Vareni piva - homebrewing

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Vareni piva - homebrewing

#1 Nový příspěvek od Wyky »

Hledal jsem tu podobne tema a nenasel. Zabyva se tim nekdo? Davam dohromady svou prvni varnu, tak sbiram napady a zkusenosti. Zatim mam 80l hrnec na varnu, 80l hrnec na scezovani, 40l hrnec na horkou vodu, horak, 2x 33kg PB lahev. Nejaky hadice a trubky jeste musim poshanet. Potom jeste schazi spilka a nejaky "lezacky tank". Planuju do budoucna zalozit i minipivovar v byvale mastali, kde jsem pestoval houby. Az se to naucim natolik, abych kazdou druhou varku nevylil, samozrejme. :smich: Ma to cca 60m2 a rocni vystav by mel byt, pro zacatek, okolo 100hl.

Uživatelský avatar
miloslal
Příspěvky: 202
Registrován: stř úno 16, 2011 6:24 pm
Bydliště: Jicinsko

Re: Vareni piva - homebrewing

#2 Nový příspěvek od miloslal »

mrkni na tohle http://www.domacimikropivovary.cz/ , jen vím tak pivo je hroznej prevít na čistotu, jedno smítko a všechno je v . . . skyslý

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Vareni piva - homebrewing

#3 Nový příspěvek od Wyky »

To je jen parodie na domaci pivovar. Jsem zastancem toho, ze nejsem tak bohatej, abych si mohl kupovat ...... takovy klumpy. :smich:

To, co bych rad docilil, je uziveni se vlastnim minipivovarem s tim, ze nebudu varit konfekcni europiva, jako vsechny pivovary v CR, ale neco, co zaujme chuti, kvalitou a netradicnosti. A to z koncentratu dost dobre nejde. :nene:

Schvalne, kdy jste naposledy pili pivo, ktery nechutna podobne, jako Kozel, Breznak, Gambrinus, Staropramen, Zlatopramen, Cerna hora, nedejboze Starobrno, Nektar, Platan atd.? Ja v Chorvatsku, pivo Ozujsko psenicno. U nas aby clovek psenicny pivo hledal lupou a pritom je to skvelej napoj (kdyz se povede, samozrejme). Bohuzel, my Cesi jsme hrozny konzervy, co se jidla a piti tyka. Veproknedlozelo a jednu Plzen (mimochodem nejdrazsi 11°v republice). :typek:

honza461
Příspěvky: 2693
Registrován: stř zář 26, 2012 7:45 pm
Bydliště: Příbram

Re: Vareni piva - homebrewing

#4 Nový příspěvek od honza461 »

Vymyslíš lepší pivo?Ještě jsi nezačal a už vaříš lepší než Platan,nektar,starobrno?Hmmmm. 8) 8) 8) Tak at se daří.

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Vareni piva - homebrewing

#5 Nový příspěvek od Wyky »

Já jsem ale nenapsal, že vařím lepší pivo, než ostatní europivovary zde, v kotlině české, potažmo moravské. Nepodsouvej něco, co jsem nenapsal. Napsal jsem, že BYCH CHTĚL vařit něco, co se od zdejší konfekce odlišuje. Samozřejmě cesta je dlouhá a trnitá. Navíc není třeba nic vymýšlet, recepty na jiná a lepší piva se válejí všude po webu na stránkách o domovarnictví. Takže tolik k tomu sarkazmu.
Jeden příklad za všechny ze serveru Homebrewing.cz:

