Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Motorové pily

#9106 Nový příspěvek od ota »

Chose nevyjel bych směr les bez min 2 pil. Někdy vezu i tři. Podle toho, co tam dělám. Kupodivu jsem jednou kácel takovou vysokou břízu. Syrovou, byla nahnutá a hajne že abych ji zdělal než slítne a někoho praští. Měl jsem sebou vercajku dost. To se ví bříza nahoře vidle jako tele. Těma vidlema jsem ji trefil rovnou do statného smrku. Nakonec to dopadlo tak, že v kmenu břízy nejdřív jedna pila. Vyndal jsem z lišty. Nasadil rezervní lištu řetěz. A zařízl ji tam kus nad původní. Vzal jsem tedy odvětvovací lehkou pilu a zaříznul jsem ji tam taky. Bříza se vždycky stočila a sedla na lištu. Sundal jsem tedy obě pily z lišty a v káře takovej ten hák s okem. Něco jako prahistorickej předchůdce lopatky. Ale učinej. Vzal jsem asi 6m bidlo nasadil hák na kmen a povedlo se stočit břízu bokem a vyndat jednu lištu. Pak už jsem to zvládnul.

Sadra17

#9107 Nový příspěvek od Sadra17 »

Chose11 píše: úte led 14, 2025 9:38 pm Potřeboval bych pilu jako náhradní kdybych svoji zařízl, dej cenu a domluvíme se.
cenu netušim, určitě bude potřeba servis (přidřená není) a tušim že do karbecu jsem dával nový membrány :-/ je k ní ještě druhá komplet pila na díly 8)
ota píše: úte led 14, 2025 10:22 pm Chose nevyjel bych směr les bez min 2 pil. Někdy vezu i tři.
já už jsem línej to nakládat, ale většinou v bedýnce s broušením/řetězama vezu druhou lištu 8)
malej traktorista v malým traktoru

drtikol

#9108 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, poslal bych ti Chose 11 jednoho OM, jen nevím kdy a jen za poštovný .

bigj66

#9109 Nový příspěvek od bigj66 »

Dnešní doubek :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Čárls

#9110 Nový příspěvek od Čárls »

Krása to bude za 4 roky topeníčko Jo dub mám v krbovkách radši jak buk a jasan Parádní topení 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Joe66

#9111 Nový příspěvek od Joe66 »

Klobuk dole ked si to ,,pokacel,, s tou slabou dolmarou 5105. 8) Ona to da ale dlho to snou trva :typek:

bigj66

#9112 Nový příspěvek od bigj66 »

Ne nekácel byl to vývrat , ale vršek suchý spodek částečně , lišta 3/8 64 článků. Nesmí se to rvát a pořežeš všechno 8)

Čárls

#9113 Nový příspěvek od Čárls »

Teď si vem že jsem kdysi tohle doma na dvorku porcoval Ms 181 :smich: než sem si pořídil Ms 231 a nejvíc co bylo co jsem porcoval s Ms 181 25 lištou 54cm pruměr kmene :)

Sadra17

#9114 Nový příspěvek od Sadra17 »

když je ostrý řetěz tak to jde 8) taky jsem s 38lištou porcoval 90cm průměry 8) naříznul jsem co šlo a pak musel odštípat a dořezat což mi ani nevadilo- kdo by se tahal s takovýma obrama na štípačku :pistol:
malej traktorista v malým traktoru

Čárls

#9115 Nový příspěvek od Čárls »

Jo ale byl to porod řezal jsem na pulku lišty a pak na celou z jedný strany pak zas z druhý strany a odštípnout a doříznout Naštěstí takových je na vyvažečce jeden dva kusy
Dnes už 231 a 40 lištu sice ji musím dát oddych abych ji neuvaříl jsou to obě hobby pilky tak se musí s nimy podle toho zacházet a porcuji u bytovky tak to jde a prostě podle kulatiny střídám Ms 181a 231 No Letos asi dřevo nebudu dělat zima mírná a prakticky sem stopil jen 3 metry dřeva Tak holt jen je na jaře provětrám a zas uložím do sklepa
Tak až na přesrok mě čeká fura a pak se uvidí co bude a nebude :)

ota

#9116 Nový příspěvek od ota »

