Dřevěná topora, násady

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Adler

Dřevěná topora, násady

#1 Nový příspěvek od Adler »

Tak sa mě nepodařilo najít takové téma,toš to mosím napravit.
Uvažuju,že bych si udělal do zásoby neaké topora,hlavně na sekyrky.
Chcu vyzkůšat akát a hrab.Dub je dobrý ale zas špíní ruky do hněda.
Kdo jaké dřevo používáte?čím mořit?
Mluv moudře, nepřítel naslouchá.

buml

Re: Dřevěné topora

#2 Nový příspěvek od buml »

akát a jasan
Každý problém má řešení , záleží jenom z kterého konce ho začnem řešit

sychrovak

#3 Nový příspěvek od sychrovak »

Taky tak,hlavně dbát na stavbu dřeva.Léta vždy na výšku.Ale cizím koupim a nasadim,na kšeft se nevyplatí................
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

Sadra17

#4 Nový příspěvek od Sadra17 »

dřív jsem dělal z jasanu dneska se mi nevyplatí se s tim srát a za pár korun kupuju hotový 8)
malej traktorista v malým traktoru

buml

#5 Nový příspěvek od buml »

byli jste kluci rychlejší , mám tady naskládany metrovy štipy z akátu a z jasanu , ale toporo už si poslední dobou taky jdu koupit za pár korun , ono teda taky vydrží pár chvil , ale dělat topora na kšeft se asi nevyplatí nebo jinak , možná vyplatí , ale musíš to jet jako sériovku ve velkym a mět dobrej a levnej zdroj dřeva
Každý problém má řešení , záleží jenom z kterého konce ho začnem řešit

sychrovak

#6 Nový příspěvek od sychrovak »

A možná pantograf......

Adler

#7 Nový příspěvek od Adler »

a používáte štípané,ze silné kulatiny nebo lze i tenší (mladší).Tady akát roste přímo v kolkoch jak ruka,stačilo by nařezat potřebnů délku a nechat nasušit.Není s tým pak tolik práce ale jestli bude to dřevo dost zralé :zapomel:
U dubu je to jedno.

sychrovak

#8 Nový příspěvek od sychrovak »

Dub proč né,je sice více třískatej,když neošetříš dělá fleky a pro alergiky nevhodný.

Baťa1

#9 Nový příspěvek od Baťa1 »

na sekyry, kladiva a jiny kráči topora se mě osvěčil buk, je snadno dostupné lehko opracovatelné, pružné, pevné a taky zdravotně nezávadné, dělám je ze štipanyho bezsukovyho špalku nebo aspoň z rovné desky nebo fošny, konečná uprava jemné šmirgl a připadně natřit lněnym olejem, (nalit trochu do dlaně rozetřit po toporu a zbytek po rukách) klinky dělám taky bukovy a na lepidlo, konec jakoby roztemuju (doslova roznétuju) s tym lepidlem a klinek nevypadne a sekera nebo kladivo taky ne, železny klinky só naprd ten dycky časem vypadne ten dřevěné přilepené a roztemované nikdy, to roztemovany sice nevypadá pěkně ale kolikrát sekera na toporu hrká jak se na slunku zeschne ale nevypadne -nemuže..
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

staník

#10 Nový příspěvek od staník »

Taky jsem to kdysi dělal. Mám ještě nadělaný šablony na topora k sekerkám. Sehnal jsem dřevo i Kozla - nebo jak tomu říkáte. Po nějakým čase jsem si řek že je jednodušší si toporo koupit než ztrácet čas výrobou.
Zrovna předevčírem jsem koupil dvě topůrka k palici po 52,-Kč Bukový a velmi pěkně mi padnou do ruky. Za ty prachy se na výrobu můžu vyprdnout :smich:
Obrázek
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

Adler

#11 Nový příspěvek od Adler »

a já uvažuju přesně obráceně.Než abych zaplatil levné šunt z řídkého dřeva,tak si radši udělám pořádné toporo ze dřeva jaké mě bude pasovat.
To sa pak člověk jinak chová k té sekyrce,když dělá dvě hodiny toporo ;-)

ITS

#12 Nový příspěvek od ITS »

Jediný problém s topory je u zvláště velkých kladiv ( nebo palic ) staršího data výroby. Na ně rozměrově pasují pouze topora určené pro krumpáče. Otvor pro toporo je příliš velký. Bohužel ten materiál - asi buk - vydrží dvě až tři rány. Praskne u kladiva. Proto si do firmy necháváme tato topora vyrábět na míru a to z akátu nebo dubu. Naštěstí jsou nová kladiva již vyráběna jen v menších velikostech - uměrně úpadku fyzické kondice obyvatelstva.
Jinak já osobně mám ještě problém s násadou na kosu. Měřím 192 cm a nechci se u sečení hrbit.

ola

#13 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,už sem v životě aj jakési toporo kůpíl,nebo,sůsed dělá na kšeft topora do motyk a tož kolikráť na rychlo v případě nůze zkrátím do nečeho aj to alě převážně si udělál sám do ruky.Poslědní sem dělál gdysi lóni toť do řeznickéj sekyry aby pěkně pasovalo do pazůrů.Převážně jich dělávám z jasana gdysi dávno sem si dycky neco pěkného naštípál a gdyž sem potom dělávál hodně z jasana nejaké ty schoda a podobně,tož sem si naodkládál do foroty zbytků z nejakých příhodných,koľ toľ rostených fošní.Do kladiva,nebo galača sem párkráť udělál aj z ľésky a to je také celkem hužva.Staňo,tem tvojém stoľci u nás říkáme strýček,gdysi dávno sem sa na něm také lědačeho nastrůhál.

Obrázek
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

staník

#14 Nový příspěvek od staník »

Jednou jsem v telce koukal na pořad "Můj táta byl" Tak seděla rodina kde děda,otec a vnuk dělali kameníky 8) Děda ukazoval nářadí včetně palice. Ta měla násadu z lísky ,průměr tak dva centimetry. Když se tomu redaktor podivil tak řekl větu kterou si budu vždycky pamatovat: " Tluče palice,ne toporo" Toporo palici jen vede.
Takže když si kluci půjčili kalač a vrátili ho uraženej tak to určitě nebylo sekáním ale tím že se netrefili na klín železem ale dřevem. ;-)
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

halagacka1

#15 Nový příspěvek od halagacka1 »

presne tak aj v našich končinach sa robia nasady z jasena a z mladeho niekolko rokov schne a kupovana nasadasa tomu nevyrovna liesky by sa bal je sice lahka ale krehka :)
Kto nic nerobi,nic nepokazi

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“