Kodlíčské pšeničné typ Weizen Bier

1. Šrotování /když není již provedeno/, tedy rozdrcení sladového zrna.
1.1 Světlý sklad Plzeňského typu 2,0 kg /1kg =0,56litru/ 3,6 l
1.2 Pšeničný slad 2,0 kg 3,6 l
1.3 Cukr krystal 0,5 kg
1.4 Voda / 18 l vystírka , 14 l vyslazování, 1 l výplach varné nádoby po rmutech /
Šrotovat tak, aby poměr byl

pluchy 30 %
hrubá krupice /mouka/ 30 %
jemná krupice /mouka/ 30 %
moučka /prášková mouka/ max. 10 %
2. Vystírka
2.1 Voda /připravit v V1/ 18 l o teplotě 37 °C
2.2 Šrot
Do vody přidáme šrot a zapneme míchání /bez scezovacího dna/.
Výsledná teplota vystírky by měla být 37 °C. Rozpustí se část extraktu cca 15 %.
Za stálého míchání /pomalé otáčky/ vystíráme cca 10 minut.
3. Ohřev vystírky
Zahřejeme vystírku na teplotu zapářky 52 °C / nárůst teploty 0,8-0,9 °C za minutu /
Necháme 10 minut za stálého míchání.
4. Rmut ve varné nádobě V1 / 10 l /
Odebereme z vystírky část díla do PN1, tak aby ve varné nádobě zbylo 10 l.
4.1 Rmut ohříváme na teplotu 63 °C /nárůst teploty 0,8-0,9 °C za minutu/
Při rmutování běží pomalé míchání.
Po dosažení teploty 63 °C necháme rmutovat 15 minut.
4.2 Rmut ohřejeme na teplotu 73 °C /nárůst teploty 0,8-0,9 °C za minutu/
Po cca 20 minutách provedeme jódovou zkoušku na zcukernatění a čas
prodloužíme podle výsledku. Max. čas by měl být cca 30 minut.
4.3 Rmut ohřejeme na teplotu 95 - 98 °C „rozumný var“ na 5 minut.
Vypustíme dílo do PN1 /pomocná nádoba/.
4.4 Vložení scezovacího dna do nádoby V1. / 14 l vyslazovací voda 78 °C /
Do varné nádoby nalijeme 14 l vody a ohřejeme na 78 °C.
Část vody vypustíme tak, aby zůstalo scezovací dno pod vodou .
Dolijeme sladinu a necháme cca 20 minut usadit mláto.
Míchadlo je nutné odpojit od motorku nebo na přikrytí použít víko z chladiče.
5 . Scezování a vyslazování ve varné nádobě V1
Celé dílo je nutné velmi pomalu / min. 30 - 60 minut / scedit přes vrstvu mláta ,
které se usadilo na děrovaném scezovacím dnu. Dochází k vyslazování.
První odpuštěnou sladinu vrátíme zpět do varné nádoby /voda na dně ,cca ½ díla /.
Celou dobu je zapnuté topení na 78°C.
Zbytek vody postupně doléváme.
Pozor!!! Při každém vypuštění varné nádoby je nutné vypnout topení /termostatem na
varné nádobě/ a počkat 5 minut na vychladnutí.
Po ukončení scezování odstraníme mláto /necháme si je pro další využití/ a vyjmeme
scezovací dno.
6 . Hotovou sladinu přefiltrujeme přes sítko.
Ve varné nádobě V1 bude následně proveden chmelovar.
7 . Chmelovar ve varné nádobě V1
Množství chmele /možno upravit dle požadované hořkosti piva/,
pro žatecký chmel typ KH6, tedy 6% a výtěžnost 28 %, granulát 33 g
7.1 Sladinu zahřejeme v V1 na teplotu 95-98 °C na dobu 90 minut
7.2 Na začátku varu vložíme 1/3 dávky chmele.
7.3 Po 30 minutách vložíme druhou třetinu chmele.
7.4 Deset minut před koncem chmelovaru vložíme zbytek chmele a cukr.
Při chmelovaru se vyvaří část vody, proto je nutné mít ve víku otvor pro odpar.
Celkový odpar cca 6 %.
Teplotu musíme hlídat, aby byl jen „rozumný „var a odpar.
8 . Chlazení mladiny /CH01/
Pro chlazení využijeme chladicí zařízení CH01.
Do vnější nádoby vložíme vnitřní plechovou nádobu se stopkovým teploměrem.
Do vnější nádoby napustíme studenou vodu. Přelijeme sladinu do vnitřní nádoby.
V případě, že máme možnost připojit vnější nádobu na kohoutek vodovodu, necháme
malý průtok vody. Jinak chladicí vodu musíme několikrát vyměnit a dochlazovat
připraveným ledem.
Chlazení ukončíme po dosažení teploty povoleného pásma kvasnic, které chceme použít
pro kvašení mladiny.
Teplotu si musíme přečíst na obalu kvasnic / např. 6 °C , 12 °C, 18 °C /.
9 . Hotovou mladinu přefiltrujeme přes sítko.
10 . Změříme sacharometrem /hustoměrem/ stupňovitost mladiny.
Zjištěnou hodnotu si poznamenáme pro pozdější výpočet procenta alkoholu.
Měření musí být pro normovanou hodnotu teploty hustoměru /např. 20 °C/.
11 . Kvasný proces /spilka/
Množství kvasnic je závislé na typu a na výchozím stavu / tekuté, sušené /
Obecně tekuté 0,5 l na 100 l mladiny
sušené 5 až 80 g na 20 l mladiny
Kvasnice sušené svrchní. Typ Standard , teplotní rozsah 15 - 20 °C.
Množství pro 20 l je 6 g.
Sušené kvasnice si musíme nejdříve připravit /namnožit /.
Sáček nasypeme do ½ l převařené vody /35°C/ a řádně promícháme.
Necháme je min. ½ hodiny pracovat. Můžeme přidat 1 lžičku cukru.
Při přelívání mladiny do kvasné nádoby přidáváme postupně připravené kvasnice.
Přelívání provádíme tak, aby docházelo k maximálnímu provzdušnění. Přelíváme
v malých dávkách z výšky.


