Bojlery Dražice
Re: Bojlery Dražice
Alex prosím tě a ty necháváš ohřát vodu v bojleru teplotou jakou má voda z Aku nádrže? Já tu Aku natápím na těch 90, to mi přijde na ohřívání TUV moc. Když bych měl čidlo, dejme tomu té regulace co máš ty na výstupu z bojleru, tak do bojleru mi půjde teplota 90 a ohřeje mi vodu na těch 90, nebo teda asi o něco míň. Ale i tak to bude moc. Nebo se mýlím?
Šéďa, já bych chtěl do toho bojleru namontovat topnou jednotku, pro případ, že by se netopilo v kotli, případně v létě kdy se netopí. S tím že bych to chtěl časem natápět pomocí solárních panelů. Mám na mysli fotovoltaických.
A ještě nevím s tím objemem vody. Ten bojler co mám možnost koupit je 200l. Teď máme 125, ten je na hraně, takže by byla lepší asi 160l, jenže tu 200 můžu mít 2 roky starý za poloviční cenu nové 160l. Abych pak zbytečně netopil v létě elektrikou 200l vody, kterou nevyužiju
Šéďa, já bych chtěl do toho bojleru namontovat topnou jednotku, pro případ, že by se netopilo v kotli, případně v létě kdy se netopí. S tím že bych to chtěl časem natápět pomocí solárních panelů. Mám na mysli fotovoltaických.
A ještě nevím s tím objemem vody. Ten bojler co mám možnost koupit je 200l. Teď máme 125, ten je na hraně, takže by byla lepší asi 160l, jenže tu 200 můžu mít 2 roky starý za poloviční cenu nové 160l. Abych pak zbytečně netopil v létě elektrikou 200l vody, kterou nevyužiju
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Nebo jestli koupit obyčejný závěsný... Viz odkaz.
https://eshop.instal-renc.cz/drazice-ok ... y-svisly-/
Bojler stejně budu muset řešit, páč ten starý je vevnitř rezavý a rád bych abych už mohl alespoň v zimě ohřívat teplo vodu pomocí kotle, s tím že využiju akumulační nádoby co mám. Při tomto počasí zatápím co dva až tři dny, i kdybych měl zatápět každý den, mohl bych ušetřit poměrně dost peněz za ohřev TUV elektrikou
https://eshop.instal-renc.cz/drazice-ok ... y-svisly-/
Bojler stejně budu muset řešit, páč ten starý je vevnitř rezavý a rád bych abych už mohl alespoň v zimě ohřívat teplo vodu pomocí kotle, s tím že využiju akumulační nádoby co mám. Při tomto počasí zatápím co dva až tři dny, i kdybych měl zatápět každý den, mohl bych ušetřit poměrně dost peněz za ohřev TUV elektrikou
Je čidlo teploty na kotli a v bojleru. Takže lze nastavit teplotu na jakou se ohřeje. I když zrovna tenhle regulátor hlídá přetopeni a pustí to do bojleru. Je to regulátor pro solární ohřev. Teplotu vody v bojleru neřeším. Alespoň je víc teplé vody a zlikviduje to případné bakterie.
Topná spirála na elektriku v bojleru může být pro případ, že by jsi neměl natomený aku nádrže, to není nic proti ničemu, taky jí tam mám, ale mám schozený jistič a topím jen kotlem. Pravděpodobně v létě až budou parna, tak to zapnu na elektriku a na přívodu do bojleru jen zavřu kulák, aby se to v noci netočilo obráceně a elektrikou jsem nevytápěl barák.
Ta zpětná klapka, co píše Alex si myslím je zbytečná, jak to popisuješ, tak při ohřevu vody v bojleru kotlem, nikdy nebudeš mít v aku nádrži nižšší teplotu než v bojleru, takže to vodu nemůže vytahovat obráceně. A v případě, že nebudeš topit kotlem, ale elektrikou, tak zavřeš kulák a máš jistotu, že je bojler odstavenej od topení. Já mám kuláky na všech přívodech i odvodech z bojleru. Jak na topení , tak na pitné vodě a to pro případ, že by se musel bojler měnit, tak jen zavřu kuláky a bojler můžu odmontovat. Zbytek baráku, jak topení, tak pitná voda je nadále funkční, nemusí se vypouštět topení - systém, ani se nemusí zavírat pitná voda.
Ta zpětná klapka, co píše Alex si myslím je zbytečná, jak to popisuješ, tak při ohřevu vody v bojleru kotlem, nikdy nebudeš mít v aku nádrži nižšší teplotu než v bojleru, takže to vodu nemůže vytahovat obráceně. A v případě, že nebudeš topit kotlem, ale elektrikou, tak zavřeš kulák a máš jistotu, že je bojler odstavenej od topení. Já mám kuláky na všech přívodech i odvodech z bojleru. Jak na topení , tak na pitné vodě a to pro případ, že by se musel bojler měnit, tak jen zavřu kuláky a bojler můžu odmontovat. Zbytek baráku, jak topení, tak pitná voda je nadále funkční, nemusí se vypouštět topení - systém, ani se nemusí zavírat pitná voda.
Pokud bude uzavřen trojcestný ventil u kotle z důvodu podchlazení zpátečky , tak si začne čerpadlo do radiátorů tahat vodu čistě z aku a z bojleru.
Tomas6: Ten boiler normálně napoj paralelně k AKU, tepelnou ztrátu v potrubí mezi napojením a boilerem minimalizuj zaizolováním miralonem.
