyroch chlapov.
Dúfam, že som sa moc nezmýlil, ale čudujem sa že sa ti neozval z výpočtom Terablick.
Keď som staval štiepačku, tiež som rozmýšľal či nastojato, alebo na ležato. Zvíťazilo na stojato a zdvihák na drevo. Nagúľam a zdvihnem. Nie každé drevo potrebuješ zdíhať zdvihákom ani na ležato ani na stojato. Zdvihák sa dá riešiť buď hydraulikou, alebo jednoducho zdvíhať spätným chodom klinu cez retiazku.
vauu moc diky za ty vypocty no pistnici nejspis zkratim, a abych si to usnadnil s tim cerpadlem nejspis bych ho zkusil tocit prez rychlosti ztraktorem a uvidim jak mi to bude vyhovovat, taky se spis priklanim stojatej verzy s tim raminkem na staveni polena.
tu silu nejspis jiste nevyuziju, ale kdyz tu pistnici mam tak se mi nechce kupovat dalsi
tu silu nejspis jiste nevyuziju, ale kdyz tu pistnici mam tak se mi nechce kupovat dalsi
https://www.youtube.com/watch?v=IMkE8Rj_pQU to je pekna rychlost
tak dneska sem si privez do dilny tu pistnici a zkusil vytanout, sla krasne volne na tyci ale uz zacinaj bejt znat lehoucky tupky kde by asi brzo zacla reznout a dalsi komplikace, cerpadlo je levotocivi takze prevodovce se nevyhnu
Ahojte potrebujem poradit ake čerpalo je najvhodnejšie na štiepačku na ktorej bude namontovaný piest alebo valec z UDS ktorý ma výsuv 1 meter hrubku piestnice 70mm a hrubku valca cca 150mm a dlžku valca cca 1200mm.Mám 7,5KW elektromotor 2800otačok a potrebujem aby to aj chodilo dost rýchlo aj aby to bolo silné.Poradite prosim ?Mam aj čerpadlo UN80L ale neviem či je vhodne lebo asi ten motor je slabý na to
no myslim si ze by nato melo stacit cerpadlo okolo 30l jinak vzorecky na vypocty jsou o kousek vejs
tak sem to zacal davat do hromady a zjistil sem ze cerpadlo je un 80 a ne 100 ale myslim ze ten rozdil nebude nijak markantni, tady par fotek prichystanyho matrose http://frturek.rajce.idnes.cz/stipacka_na_polena a ten pist je oko oko 217cm dylky z toho druhyho mam uz jen obal a tyc ten ma 170 to by stacilo ale neni k tomu ten vnitrek na manzety a ani to viko tak nejspis zkratim ten dlouhej protoze stipacka cca 4 metry vysoka bude asi drobet neprakticka
Ahojte zohnal som motor honda GX 240 tak neviem čo je lepšie dat na to čerpadlo 80L či 7,5 Kw elektromotor 2800otačok zredukovat na 1400 cez klinove remene alebo tento motor samozrejme tiež zredukovat a asi aj nejaký zotrvačnik by to chcelo :-)