Mladinu přelíváme do kvasné nádoby KN01. Nádobu uložíme do prostoru s teplotou
odpovídající druhu kvasnic.
11.1 Kvasný proces trvá 5 – 8 dní.
11.2 Kvasnice se sbírají 3 den z povrchu mladiny nebo po propadnutí ze dna
kvasné nádoby jako u spodního kvašení.
12 . Hotovou mladinu přefiltrujeme přes látkový filtr.
Část kvasnic si odebereme pro příští várku. Doporučuje se max. 5 použití.
Na 20 l mladiny odebereme 1 ml kvasnic a dolijeme mladinou do 2 ml. Použijeme
například zavařovací sklenici. Uložíme do chladu na max. 1 týden.
13 . Změříme sacharometrem /hustoměrem/ stupňovitost mladiny.
Zjištěnou hodnotu dosadíme společně s naměřenou hodnotou před kvašením do
vztahu pro výpočet obsahu alkoholu / normovaná teplota hustoměru např. 20°C /.
14 . Stáčení
Stáčení provedeme do dokvašovacích nádob / PET lahve, skleněné lahve tlustostěnné,
soudků atd./
V těchto nádobách necháme mladinu dozrát v pivo.
Minimální doba je čtyři týdny. Doporučujeme minimálně šest týdnů.
15 . Konzumace piva
Vzniklé pivo je tzv. domácí pivo. Toto pivo obsahuje mnoho zdraví prospěšných
látek. Pro toto pivo plně platí „Pivo je tekutý chléb“.

Změřené parametry u uvařeného piva
stupňovitost 13,37°
hustota mladiny před a po kvašení 1052 – 1012 g/l
energetická hodnota 1054 kJ/0,5 l 252 kcal/0,5 l

toyotatoyotatoyota
Příspěvky: 711
Registrován: čtv led 19, 2012 12:06 pm
Bydliště: Vysočina

Re: Vareni piva - homebrewing

#6 Nový příspěvek od toyotatoyotatoyota »

Cokoliv uvaříš,tak bude bezpochyby jiné,než vaří tvoji "konkurenti" :smich: :smich: :smich:

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Vareni piva - homebrewing

#7 Nový příspěvek od Wyky »

To bez debat. 8) :smich:

chobotek
Příspěvky: 10466
Registrován: ned lis 07, 2010 3:50 pm
Bydliště: Hohenelbe

Re: Vareni piva - homebrewing

#8 Nový příspěvek od chobotek »