Zbastli si jednoduchej přepínací obvod pro nabíjení TUV z AKU nebo elektrikou:
K tomu účelu je potřeba osadit do AKU termostat teploty vody v horní části. Stávající termostat na boileru nastav na požadovanou teplotu užitkové vody, termostat na AKU nastav cca o 8°více (záleží na účinosti výměníku v boileru, přesnosti termostatů, apod.)
Když voda v AKU zchladne, že by už nenabila bojler na požadovanou teplotu, přepne se na elektriku. Až T vody v AKU vzroste přes spínací diferenci nastavenou na termostatu, přepne na čerpadlo.
Obvod v ovládací skříňce můžeš doplnit o přepínač na provoz v ručním režimu a vyvést na víko krabice.
Zbastli si jednoduchej přepínací obvod pro nabíjení TUV z AKU nebo elektrikou:
K tomu účelu je potřeba osadit do AKU termostat teploty vody v horní části. Stávající termostat na boileru nastav na požadovanou teplotu užitkové vody, termostat na AKU nastav cca o 8°více (záleží na účinosti výměníku v boileru, přesnosti termostatů, apod.)
Když voda v AKU zchladne, že by už nenabila bojler na požadovanou teplotu, přepne se na elektriku. Až T vody v AKU vzroste přes spínací diferenci nastavenou na termostatu, přepne na čerpadlo.
Obvod v ovládací skříňce můžeš doplnit o přepínač na provoz v ručním režimu a vyvést na víko krabice.
Sekací traktůrek Hayter H1842.....V podstatě Countax z roku 1995
Babetta 207 chopper....................Prostě brutální mašina
UNC 045 Detvan.........................Nakladač malý, ale šikovný
Navarson děkuji. S tím připojením k topnému systému to mám nějak takto namyšleno. Za el. schéma děkuji. To bude muset nějak posoudit táta. On je dráteník elektrikář. Ale ještě jednou moc děkuji.
S dovolením využijí nákresy také na můj barák.
Řeším obdobu co má kolega.
Řeším obdobu co má kolega.
"Rider XE 70, MF70 - už nejsou jen VARI."
.................................................................
"Vari 2T-aktuální stroj "
.................................................................
"Vari 2T-aktuální stroj "
chápu správně že OKC160 nemá výstup na cirkulaci (v tabulce není uveden rozměr G) a musel bych koupit OKC160 1m2 ?
malej traktorista v malým traktoru
Vstup na kótě G je podle mě na snímač teploty pouze pro bojlery s výměníkem, aby zdroj přes něj natápějící věděl, která bije. Elektrická patrona má svůj klasický bojlerový termostat. Cirkulaci bych řešil zpátečkou do T těsně před vstupem studený do bojleru. Samozřejmě před T směrem do řadu dát ještě zpětnou klapku, aby ti ta rozpumpovaná legionela nelezla potrubím po kvartýru.
OKC 200 - 1 m2 mám doma. Funguje mi už 8 let bez problémů.
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
Počkej,trochu prosím o osvětu.Legionelu snad zlikviduji teplotou v bojleru.Nebo se pak v potrubí vytváří znovu?Navarson píše: ↑čtv úno 22, 2024 11:34 pm Vstup na kótě G je podle mě na snímač teploty pouze pro bojlery s výměníkem, aby zdroj přes něj natápějící věděl, která bije. Elektrická patrona má svůj klasický bojlerový termostat. Cirkulaci bych řešil zpátečkou do T těsně před vstupem studený do bojleru. Samozřejmě před T směrem do řadu dát ještě zpětnou klapku, aby ti ta rozpumpovaná legionela nelezla potrubím po kvartýru.
Tak, pokud někdo provozuje ohřev v bojleru do 50 °C, tak si jí spíš pěstuje. A jelikož vyšší T v bojleru znamená i vyšší tepelný ztráty, tak bych řekl, že právě těch 50°je takový fyzikální optimum, a taky plasty potrubí míň trpí. Automaty běžně mají "legionelní" funkci, kdy v nějakou dobu , kdy nejméně hrozí opaření uživatele, se teplota jednou, třeba týdně zvýší po nějakou dobu, třeba půl hodiny, na něco kolem 70 °C a spustí cirkulaci. Tím bakterie v bojleru a teplovodním potrubí chcípne.
No a pokud trvale někdo provozuje bojler pod 50°a má cirkulaci, měl by nějak zabezpečit, aby se bojlérová voda nemísila s vodou z řadu. Někde může mít voda v řadu i 20°a tam bakterie normálně přežívá. Kdo má bojler nastavený na 65°a více, tak ho bakterie nemusí trápit.
Ovšem musím přiznat, že neznám nikoho, kdo by měl s legionelou potíže, ať už provozuje bojler jakkoliv.
No a pokud trvale někdo provozuje bojler pod 50°a má cirkulaci, měl by nějak zabezpečit, aby se bojlérová voda nemísila s vodou z řadu. Někde může mít voda v řadu i 20°a tam bakterie normálně přežívá. Kdo má bojler nastavený na 65°a více, tak ho bakterie nemusí trápit.
Ovšem musím přiznat, že neznám nikoho, kdo by měl s legionelou potíže, ať už provozuje bojler jakkoliv.
To su klidný,bojler provozuji celoročně na 60°C a přes topnou sezónu na 70°C.Trubky mám stavěny na 90°C.