Rozšíření nápravy z polského rozmetadla

nápravy hnané, nehnané, zkracovaní náprav, poloosy, kardany, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Finedine

Rozšíření nápravy z polského rozmetadla

#1 Nový příspěvek od Finedine »

Čau, potřeboval bych poradit jak rozšířit nápravu z Polskýho rozmetadla. Nikde sem tady podobnej problém nenašel, spíš opačnej, všichni spíš zužujou. Takže co s tim, fiknout, narvat tam kulatinu a přesto něco. Takovou stejně silnou rouru snad nikde ani neseženu. Je to celkem silná náprava cca 12cm má ta roura, ale je to zkrátka ouzký. Mezi kolama to má 1metr a na kraj gum 153cm. Celkově má vlečka na šířku 180cm takže kola sou takový utopený, chtěl bych z toho dělat sklopku, ale asi až po tom rozšíření, takže kdyby ta náprav měla 175-180cm to by bylo ideál. Nebo mě napadlo dát tam jinou nápravu, ale to je 5tisíc. A teď tam mam rok nový gumy, takže sehnat nápravu kde by mi seděli ráfky to už je nadlidskej úkol. Jako podvozek jako takovej uveze dost měl sem na tom 4,7t štěrku a pohoda, ale kor dyž je to prázdný tak je to takový nervoznější.
Jo a fotka : https://postimg.cc/image/mwb6pioux/

Otik13

Re: Rozšíření nápravy z polského rozmetadla

#2 Nový příspěvek od Otik13 »

Mám stejnou vlečku a řeším stejný problém, já jsem se díval tak jediná možnost je to rozšířit jak nápravu a zároveň posunout držáky nápravy aby byly co nejvíce u kol, jinak jsou prej dva druhy náprav co se dávaly jedny maj náboj cca 23cm a cca 16cm, a prej na ten 16cm se dají dát kola z rafky z kol 10,5-16 6díra 5t vlečka a na ty nižší kola aby se vešly pod korbu rafky jsou více vytažené ven, nebo sehnat kola které mají jiné et ale max jsem viděl et-40 takže na každé straně +4cm ven, já jsem to kupoval komplet jako rozmetadlo a chci tam nechat ten pás mít to na štěpky s tím že to bude vynášet ten pás. jinak si myslím že se ta vlečka na sklopku moc nehodí korba má držení jen bokem středem tam nic není jak chceš přidělat majler?
Když chceš mít opičku, musíš mít na banány.

thovt

#3 Nový příspěvek od thovt »

Zvětším rozchodu stávající nápravy nosnost nezvýšíte, čepy v kolech se mohou stříhnou. Hnůj lehčíí než šterk.
Já bych tam hodil napravu V3S nebo Avie A31 není problém sehnat dvojmontáž.

Marek805805
Kontaktovat uživatele:

#4 Nový příspěvek od Marek805805 »

thovt udivuje ma tvoj odborný názor na všetko :smich: o zvýšení nosnosti tu nikto nevravel, chce z toho robiť sklopku takže logicky vyššie ťažisko a malá stabilita pri tak úzkom rozchode, preto rozšíriť na šírku korby, aby sa s tým niekde neprevrátil, sám píše že nosnosť mu postačuje na jeho potreby.... Ja by som ju kľudne rozšíril tak ako si spomenul, do vnútra silnú guľatinu a povrchu ešte prevariť nejakou silnostennou trúbkou, prípadne guľatinu o priemere nápravy a osústružené konce aby vošli do rúry nápravy... je jasné že rúra a guľatina majú iné hodnoty pevnosti v ohybe, ale nemal by to tu byť nejaký problém, hlavne ako píše kolega otik, posunúť uchytenie nápravy po rozšírení čo najbližšie k nábojom a bude to Ok 8)
co je doma to se počítá

exot
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od exot »

A je velky problem v kovosrotu koupit kus silnostěnne trubky a po naležite přípravě ji vevařit?
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

Otik13

#6 Nový příspěvek od Otik13 »

Ideál by byla trubka vsazená dovnitř nebo venkem která by přesně pásla trochu ji přesadit a zavařit, jinak ten vlek opravdu těch cca 5 t dá omezením jsou už potom kola a to že prostředkem když se neupraví není žádná výztuha protože tam jede ten pás, ale na štěpky mi to stačí na hlínu mám menší sklopku 240x190 tovární výroby na cca 3-4 tuny, jinak pořizovačka toho rozmetadla je cca 9 tisíc a v podstatě je to hotová dvoukola i se vzduchem, opěrným kolem akorát ta náprava je uzká, za 9 tisíc nekoupím ani matroš

Otik13

#7 Nový příspěvek od Otik13 »

I kdyby se tam dala jiná náprava tak bych stejně to uchycení předělal

petr j

#8 Nový příspěvek od petr j »

já to předělal loni. z těch ,, L ,, jsem přidáním druhého 70mm elka udělal ,, U ,, a nápravu jsem rozšířil asi o 220mm. Fotky do můžu poslat do mejlu. Vsazenej střed trubky je normálně provařenej do véčka, žádné extra síly tak daleko od uložení na to nepůsobí

petr j

#9 Nový příspěvek od petr j »

....a ta náprava je stejná jako na plaťákách na balíky, jen tam je o 50cm širší. Na 15" BKT 15ti plátnovejch gumách to uveze 8 tun bez problému.

Otik13

#10 Nový příspěvek od Otik13 »

jestli mužeš hod fotku jak to máš převařený

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Lišák1 »

Kdysi dávno jsem to dělal. Vyhodil jsem nápravu ven, na pásovce ji přeřízl v prostředku, jelikož trubka nebyla k dispozici, tak jsem sehnal špalek železa o průměru nápravy, na soustruhu se vyvrtal střed, oba konce se osoustružily na vnitřní průměr nápravy asi na délku 2 cm, srazila se hrana 45st.až ke středu osazení, trubka na nápravě se také zbrousila ke středu cca 45st., narazilo se to do sebe a pěkně zavařilo. Musely se jěště převařit držáky k přišroubování valníku. Takto to bylo perfektně vystředěno a bylo to rychle hotové.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211

Odpovědět

Zpět na „Nápravy“