pevnost ohybu trubka x hřídel
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
pevnost ohybu trubka x hřídel
Na 500 nakladači se mi podařilo ulomit hlavní sloup otoče, těsně nad horním ložiskem. Je tam trubka 133x25 mm. Nový to stojí skoro 20 tisíc a to se mě dávat nechce. Tu samou trubku tam dávat taky nechci abych to nemusel opravovat za chvíli znova. Tak mě napadlo jestli by to nebylo lepší udělat z hřídele 140 mm, ale nevím jak je to s pevností v ohybu.
Je tady někdo odborník přes mechaniku, kdo by dokázal spočítat co je pevnější na ohyb, jetli trubka 133x25 nebo hřídel 140mm? Jen doplním že v místě kde mi to prasklo je ložisko 6026, tedy průměr 130 mm.
Je tady někdo odborník přes mechaniku, kdo by dokázal spočítat co je pevnější na ohyb, jetli trubka 133x25 nebo hřídel 140mm? Jen doplním že v místě kde mi to prasklo je ložisko 6026, tedy průměr 130 mm.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Re: pevnost ohybu trubka x hřídel
No, odborník přes mechaniku nejsem, ale podle mého názoru bude vždy pevnější plná kulatina, než trubka o stejném průměru. Další věc jsou ale materiály obou sloupů.
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Tím si právě nejsem uplně jistej. Kdysi na škole jsme to počítali, jenže už to je spousta roků. Materiál stejný.
Ahoj,také nejsu žádný odborník alě pľný materiál o skoro stéjném průměru a materiálu jak trubka,aj gdyž s bůhvijak siľnů stěnů vidím jasně pevnější.Ono sa dá asi těžko předpokládať,že ten vzduch v téj trubce pevnostně neco navěc unese.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Na ohyb je pevnější trubka,nejlépe silnostěná.
na té otoči bych tu kulatinu použil jen mezi ložiska a cca 5 cm nad horní ložisko a tam bych na to navařil původní trubku. Podle mě by to mohlo být pevnější. Tak jak to je teďka je trubka 133x25 (nebo 140x25 ještě jsem to neměřil) osoustružená na průměr 130 mm na ložiska a mě to ulítlo přesně nad horním ložiskem.
trubka je vždy pevnější na ohyb a výrobce není debil ví proč to tak udělal
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Zastánci trubky, co má být pevnější než plná tyč o stejném PRŮMĚRU, můžete mi to nějak racionálně vysvětlit?
Něco jako že u tyče dochází na větší části průřezu k tahu než ke tlaku a proto to dřív praskne? Protože ocel je pevnější v tlaku než v tahu.
Vážně to nechápu.
Podotýkám, že se bavíme o PRŮMĚRU a ne o PRŮŘEZU, to je dost podstatný rozdíl.
Něco jako že u tyče dochází na větší části průřezu k tahu než ke tlaku a proto to dřív praskne? Protože ocel je pevnější v tlaku než v tahu.
Vážně to nechápu.
Podotýkám, že se bavíme o PRŮMĚRU a ne o PRŮŘEZU, to je dost podstatný rozdíl.
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Nejsu žádnej ing přez strojírenství,ale ze života to vím. Vem si metr kulatiny průměr třeba 20mm a trubku s tím samým průměrem a zkus si je ohnout a uvidíš.
Chose11: jenže výrobce to navrhl tak, že to ulítlo
teď jak mi to ulítlo nad tím horním ložiskem tak jsem musel komplet všechno rozdělat a celou otoč vymlátit ven. Proto tam chci dát tu kulatinu která bude jen mezi ložiskama a kousek nad horní ložisko (cca 5cm), kde už se na to zvenku dostanu a tam navařím původní trubku. Svár určitě neudělám tak kvalitní, tak když to bude mět upadnout upadne to ve sváru. Podle mě se to nemůže hřídel průměru 130 mm na těch 5cm ohnout.
Na té trubce byl starý lom cca do třetiny až poloviny, ale jak jsem letos vybíral hlubokou podestýlku tak to ulítlo celý.
Na té trubce byl starý lom cca do třetiny až poloviny, ale jak jsem letos vybíral hlubokou podestýlku tak to ulítlo celý.
- pepa.traktor
nebylo by jednodušší dát jinej sloup , ?---už i z důvodu bezpečí o své ruce a nohy když tam sedíš a když to lehne tak není kam utéc
sloup by byl
sloup by byl
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745
trago105: Únavové praskliny vznikají na čemkoliv. Klidně i na té plné kulatině. Jejich původ je náhodný a souvisí s celou historií stroje - od válcování profilu až po zacházení se strojem. Proto nezatracuj konstrukci stroje pro tento typ poškození. Nevím, jak to místo vypadá. Jediným problémem by byl nějaký vrub - tedy zápich pro segerovku, nebo osazení na jinší průměr. To tam snad není.
Tvůj návrh na svár neschvaluji. Zvláště pokud chceš vařit k plnému materiálu. Těchto svárů se já bojím nejvíce. To je už vysoká škola - nikoli svářečská, ale technologická. Myslím tím druh materiálu, druh elektrod, tvar sváru a hlavně mě nejvíce děsí předehřev celého toho místa. A to ještě pomíjím problém souososti. Pokud ten dílec byl z jednoho kusu trubky - bylo to to nejlepší řešení.
Tvůj návrh na svár neschvaluji. Zvláště pokud chceš vařit k plnému materiálu. Těchto svárů se já bojím nejvíce. To je už vysoká škola - nikoli svářečská, ale technologická. Myslím tím druh materiálu, druh elektrod, tvar sváru a hlavně mě nejvíce děsí předehřev celého toho místa. A to ještě pomíjím problém souososti. Pokud ten dílec byl z jednoho kusu trubky - bylo to to nejlepší řešení.
jak jsem psal, nový sloup stojí 20 tis. a tolik za to nedam a ani nemam jistotu že bude pasovat z UNHZ 500. Já mám totiž ND4-039 (novější 500) a na tu se nic nevyrábí.
Ruplo to v místě kde trubka o průměru 140mm byla osoustružena na průměr 130 a byla tam ostrá hrana a ne radius.
Ruplo to v místě kde trubka o průměru 140mm byla osoustružena na průměr 130 a byla tam ostrá hrana a ne radius.
Takže je to jasné. Asi si seženeš tu plnou kulatinu a to osazení uděláš s pořádným radiusem. Hranu pak doděláš volně vloženým kroužkem. No a tu kulatinu upravíš tak, aby vlezla do starého sloupu aspoň 15 cm. Ovšem problém bude, když ten starý sloup bude mít nepravidelnou díru. To nasunutí musí být docela přesné. Chtělo by to dát ( tu díru) vyrovnat na horizontku. Nevím, jaké máš možnosti. Ta oprava musí být dobře udělaná. Ten svár bude také. Předehřev také. To vsunutí to ale sichruje.