Teplovodní podlahové topení

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
mastnacek

Re: Teplovodní podlahové topení

#466 Nový příspěvek od mastnacek »

Zatim bez chytry regulace fingujem. Ale prizemi openspace. Jen ve spizirne stazeny na minimum. Do trubek jde cca 28C v tuhle chvili a v koupelnw zebrik na plno. Po zatepleni to bude zas jinak.

RoKur

#467 Nový příspěvek od RoKur »

Teď je 19,6°C a venku na kolektorech -2,2
Ahoj fikejz, nevím, jak mi kolísá teplota podlahy. Teď když to měřím bezkontaktním teploměrem, tak teplota povrchu dlažby je 19,5 - 19,7°C. Teplota dřevěné podlahy je 19,6-19,8°C. Venkovní obvodová zeď na severní straně baráku 18,5°C. Vnitřní zeď 19,6 - 19,7°C. Pod beránčí kůži je teplota na dlažbě 22°C.
Ty teploty doma jsou pouze odpozorované. Topení neprovádím podle teploty, ale podle pocitu. Samozřejmě to někdy nevyjde a topení se odloží, nebo odjedeme mimo domov na několik dnů. Pak se dostaneme na teplotu kolem 17°C a někdy i pod. Pak musím déle topit, aby se to dostalo do normálu. Klidně i půl dne. Akumulačku nahřeji skoro celou.

Ahoj Joe, je zima, tak nemohu mít doma teplotu jako v létě, která je 22 - 24°C. V ložnici netopíme vůbec. Stačí, když jsou tam otevřene dveře. Nyní je tam teplota 16,7°C a 64% vlhkosti. Spí se nám tam perfektně.
Ano doma máme teplotu mezi 18 - 21°C, podle toho, jestli je to měřené před zátopem, nebo večer po topení. Ale hlavně se jedná o pocitovou teplotu. Než začnu topit, tak je např. 17,8°C. Na rovinu fajn to není, ale není to žádná hrůza. Po pár hodinách po zatopení je teplota doma fajn. Krásná pohoda u televize a když se podívám na teploměr, tak je na něm teplota 18,0°C. Stoupla pouze o 2 desetiny stupňů. To znamená, že by to nemělo být ani cítit. Vidíš a je a hodně. Nejhorší je přechod srpen-září. Celé léto se netopilo a když klesne teplota v baráku na 19,5°, tak se doma už nedá vydržet a musím jít zatopit, aby se to ovlažilo. Tím se zahřeje podlaha a pak i když je potom 18°C, tak je to v pohodě. Další výhoda je ta, že nebýváme nemocní. Ani děcka nebývala nemocná.

Trubka má vnější průměr 22,3mm pod ní je ta kari síť. Když jsem betonoval podlahu, tak jsem po vysypání betonu z kolečka a jeho rozprostření, vždy tou kari sítit zatřepal, aby se ten beton dostal pod tu síť. V jaké vrstvě ale nevím. Tak si myslím, že vrstva betonu nad trubkami je 5 - 7 cm.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

fikejz

#468 Nový příspěvek od fikejz »

Vidíš, to jsem si myslel, žes dával nějaké distanční podložky pod tu kari síť.
Pro tepelnou pohodu dělá hodně teplo od země. Proto ten pocit chladu na konci léta, podzimu, když klesne vnitřní teplota na 19°, které jsou v topné sezóně dostatečné pro tepelnou pohodu. Jenže na konci léta není na rozdíl od topné sezóny ohřátá podlaha.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

andre.marek

#469 Nový příspěvek od andre.marek »

Ona ta teplá podlaha dělá hodně, ale důležitý je součet teploty místnosti a teploty zdí - jak už tady někde několikrát psal myslím chobotek. Ono jak to na konci léta vychladne, tak než se masa zdí nahřeje, tak je to takové nepříjemné i za větší teploty. Pak se může teplota v místnosti i lehce snížit a není to tak poznat.

RoKur

#470 Nový příspěvek od RoKur »

Teplota venku 1°C, teplota doma 19,0. Teplota povrchu dlažby je 19,5 - 19,8°C. Teplota dřevěné podlahy je 19,2-19,4°C. Venkovní obvodová zeď na severní straně baráku 18,1°C. Vnitřní zeď 19,1 - 19,4°C. Pod beránčí kůži je teplota na dlažbě 20,7°C.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

fikejz

#471 Nový příspěvek od fikejz »