Copak o to, ona bude i každá várka jiná. To je na tom asi nejzajímavější, že i když si člověk myslí, že to podruhé udělal stejně, je výsledek jiný. No tak šup, přijedu ochutnat. A do té doby sem už nic nepiš - tedy do doby, než budeš mít všechny papíry okolo, jestli to tak vůbec zamýšlíš. Ono pár domácích vinařů už takhle dostalo přes prsty, doměření daně, atd. Domácí pivovarníci jsou podobně lákavá kořist.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Vareni piva - homebrewing

#9 Nový příspěvek od Wyky »

Do 100 piv rocne pro pratele a rodinu staci jen nahlásit na celni urad. Vic samozrejme varit nebudu. :tyty: :co?:

chobotek
Příspěvky: 10466
Registrován: ned lis 07, 2010 3:50 pm
Bydliště: Hohenelbe

Re: Vareni piva - homebrewing

#10 Nový příspěvek od chobotek »

Legislativu jsem teda nezkoumal, akorát mě v úvodním příspěvku zaujalo 10.000 litrů ročně, tedy 20.000 piv. To mě přišlo na prostou ohlášku moc, no.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Vareni piva - homebrewing

#11 Nový příspěvek od Wyky »

To jo, ale to je hudba budoucnosti. :prace: Nejdřív se musím zdokonalit na těch malých várkách. Největší problém bude sehnat sládka, který by mi podepsal odborný dozor, nebo jak se to jmenuje, jelikož je to živnost řemeslná. :-/

Uživatelský avatar
Killer Koly
Příspěvky: 2751
Registrován: pát dub 10, 2009 1:24 pm
Bydliště: Strakonice

Re: Vareni piva - homebrewing

#12 Nový příspěvek od Killer Koly »

docela dost ti fandim, taky nemam rad "konfekcni" piva. touhle cestou jsem se vydal asi pred 4 lety s kamaradem, co vystudoval VSCHT potravinarska chemie (tj. temer sladek). jak asi tusis, dopadlo to celkem neslavne, zkouseli jsme to rok. nebyl ani odbyt, neustale kontroly od celniku, z zivnostaku, z hygieny atd atd atd. uvarili jsme celkem asi 1000 l piva, nebylo nijak spatne, pit se dalo, ale zahucel do toho skoro milion a ten se nam nevratil ani zlomkem :vztek:
a to bylo jeste davno pred prohibici, kdovi jak je to ted (jestli se ten zakon dotyka i piva).
mas pred sebou hoooooooooooodne trnitou cestu a ceka te spousta zklamani, tak se na to priprav. ale az nejake pivo bude, tak rad ochutnam a hlavne drzim palce
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Vareni piva - homebrewing

#13 Nový příspěvek od Wyky »

Vím, že v tom českém bordelu to není jednoduché, sám jsem si to vyzkoušel na pěstování hub. Ale to je do jiného tématu.

Oprava mého příspěvku z 11:46 am: Zákonný limit je 200 litrů piva ročně. ;-) To už se myslím dá. Vypít jedno pivo denně je zdravý. :smich:

Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1198
Registrován: pon led 30, 2012 10:28 pm
Bydliště: Jablonec n/N

Re: Vareni piva - homebrewing

#14 Nový příspěvek od redcrown »

Killer Koly:
čau,
to jste i sami sladovali?
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
SU32, Hackert FUW 250, VS20A, MAG Fronius 250, TIG 200 AC/DC

Uživatelský avatar
Killer Koly
Příspěvky: 2751
Registrován: pát dub 10, 2009 1:24 pm
Bydliště: Strakonice

Re: Vareni piva - homebrewing

#15 Nový příspěvek od Killer Koly »

ne. slad jsme kupovali, nemeli jsme ho kde delat, byla by na to potreba trochu nakladnejsi technologie. vpodstate jsme jen michali a varili a nechavali kvasit, suroviny krome vody a kvasnic jsme kupovali. problem byl asi v tom, ze jsme to delali v ceskych budejovicich a soused (neuveritelny blb) pracoval v budvaru...
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

Odpovědět

Zpět na „Koníčci, sběratelství a další zájmy“