Tepelná čerpadla

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
mastnacek

Tepelná čerpadla

#1 Nový příspěvek od mastnacek »

Hodne uvazuju nad tepelnym cerpadlem. Po zatepleni ztraty 10kw, po rekuperaci 6kw. Urcite bych radsi zeme-voda a libi se me treba https://mastertherm.cz/aquamaster-inverter-p-r290/ kde je pouzitej propan jako chladivo. Ale nelibi se me promenlivost cen elektriny. Cerpadlo a kolektor stoji dardu, rozpocet nemam nafukovaci a nedokazu v tuhle chvili vycislit co to prinese za dalsi naklady v podobe nejakych tech pausalu pro CEZ apod. I kdyz rezervovanej vykon pro 6kw cerpadlo to se me vejde do stavajici sazby. Na tyhle veci nemam hlavu. Resil jste to nekdo? Druhej zdroj chci urcite mit v zaloze kotel na drevo + pelety.

chobotek

Re: Tepelná čerpadla

#2 Nový příspěvek od chobotek »

Tady asi není nikdo, kdo by dokázal cokoliv s cenami elektřiny.
Montoval jsem IVAR.HP CALIBRA ECO DUO, 12kW tepelný výkon. Kompresor sám vezme max. 3kW, zbytek jde do bivalence. Tu jsem nezapojil, protože to topí do akumulace, které slouží jako "buffer tank" (to je termit z montážního návodu). V akumulační nádobě jsou dvě 6kW patrony. Nikdy nebyly použity, protože čerpadlo bere teplo ze země a jeho nedostatek by znamenal, že zemní kolektor je špatně navržený. Je to v průměrně velkém zatepleném RD, měsíční zálohy na elektřinu jsou 1800,- a vychází to. Dva lidi v baráku, ohřev TUV přes léto fototermickými kolektory, v zimě se občas topí v krbové vložce s výměníkem. Toto teplo jde do stejné aku, TČ pozná, že tepla je dost a odstaví. V TČ je navíc karta ovládající třícestný ventil z aku do topného okruhu - radiátorů, takže i když se topí krbem, teplotu otopné vody stále řídí jednotka TČ. Pokud tohle okopíruješ, místo toho krbu s vložkou bude dřevokotel, máš to hotové - k vidění vprostřed Moravské brány.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

eli

#3 Nový příspěvek od eli »

Pozorně jsem přečetl několikrát, ale stejně moc nechápu tak nízkou spotřebu elektřiny za celý provoz domu.

Gondil

#4 Nový příspěvek od Gondil »

Ja to mam trochu jednoduchsie. Nepamatam si presne straty ale asi cca 6kw? TC klasika vzduch voda 7kw panasonic monoblok. Instalacia kapilarne rohoze prevazne v strope (moznost vykurovania v zime a chladenia v lete) + 300l bojler ohrievany iba cez TC. Ziadna akumulacka ziadne solary, ziadna fotovoltika. Mam teda navyse este krbovu vlozku okolo ktorej som spravil akumulacnu obostavbu, vyduchy su len 2 do miestosti vedla krbu (kupelna, kuchyna). Uvidim co najblizsie vyuctovanie. Aktualne mam pausal 100€/mes, ktory mam od minuleho septembra myslim a niekedy vo februari alebo marci som mal po prvom vyuctovani preplatok 200€ co by mi v priemere vychadzalo na cca 60€/mes. Inak plyn nemam ani na varenie a sme prakticky furt doma v pocte 5ks. Dom podkrovny, podlahova plocha co ja viem 160m2? Takze nejak to ide s tymi spotrebami.