Podle definic pro tepelnou pohodu uvnitř obytných místností platí, že součet teploty vzduchu a okolních ploch by měl být mezi 38 až 42 stupni. Zároveň by neměl být rozdíl těchto teplot vyšší než 6˚C.
Když koukám na údaje poskytnuté Rokurem, tak je zřejmé, že jsou v podstatě ideální. Sice některé na dolní hranici uváděného rozpětí, ale s minimálním rozdílem teplot vzduchu a povrchů. V tom bych spatřoval klíčový, nebo chcete-li zásadní činitel, proč je u něj doma příjemně teplo, přestože teplota vzduchu zdaleka nedosahuje našich obvyklých hodnot.
Líbí se mi, jak se mu jeho řešení, navíc v kombinaci "za co nejméně peněz" povedlo. 8)
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

murár

#472 Nový příspěvek od murár »

Brat ma u svokrovcoch "najmúdrejšieho" suseda. Robili mu sadrokartonisti podkrovie tak mu urobili konštrukciu v jednej izbe a potom ich vyhnal a ďalšie izby si porobil zo synom sám. A keď mu robili podlahové kúrenie tak sa pýtal majstrov že prečo dávajú tu striebornú fóliu pod trubky? "Ta aby lepšie hrialo!" mu povedal kúrenár. Pred viac ako pätnástimi rokmi sa po tom pýtal kamaráta kúrenára že mu nejak slabo topí ta podlahovka. Bol v tom dome sa pozrieť tak bolo všetko pozapájané ako ma byť! Tak nakoniec prišiel na to že pán domáci aby to "dobré hrialo" dal tu hliníkovú fóliu aj po vrchu trubiek pred betónom! :typek: :D Tak im potom tam dorábal nový rozvod kúrenia a napájal tam štyri radiátory.

fikejz

#473 Nový příspěvek od fikejz »

:smich: :D :smich: Kdybych pár takových lidí neznal tak ti neuvěřím a budu se hádat, že sis to vymyslel!

RoKur

#474 Nový příspěvek od RoKur »

Já reflexní folii nemám. A proto nemohu nijak posoudit, jestli je to lepší, když tam je nebo ne. A hlavně jak moc velký vliv na topení to má. Mě to teplo projde kobercem, projde dřevěnou plovoucí podlahou, skříní ..., tak ta folie i když bude nad trubkama nemůže ovlivnit to, že ta podlaha bude topit o dost méně. Na stěně u radiátorů to smysl má, ale tam je teplota toho radiátoru a tím i sálavé teplo oproti podlahovému topení někde jinde. Fizz mi tady jednou odpověděl, že nákladová položka te folie je oproti celému topení tak zanedbatelná, že nemá cenu řešit, jestli ji tam dát, nebo ne. A má pravdu.

Dnes ráno, když jsem se převlékal z vyhřátého pyžama do normálního oblečení, tak už to bylo trochu nepřijemné. Budu muset zkrátit dobu mezi topením. Většinou jsem kolem poloviny listopadu musel topit už obden. Ale letos zatím ještě topím každý třetí den. Už je tomu konec.

V noci bylo venku -6. Teď je doma teplota 17,8°C. Teplota povrchu dlažby je 18,1 - 18,3°C. Teplota dřevěné podlahy je 18,1-18,2°C. Venkovní obvodová zeď na severní straně baráku 17,0 - 17,2°C. Vnitřní zeď 18,2 - 18,3°C. Pod beránčí kůži je teplota na dlažbě 20,7°C.

Pohoda už není. Dnes budu topit.

RoKur

#475 Nový příspěvek od RoKur »

Pro ty, které to zajímá jsem, zaznamenal teploty, když jsem včera začal topit.
Když jsem přepnul kotel do stáložáru, tak v akumulačce bylo nahřáto kolem 800 - 1000 litrů vody
Teplotu na zdi a podlaze jsem měřil bezkontaktním teploměrem. Hledal jsem vždy minimální a max. teplotu, kterou jsem zaznamenal
Začal jsem topit po půl druhé a ve dvě hodiny už byl nahřátý kotel a začal se otevírat čtyřcestný ventil pro nahřívání podlahy.
Ve 14:22 dosáhla teplota vstupu podlahového topení 40°C, která se držela +- 1°C na této teplotě až do 22:42, kdy se začala vybíjet akumulačka a teplota do podlahy klesla na 34 - 35°C

Obrázek

17:03 Už bylo cítit, že se topí
19:20 Už pohoda.
20:30 Přepnutí kotle do stáložáru a snížení otáček čerpadla podlahového topení
22:42 Vypnulo se čerpadlo kotle, otevřel se ventil akumulačky a teplota vody do podlahy se snížila na 34 - 36°C
06:25 Zavřel se ventil kotle, protože teplota výstupu kotle klesla na 32°C. Stále se ale cucá s akumulačky.
12:29 Ukončení topení. Teplota podlahového topení 29/28°C. Vypnulo se čerpadlo podlahového topení, zavřelo servo akumulačky a čtyčcestného ventilu.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“