Kluci já jsem si na tyhle velký průměry koupil dlouhou lištu a k ní 2 řetízky. Nasadil natrvalo do jedné 119 Dolmarky. Když vím, že budu řezat něco většího beru ji sebou. Už to nešmidlám malou pilkou s krátkou lištou. To bývá porod. Zajedno ta dlouhá lišta má ten větší řetěz a jinak to bere. Mám pily rozdělený na ořezávací, kácecí a rozřeuávací. Někdy se mnou jedou třeba tři do lesa. Však z minula vím, co budu dělat. Teď až bude chvilka svezou se se mnou zase tři. I když mi dva kusy leží jako vývrat. Uživěji se všechny tři na tom. Jeden den to tam dojedu zpracovat,vynosit klest. A možná to stihnu i nakrátit na moje 110. A pak pro to jen dojedu,naložím, odvezu. Tady nemá ani starost, že mi to někdo odveze. Budu toho mít plnou prdel já, abych to nějak odvezl a to si sebou vezmu max mechanizaci. A to je to na rovině, ale kolem stojí voda a je to přez škarpu. Tahat nelze,leží to ve vysázené oplocence.

Joe66

#9117 Nový příspěvek od Joe66 »

Carls ta dolmarka ma 2,8kw ale na take priemery a este dub to s nou ide pomali oproti vyssim kubaturam. Ze ty s tvojou 2kw stihl ms231+ dlhsou listou .Tak to je este vacsi porod :jazyk: Tiez som teraz rezal drevko a je super ked pilka ma 4kg a 30cm listu a vykon 1,7kw . To ide rychlo a ako do masla .Ale pri takych hrubych mackoch uz clovek musi zobrat do ruky silnu tazsku opachu-pilku .Ak to nechce rezat donekonecna :vysmech:

Čárls

#9118 Nový příspěvek od Čárls »

Oto Jasný jezdíš do lesa na samovýrobu No ja holt jen porcuji co mi přivezou tak jednou za rok až dva roky podle stavu na place a abych měl doma ještě další pilu to opravdu ne To radši pokud by dovezli extra velký bacy řeknu synovcovi Má Ms 500i a prý letos koupí i 881 Prej sice bude převážně v regálu ale stane se že natrefí na kšeft kdy se kácí ex bác sucháč strom a to prý je prostě potřeba No a kdoví jak dlouho budu doma dělat dříví to nikdo neví ale dokud Budu moc budu dříví dělat :friends: A nežli kupovat silnou pilku co pomalu už nevyužiji tak radši koupím vyvážečku dřeva

Joe mě nikdo nehoní a Ono když na tu Ms 231 nasadíš soupravu s 1,1 malou 3/8 tak jede jak dráha a je to bez problému Navíc vyjedu nadrž a jdu si sednout dát cigarko Nejsem v lese kde to musím ten den odvízt neb druhý den už by tam nemuselo být Takže duchodce a zabáva Jestli 6,5 plnometrů kládovky porcuji tejden nebo 14 dní je mi fuk a zatím sousedům taky 8)

bigj66

#9119 Nový příspěvek od bigj66 »

Tak vzhledem k tomu že mi nestačily odvážet tak času bylo dost , udělal jsem dvě nádrže v 5105 a jednu to jsem řezal vršek v Dolmarce 114 :)

Tomas6

#9120 Nový příspěvek od Tomas6 »

Já včera dopoledne a dneska taky do oběda tahal naši ms260. Skvělá pilka. Dělám probírku. No už je to přerostené, místy na pařezu i 20-25cm. Uřezat, ve 2m vysoko odříznout, stáhnout, zas ve 2m uříznout.... Něco je vysoké i třeba 10m.
Je mi líto toho dřeva co tam zůstane, ale ještě to odvětvit a tahat to z tama, na to fakt nemám sil.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“