Brzděný předek - ano-ne

mechanické, kapalinové, vzduchové, netěsnosti, zapojení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
kamilB.
Kontaktovat uživatele:

Brzděný předek - ano-ne

#1 Nový příspěvek od kamilB. »

Zdravím, chystám se na stavbu traktůrku, jsem zatím ve stádiu shánění dílů a informací.....chtěl jsem se zeptat, jestli je dobré, aby předek brzdil nebo ne a proč.....náprava bude s ventry ale pár lidí, ty bubny shazuje, a brzdy tam nedává....dík

FandaP

Re: Bržděný předek-jo/ne?

#2 Nový příspěvek od FandaP »

Je to lsožitější na výrobu, ale jinak myslím, že je lepší bržděný. Pokud budeš mít brzděnou vlečku, tak by to taky měla ubrzdit, pokud ne, tak bych určitě udělal bržděný i předek.

Mimochodem - většina výrobců nových traktorů už má pržděný i předek.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od Terablick »

U nehnaných náprav se nedělaly brzdy hlavně proto, že to bylo jednodušší a levnější. A další důvod proč tam nebyly je ten, že by se pak hodně složitě dělaly tzv půlený brzdy (možnost zabrzdit jen jedno kolo). Musel by se s aktivací toho půlení ještě nějak odpojit předek. Pokud ale nebudeš dělat půlený brzdy, a máš možnost mít předek brzděnej, udělej ho brzděnej ;-). Vždycky je lepší mít víc kol jak brzděných tak i hnaných ;-).
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

zetornd

#4 Nový příspěvek od zetornd »

"Stavba trakturku" je velice siroky pojem (od Terry , ke ktere pridas riditelnou napravu se dvema bantamovymi kolecky, az po stroj napr. s motorem z Tatry ,Liazu)
Vzdy je nutne mit predstavu co za naradi na "trakturku" bude zaveseno (na predni nebo na zadno casti) popr. jaky prives, popr. pracovni naradi bude za "trakturkem" tazeno a jakym zprusobem bude brzdeno. Roli bude tez hrat teren a v jakem bude "trakturek" pouzivan (nizina, horsky teren)a max rychlost "trakturku". Hodne Ti napovi, kdyz se rozhlednes po "trakturcich" kolem sebe - zacni u Zetoru od tech nejstarsich po soucasne, mrkni na ZT 300,303. Pokud budes stavet "trakturek " parametry hodne podobny napr. ST 180, Kirovci 700 nebo soucasnym tahacum John Deere, Fend atd, potom se zrejme konstukci brzd na ctyrech kolech nevyhnes.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od Terablick »

Psal že nápravy V3S, takže to nebude žádnej prcek typu Terra a když už tam ty brzdy jsou, tak bych je tam nechal ;-).

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

zetornd

#6 Nový příspěvek od zetornd »

Zda brzdy na predni naprave nechat a zprovoznit je vec, kterou si rozhodne sam konstrukter "trakturku" . Pokud si dobre pamatuji, tak Krystaly 80, 120 160 s hnanym prednem brzdy na predni naprave nemaji, stroje od nasich sousedu ZT 303 rovnez na predek nebzdily.

Mako4991

#7 Nový příspěvek od Mako4991 »

Podľa mňa by bolo asi najjednoduchšie na V3S nápravy dať smerové cez ručné brzdy(lankami), centrálnu kardanovú(kotúč) a ak by bolo možné pripájať predok ,,natvrdo" tak dopredu nie ak áno tak tú nápravu upraviť na kvapalinové a dať tam nejaký obmedzovač aby predok brzdil neskôr a slabšie ako zadok(aby nešiel do šmyku)

jirka_holub

#8 Nový příspěvek od jirka_holub »

Take nad tim uvazuju zda zapojit brzdy na predek... ( maly traktorek zadni naprava M22, predi delana z skody 120 ).
A asi je nezapojim...
V praxi je nebudu potrebovat... rovina... maly vozik...
A mohlo by to mit i nevyhody.... kdyby mi spatne brzdily zadni brzdy (vsecko je to stary...)... tak by treba celou vahu brzdily jen ty predni brzdy a tim by treba trpel ten stredovy cep predni napravy.
Nebo bych mohl dostat smyk... zadek by ujel do strany, apod..
Proto si myslim, ze pro mne bude lepsi brzit jen zadek.

Ahoj
Jirka

glevan

#9 Nový příspěvek od glevan »

Taky jsem chtěl dodělat bržděný předek , bylo mě to ale rozmluveno. Problém může nastat , když se to s tebou pěkně naloženým někde třeba v lese utrhne , budeš mít zablokovaný všechny 4 kola a nemáš šanci traktor jakkoliv řídit. Takhle máš možnost , v případě nouze jakž takž traktor řídit....

bastardtraktor

#10 Nový příspěvek od bastardtraktor »

No on když je traktor 4x4 a to bez mezinápravového diffu, a pohon předku je zapnutý, tak to brzdí i na předek ať se vám to líbí, nebo ne.
U nových traktorů se při brždění automaticky připíná přední náhon a tak ten předek brzdí
Samozřejmě, že tento režim lze vypnout
a asi mají ty nejmodernější traktory i nějaké snimače a vychytávky protiblokovací a kdeco
ooooooooooooo

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Terablick »

Skoro bych si tipnul, že ABS dneska bude i v traktorech běžná věc ;-). Pokud jde o to zablokování, tak zase na druhou stranu se ti snáž utrhne traktor co brzdí na 2 kola, než ten co brzdí na 4, a když máš alespoň trochu cit v noze, musíš umět brzdit tak, aby kola neblokovaly ;-). A opět se snáž zablokujou 2 než 4 ;-). Je to každého věc, na traktorech 4x2 je velmi běžné že vepředu brzdy nejsou, ale na 4x4 (obvzlášť, pokud bude mít všechna 4 kola stejná (stejně velká) bych udělal brzděnej i předek. A tím spíš, pokud ta náprava ty brzdy už má...

ola

#12 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,já mám na triálě ze stejšna brzděné všecky kola a za celé roky ně to ani nepřišlo aľe na tak veľký traktor bych to vůbec nekomplikovál.Zadek nahlavu stačí aľe když bys jich mermomocí chtěl měť,tak bych udělál vzduchové s vypínateľným předkem.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

Petr 55

#13 Nový příspěvek od Petr 55 »

Na rovině, jaká je u nás a pro ježdění po zahradě, po poli a po polních cestách, často nepotřebuji žádné brzdy. :) Ale nějaké mám. :ano:
Ferda Mravenec - můj vzor.

Mako4991

#14 Nový příspěvek od Mako4991 »

My u nás máme kopcov dosť a napriek tomu nám to brzdí iba silou vôle. Chvalabohu ešte nejazdíme vo veľkom tak sa to dá vydržať.Najhoršie je pohnúť sa alebo úplne zastaviť. Teraz to kapke brzdí tak sa dá ale keď to nebrzdilo vôbec tak to bol iný adrenalín. Pohnúť sa s klátikom pod kolesom a zastaviť na vynutom motore cez kvalt.

kamilB.
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od kamilB. »

Díky za ohlasy, no taky si myslim, že bržděný předek je dobrá věc, jen sem tady na fóru viděl že někdo je tam nemá.....myslim, že to nebude žáden problém, tam dotáhnout hadice.No jinak "traktůrek" bude na práci, tzn. do lesa, orání a vepředu by měla být lžíce. No už mám skoro vše ke stavbě, ještě nějaký matroš na rám....a v dlouhých zimních večerech se toho chytnu.

Odpovědět

Zpět na „Brzdy“