drtič ovoce a lis na mošt
Re: drtič ovoce a lis na mošt
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Jak mate u techto krouhacek vyreseny, aby se nedostala voda do motoru?
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Takhle u nás vyrábíme mošt. Ždímačka na prádlo na 5,2 kg, nerez. 3000 ot./min. Podomácku vyrobená drtička. Z 10 kg jablek 6 l moštu za pár minut,bez velké námahy.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Leo píše:Kluci, nezkoušel někdo z vás dělat z moštu ovocné víno? Ptám se proto, kamarád měl narozeniny a dostal sekt z ovocného vína, zřejmě z jablek, a dost mu to chutnalo. Tak mně to právě napadlo, jestli to někdo už nezkusil.
nejjednodušší recept: demižon do něj mošt z jablek cukr a kvasinky(živnou sul) samozřejmě kvasnou zátku dát do tepla a čekat ( samo uhlídat si čistotu aby z toho nebyl ocet)kvasinky koupíš v drogerce ale i normální kuchynský kvasnice v nouzi postačí snad mě vinaři neukamenujou ale funguje to a většinou se to u nás stačí vypít nebo rozdat ještě ve stádiu burčáku.Jde to dobře i s rybízem a vlastně se vším ovocem.Demižon neplnit plnej kvuli kvašení a cukru dávám odhadem podle sladkosti moštu.
4011 a nejsem moc ukecanej
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
s tů ždímačků sa mě to lůbí máš vyzkušané kolik zustane po odstředění v sušině šťávy?
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
- kenybz
- Příspěvky: 15216
- Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
- Bydliště: kůsek od Uh. Brodu
- Kontaktovat uživatele:
Re: drtič ovoce a lis na mošt
a u těch krouhaček je trubkas v trubce.... máš řezací disk s noži na něm je přivařená větší trubka a na spodku nádoby je menší trubka tyto jsou vzájemně vsunuté v sobě a překrývají se
někdo tam má ještě zespodu na disku vyhazováky pro lepší vyprazdňování
někdo tam má ještě zespodu na disku vyhazováky pro lepší vyprazdňování
když sa chce, tak ide fšecko :-)
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Můj kanál na YOUTUBE
https://www.youtube.com/@nasetraktoryteckacez/videos
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Já jsem tu dal video s popisem z youtube. Není moje. Ale není to první video, co jsem viděl ždímačku místo lisu.kenybz píše:s tů ždímačků sa mě to lůbí máš vyzkušané kolik zustane po odstředění v sušině šťávy?
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Před dvěma lety jsem tu dával podobné video.
Leo píše:Na co lis na výrobu moštu, když to jde i ždímačkou
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
tonda: Díky. Takže to bude něco podobného jako při kvašení burčáku.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
No tak to jsem asi taky naletěl, ale nezlob se na mě, jak jsi ten celý příspěvek podal, je víc než zřejmé, že píšeš o tom, jak se moštuje u Vás doma. Nebo jak se dá poznat, že text je taky z YT?Leo píše:Takhle u nás vyrábíme mošt. Ždímačka na prádlo na 5,2 kg, nerez. 3000 ot./min. Podomácku vyrobená drtička. Z 10 kg jablek 6 l moštu za pár minut,bez velké námahy.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Rozklikni video na youtube a text tam pod ním najdeš.
A omlouvám se všem, které jsem nechtěně mystifikoval. Jen jsem opsal text pod videem.
A omlouvám se všem, které jsem nechtěně mystifikoval. Jen jsem opsal text pod videem.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 65
- Registrován: čtv bře 15, 2012 6:10 pm
- Bydliště: Klatovy
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Recept na Cider:
koumal jsem po anglickych webech a vykoumal jsem, že hlavni figl na cider je pomale kvaseni pokud mozno prirozenymi kvasinkami - také správné odrůdy jablek - u nás spíš starší primitivní - panenské - měli by být s dostat. obsahem tříslovin - to dá tu správnou chuť
když by se udělal z moderních dezertních jablek - většina chuti je právě v cukrech a ty nám kvasinky překvasí na alkohol - vyjde cider mdlé chuti
rozdíl cider a "jabčák - víno" je, právě v rychlosti kvašení a teplotě - když dáš vinné kvasinky a živnou sůl a kvasíš v pokojovce máš silné těžké víno, kde mohou vznikt ty "bolehlavové" látky
co jsem se inspiroval anglickým způsobem (jeden z mnoha) tak nádobu jen lehce vysíří a to by mělo způsobit to, že většina nechtěných bakterií, které nám můžou zvrhnout kvas se utlumí a přirozené kvasinky jablečného kvašení to přežijou a budou dominovat - tvrdí, že důležité jsou právě tyto kvasinky, které kvasí pomalu....
pak se kvasí až 3 měsíce - mezitím se stáhne od sedliny. Ve finále se stočí do pivních flašek, hodí se lžička cukru (medu) zašpuntuje a kvasinky se zas rozjedou, cukr sežerou, udělaj oxid a hle mám bublinky.