Joe66

#5 Nový příspěvek od Joe66 »

Ale budes mat dobre zateplenie typujem

Gondil

#6 Nový příspěvek od Gondil »

14cm nobasil. Co som videl nejakych majstrov tak davaju aj 20cm EPS ale to uz mi pride nezmysel. Na streche mam klasicku vatu dokonca iba 30cm lebo viac nevoslo ale dal som s lepsou lambdou takze cca ekvivalent 40cm tej zakladnej. Tak tie straty som pisal ze papierovo vychadzali nejak 6kw. Ono davat si vselijake moderne vykurovacie systemy do domu, z ktoreho unika teplo jak kominom nedava zmysel ze.

mastnacek

#7 Nový příspěvek od mastnacek »

Gondile, kapilarni rohoze jsem studyroval, ale na konec jsem sel do normalni podlahovky. Je mozny ze se me neosvedci radiatory v patre a pak bych je pouzil tam.

Gondil

#8 Nový příspěvek od Gondil »

Chapem, pri mne si vsetci tukali na hlavu, ze preco to davam, ze ako to moze kurit zo stropu. A ze je to drahsie ako podlahovka atd. No a cuduj sa svete funguje to. Ale ja som to chcel prave kvoli chladeniu. Ono zacina byt vacsi problem v lete vychladit nez v zime vykurit. Co bolo trochu neprijemne pri montazi, ze je to nad hlavou a je to PP-R teda s horucou zvarackou zvaras plastove rohoze nad hlavou na strope. Ale tak nejak sme to s kurenarom dali.

mastnacek

#9 Nový příspěvek od mastnacek »

Gondile, mas to jen na strope? Ja bych to teda chtel spis do sten, mozna vymyslet nejakou tenkou skladbu do podlahy. Fixovat to do hurdisek by se me nechtelo.

Gondil

#10 Nový příspěvek od Gondil »

Drviva vacsina strop, v podlahe to mam len v kupelniach a vo vstupnej chodbe kde je dlazba. Steny su uz trochu masaker cenovy lebo tam mas podstatne vacsiu plochu = potrebujes viac rohozi. Navyse do tych stien budes chciet mozno nieco vrtat, pri tom strope to uz je trochu jednoduchsie tam vynechas par miest na svetla asi nic moc viac do toho stropu nebudes chciet srobovat. No a ja to mam robene tak, ze mam podlepene stropy 3cm EPS (prizemie tam mam monolit) resp. 3cm nobasil na podkrovi a do toho mam zadrazkovane hlavne potrubia (1/2"), kapilary su potom na povrchu a cele je to zaomietane (aj na podkrovi).
Obrázek
zdroj

mastnacek

#11 Nový příspěvek od mastnacek »

U sten jsem premejslel dat jen do vysky, kde nikdy nic nevrtas. Napr 1,2m.

Gondil

#12 Nový příspěvek od Gondil »

Ja som sa v tomto spolahol na dodavatelsku firmu. Mal som stastie, neboli to ludia, ktori by chceli len zarobit (v zmysle, ze by ma nutili sem narvat toho co najviac lebo inak to nebude fungovat a pod.). Povedal som im ze vzhladom na cenu proste chcem len strop + kde bude dlazba tak tam do podlahy a spytal sa ci to staci. Chcel som to zaliat do monolitu, povedali mi, ze ok je to moznost ale maju lepsiu skusenost s montazou na podkladovy eps (kratsi nabeh a pod.). Pytal som sa na akumulacku, povedali, ze nebola by od veci ale ked ju nedam tak to pri dobrej konfiguracii bude fungovat dobre. Nacenoval som si TC, vsade mi nutili 9kw lebo dotacie, tito mi povedali ze 7kw staci ze 9kw by zbytocne cyklovalo. Ked som potreboval hocikedy pomoc aj pri montazi zobral som telefon, zavolal pripadne poslal fotky a vzdy sa vsetko dalo vyriesit.

Edit: nerad by som tu nieco propagoval a niekomu nieco nutil len ja ked som to riesil tak som o tom prd vedel, rovnako o tom nepocul nikto z okolia. Tak mi napadlo to tu opisat ze aj nieco take existuje. Ale primarne som vlastne reagoval na @eli s tym ze ja som na podobnych cislach mesacne za elektriku ako @chobotek

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“