Výpočet skrutky
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Re: Výpočet skrutky
Správná připomínka, jestli použiješ čep prům 20 mm, dovolené zatížení stoupne na cca 54 kN, takže ty oka by měly být z plocháče min 10 x 50 mm
Najskôr to odskusam. Ak bude treba tak to prerobim do navrhovaných rozmerov pre cap 20 mm.
Chyba, najprv treba urobit prepocet, upravit rozmery, aby to vydrzalo a potom urobit na hotovo.
Daj rozmery tych bocnic v ktorych je ta diera. Prepocet je za 10 min.
Daj rozmery tych bocnic v ktorych je ta diera. Prepocet je za 10 min.
HR. 8 MM, s=42 MM, v strede diera fi 16, privarene na gulatine fi 30,otočné uložené v rúre a uchytené matkou M 20.
Takze 42-16=26mm
26x8=208mm2 x 66MPa = 13728N
Dovolene zatazenie jednej strany 1,3 tony.
Obe strany 2,6 tony.
Skrutka 16
Prierez = 200
Dovolene na strih: 200x120= 24000N
Jedna strana 2,4 tony
Uz pri 16 mm skrutke mas skrutku pevnejsiu, ako usi okolo.
Ked das 20mm tak len oslabis usi.
26x8=208mm2 x 66MPa = 13728N
Dovolene zatazenie jednej strany 1,3 tony.
Obe strany 2,6 tony.
Skrutka 16
Prierez = 200
Dovolene na strih: 200x120= 24000N
Jedna strana 2,4 tony
Uz pri 16 mm skrutke mas skrutku pevnejsiu, ako usi okolo.
Ked das 20mm tak len oslabis usi.
Ano , pan kolega má pravdu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o závěs, je dobré vzít v potaz i dynamické účinky vleku (škubání při přejíždění nerovností už není střídavé zatížení ale dynamické) , proto jsem doporučoval ten průřez základního materiálu 10 x 50.
Prerobim to na cap 20 aj s okolím. Len stále zmensujeme to zaťaženie. Najskôr sme počítali 6 t a teraz je z toho len 2,4.
gregor811 píše:Ďakujem za výpočet, prerobim to na cap 20 aj s okolím. Len stále zmensujeme to zaťaženie. Najskôr sme počítali 6 t a teraz je z toho len 2,4.
Skrutka 2,4 tony jedna strana na strih. Obe strany 4,8tony.
Ale plochace okolo obe strany iba 2,6tony.
Uz teraz je skrutka silnejsia ako tie bocnice v ktorych je osadena. Keby si to teraz pretazil, tak skrutka vydrzi a roztrhne oko bocnice.
Takze by som posilnil hlavne ten samotny zaves a tak isto tie zvary k tej gulatine. Vidi sa mi ze je ich tam malo. Ale fotka moze skreslovat.
Ale plochace okolo obe strany iba 2,6tony.
Uz teraz je skrutka silnejsia ako tie bocnice v ktorych je osadena. Keby si to teraz pretazil, tak skrutka vydrzi a roztrhne oko bocnice.
Takze by som posilnil hlavne ten samotny zaves a tak isto tie zvary k tej gulatine. Vidi sa mi ze je ich tam malo. Ale fotka moze skreslovat.
tak ještě jednou, pro čep 20 mm, zatížení 60 kN, běžná konstrukční ocel 11370, dovolené namáhání 150 MPa v tahu, staticky.gregor811 píše:Prerobim to na cap 20 aj s okolím. Len stále zmensujeme to zaťaženie. Najskôr sme počítali 6 t a teraz je z toho len 2,4.
dovolené namáhání v tahu dynamicky (neznám přesný koeficient) ale odhadem 60% statického, t.j. cca 90 MPa
minimální průřezová plocha : 60 kN/90 MPa = 666 mm2 (celý závěs, t.j. dvě strany)
jedna strana závěsu : 666mm2/2 = 333 mm2, + 210 mm2 (předpokládám plochou ocel tl 10 mm, otvor průměr 21 mm)= 543 mm2,
vychází plochá ocel 10 x 55 mm
Ta plocha 543 ( zaokrouhleno na 550 mm2) je pro ocel 11370, při použití lěpšího meteriálu je potřeba přepočítat podle odpovídající hodnoty sigma dov.(dovolené namáhání)
neumím psat tady v příspěvcích exponenty, tak snad pochopíš, že mm2 znamená milimetry čtvereční
Ahojte, je vhodnejsie na spojovaci cap pouzit skrutku pevnosti 10.9 alebo 12,9 ?
Treba mi 20mm cap na kyper na vlecku (spojenie oka na piestnici s korbou), bude to zatazene naohyb a strih - vyratana zataz na cap je cca 13kN.
Nedari sa mi zohnat nejaky poriadny material na vyrobu capu, tak ma napadlo se pouzijem pevnostnu skrutku.
Neviem sa dopatrat k dovolenemu napetiu v ohybe u tychto skrutiek.
Oko piestnice ma 20mm, piestnica ma priemer 40mm a oka na korbe kde bude cap spajat piestnicu s korbou su 75mm od seba.
Treba mi 20mm cap na kyper na vlecku (spojenie oka na piestnici s korbou), bude to zatazene naohyb a strih - vyratana zataz na cap je cca 13kN.
Nedari sa mi zohnat nejaky poriadny material na vyrobu capu, tak ma napadlo se pouzijem pevnostnu skrutku.
Neviem sa dopatrat k dovolenemu napetiu v ohybe u tychto skrutiek.
Oko piestnice ma 20mm, piestnica ma priemer 40mm a oka na korbe kde bude cap spajat piestnicu s korbou su 75mm od seba.
Na tyhle čepy používám starší pístní tyče co se mění za nové z důvodu ohnutí odření nebo koroze.
Nemam pristup k starym piestnym tyciam. Najlahsie je mi zohnat pevnostnu skrutku. Pri 12.9 sa obavam ze pri pretazeni v ohybe/strihu hned praskne.
10.9 je ešte dosť húževnatá, ohne sa. 12.9 je už slušne kalený materiál, podľa priemeru sa mení druh ocele aj hlbka prekalenia. Akurát pri dnešných čínskych ani boh nevie, z čoho to je. Na druhú stranu 12.9 sa toľko neotláča ako 10.9.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Diera s loziskom v piestnici ti uda priemer skrutky. Tak ze ak tam das 8.8 malo by to vydrzat. Samozrejme sa bavimeno tom ze skrutka nieje len jednostranné upnuta.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.