Dá se s tim různě laborovat - kvašení někdy zastavit (pasterizací, nebo sířením - pozor možnost bolehlavu, dneska moderní mikrofiltrací), aby kvasinky všechen cukr nesežrali a hle máme sladký cider. nebo se na to vyfláknem - hle máme suchý atd. - verze s bublinkami, bez bublinek...
já udělal dobrou zkušenost - dal jsem kvasit do částečně zapuštěného sklepa, kde bylo na začátku kolem 15ti a prostřed zimy 5 st., jelo to pozvlně asi 3 měsíce, pak se to chladem stoplo, stejně byl všechen cukr zkvašenej, stočil jsem do flašek - dal lžičku cukru. NA začátku jsem měl lehce sladkej cider bez bublinek a jak s jarem rostla teplota ve sklepě - začli bublink - cider víc suchý a do léta mi nezbylo :-) letos jsem se poučil, je zaděláno zatím na 110l....
koumal jsem po anglickych webech a vykoumal jsem, že hlavni figl na cider je pomale kvaseni pokud mozno prirozenymi kvasinkami - také správné odrůdy jablek - u nás spíš starší primitivní - panenské - měli by být s dostat. obsahem tříslovin - to dá tu správnou chuť
když by se udělal z moderních dezertních jablek - většina chuti je právě v cukrech a ty nám kvasinky překvasí na alkohol - vyjde cider mdlé chuti
rozdíl cider a "jabčák - víno" je, právě v rychlosti kvašení a teplotě - když dáš vinné kvasinky a živnou sůl a kvasíš v pokojovce máš silné těžké víno, kde mohou vznikt ty "bolehlavové" látky
co jsem se inspiroval anglickým způsobem (jeden z mnoha) tak nádobu jen lehce vysíří a to by mělo způsobit to, že většina nechtěných bakterií, které nám můžou zvrhnout kvas se utlumí a přirozené kvasinky jablečného kvašení to přežijou a budou dominovat - tvrdí, že důležité jsou právě tyto kvasinky, které kvasí pomalu....
pak se kvasí až 3 měsíce - mezitím se stáhne od sedliny. Ve finále se stočí do pivních flašek, hodí se lžička cukru (medu) zašpuntuje a kvasinky se zas rozjedou, cukr sežerou, udělaj oxid a hle mám bublinky.
Dá se s tim různě laborovat - kvašení někdy zastavit (pasterizací, nebo sířením - pozor možnost bolehlavu, dneska moderní mikrofiltrací), aby kvasinky všechen cukr nesežrali a hle máme sladký cider. nebo se na to vyfláknem - hle máme suchý atd. - verze s bublinkami, bez bublinek...
já udělal dobrou zkušenost - dal jsem kvasit do částečně zapuštěného sklepa, kde bylo na začátku kolem 15ti a prostřed zimy 5 st., jelo to pozvlně asi 3 měsíce, pak se to chladem stoplo, stejně byl všechen cukr zkvašenej, stočil jsem do flašek - dal lžičku cukru. NA začátku jsem měl lehce sladkej cider bez bublinek a jak s jarem rostla teplota ve sklepě - začli bublink - cider víc suchý a do léta mi nezbylo :-) letos jsem se poučil, je zaděláno zatím na 110l....
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Jo, v pohodě. Když je dobrej odkaz, tak klikám jen na něj a přehraju to v tom malém okně. Asi jako většina. Už nepátrám dál. Prostě omyl - nedorozumění, to se stane.Leo píše:Rozklikni video na youtube a text tam pod ním najdeš.
A omlouvám se všem, které jsem nechtěně mystifikoval. Jen jsem opsal text pod videem.
Ale stejně by jsi mohl zjistit, jak je na tom ten ostředěný šrot. Kolik v něm zůstává té šťávy. Mě by to taky zajímalo. Ono bude asi v tomto případě záležet jak na hrubo - na jemno jsou jablka rozmixovaná a jak propustná je ta hadra - pytel.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Re: drtič ovoce a lis na mošt
Řekl bych, že asi na tu ždímačku bude lepší mít z jablek kaši. U ždímačky je to jen o odstředivé síle, lis má větší tlak a vyhovuje mu hrubší zpracování jablek. Beru to jen odhadem, nikdy jsem ždímačkou nic nelísoval..
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Re: drtič ovoce a lis na mošt
"Oni" tam teda píšou, že z 10 kg jablek mají 6L moštu. To se mě zdá dobrý výsledek. Třeba u slušných odšťavňovačů píšou, že z kila jablek by mělo být cca 0.6L šťávy. Popisují i jiné ovoce a i zeleninu. Tak asi mají slušnou výtěžnost a lisováním by výsledek mohl být podobný.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod