fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
poulm

Re: fortschritt ZT 303

#3436 Nový příspěvek od poulm »

To mně celkem překvapuje.
Já tyto rychlospojky používám protože že jsou spolehlivé a nikdy mi netekly,jedině až nějaká stará 30let ohrkaná. Vím,vevnitř je jen jednoduchý okroužek,ale zatím jsem ho nikdy nepotřeboval měnit.
Jak moc ti to teče? Něco občas proslzí,to je jasné,ale vyloženě téct by to nemělo.
Nemáš na něčem na vlečce apod. nějakou koncovku,na které ten středový trn má nějaký vryp? Po připojení se pak ten okroužek může poškodit.
Bude to nějaká blbost,která ti tu netěsnost způsobuje,jinak nevím :-/
Jiné rychlospojky na tom nejsou o moc líp,vše je to +- obdobný systém a navíc tyto RK12ky nejsou drahé oproti jiným.Zkus je vyměnit za nové a uvidíš. :-/
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

poulm

#3437 Nový příspěvek od poulm »

Začínám přemýšlet nad nějakým účinným chlazením převodového oleje v ZTéčku.
Ono asi málokdo dává ZTéčku takový zabrat jako já,ale myslím si že to není daleko od věci.
Po celém dni v zátěži v tom velkém pluhu se mi zdá,že se dost zahřívá,skoro ruku na bloku převodovky neudržím.Hydraulika se jakš takš chladí svým chladičem,ale převodový olej nemá kam to teplo uvolnit a přes stěny skříně toho moc neuteče.
V chladném podzimním počasí je to ještě přijatelné,ale když peče slunko a traktor maká v zátěži celý den,tak už hodně zvažuji,že by se mohlo lecjaké chlazení posílit.
Včera jsem oral v kuse okolo 9h a peklo slunko a z celého ZTéčka sálalo teplo jak z Temelína :ohen: :-/

Co by to pak dělalo s motorem V6 to netuším :-/

Napadlo mně do okruhu co je na přimazávání převodovky vložit chladič,ale tam asi nebude velký průtok,a tím i slabá účinnost chlazení. :-/
Měli by jste nějaký nápad jak to pořešit?

hotday

#3438 Nový příspěvek od hotday »

ano, presne tak, tecie to proste stale...ale ja som ani jednu rychlospojku nekupoval novu, ja som ich len pozbieral po druzstve, zalestil posuvny kruzok, dal novu gumicku a bolo hotovo...a drzalo to, ale kedze som daval gumicku 12x1,5, tak sa casom stiahla a nemala taky prierez a zacalo mi to pustat. lebo origo gumicka ma tusim rozmer nejaky 18x2,3 ci kolko a vyrabaju sa len gumicky o hrubke 2 alebo 2,5 a ziadne 2,3...
mne sa to nestane ani tak s tym naradim, ale skor traktor stoji mesiac a po mesiaci zacne spojka pustat, resp. stiahne sa gumicka...

no, otazka je, ze cim to chladit???
napada ma na vytlak z cerpadla hodit plnoprietokac z osobneho auta a zaroven to bude filtrovane a tiez chladene, len tam by to potom chcelo nejaku vodu na dochladzovanie...ale skade? z motora??? ked tiez je zohriaty...osobne si myslim, ze bude problem niekde v prevodovke, ked sa takto hreje...ale pravdu povediac, aj mne sa cez zimu zohreje prevodovka...aj ked je pravda, ze ovela viac mam zohriatu hydrauliku...

poulm

#3439 Nový příspěvek od poulm »

Možná nové rychlospojky už mají jiné gumičky.
Být na tvém místě,tak si udělám radost a koupím si je nové a věřím že budeš mít klid. :-/

S tou převodovkou není nic špatně,ale když to honíš na maximální tahovou sílu na pekelném slunku celý den,tak se toho tepla vzniklé třením v převodech uvolní celkem dost a pokud není rychlý odvod,tak se zvyšuje teplota v te uzavřené skříni,to je jasné. Cítil jsem to i na druhém ZTéčku,když jsem o žních lítal s návěsem třeba 10h v kuse,to se hřálo taky dost,když se jezdilo na silniční kvalty a převodovka se točila rychleji.Nejspíš to tomu oleji do 100st. nevadí,ale já si myslím,že se tomu neuškodí,když by se vymyslelo nějaké šikovné chlazení.

ITS

#3440 Nový příspěvek od ITS »

poulm - dobrá debata o teplotě převodovky.
Pokud si neseženeš infrateploměr a nezměříš si teplotu skříně, tak jsou to jen dohady. 75°C je na omak rukou šílená teplota, která ovšem ničemu nevadí. Běžný převodový olej při této teplotě maže velmi dobře.

Badyn

#3441 Nový příspěvek od Badyn »

hotday píše:ano, presne tak, tecie to proste stale...ale ja som ani jednu rychlospojku nekupoval novu, ja som ich len pozbieral po druzstve, zalestil posuvny kruzok, dal novu gumicku a bolo hotovo...a drzalo to, ale kedze som daval gumicku 12x1,5, tak sa casom stiahla a nemala taky prierez a zacalo mi to pustat. lebo origo gumicka ma tusim rozmer nejaky 18x2,3 ci kolko a vyrabaju sa len gumicky o hrubke 2 alebo 2,5 a ziadne 2,3...
mne sa to nestane ani tak s tym naradim, ale skor traktor stoji mesiac a po mesiaci zacne spojka pustat, resp. stiahne sa gumicka...
Ahoj, jak píšeš o těch gumičkách to myslíš o-kroužky? V sousední vsi je firma gufero a tam maj solidní výběr rozměr 18x2,3 nemaj, ale maj tam toto: http://www.gufero.com/eshop-99256511.html třeba by to stačilo :)
Kdyby ti to pasovalo, tak bych ti to mohl klidně koupit a poslat poštou :)

CBS

#3442 Nový příspěvek od CBS »

Ahojte, pekná orba poulm, teplotu prevodovky, skôr ako začneš niečo kutiť, naozaj by ju bolo najprv zmerať, prípadne si dorobiť teplomer, ako som už písal, v MF máme dorobený teplomer, bežne teplota nelezie nad 60°, ale keď sme ho doniesli, sólo traktor pri prejazde cca 120km, teplota oleja sa držala až na 80°. Infra teplomer je pekná vec, ale po školení na bezdotikové merania teplôt mám pred ním rešpekt, na pravidelné merania je to super vec, ale občas niekde niečo pomerne presne zmerať je horšie ako kontaktným teplomerom.
Rýchlospojky RK12, tiež sa mi pozdávajú najviac, pri odpájaní z nich nevyteká olej a odpojené majú rovné plochy, takže nie je problém pri zapájaní poutierať prach na čelných plochách.
Tiež ma štvalo odkvapkávanie oleja, na zetoroch v niektorej polohe rozvádzača nejde vôbec tlak do rýchlospojok, ale na ZT je v plávajúcej polohe vždy tlak vyvolaný odporom filtra. Tiež som skúšal meniť o-krúžky, ale zatial som sa nedostal k rozmerom krúžkov, ktoré by tesnili a súšasne by nebol problém s posúvanim valčeka v rýchlospojke traktora. :-/ pri o- krúžkoch je možností celkom dosť, okrem statických o-kúžkov sú aj pohiblivé, tie majú väčšie rozmery a rozmer je daný vonkajším a vnútorným priemerom, (pri statických je vnútorný priemer a priemer krúžku) a vždy sa dá kúpiť hrubší krúžok s menším priemerom, ktorý sa natiahne, len treba nájsť ten správny rozmer. Posledne som to riešil tiež výmenou celej rýchlospojky.

hotday

#3443 Nový příspěvek od hotday »

CBS píše:Ahojte, pekná orba poulm, teplotu prevodovky, skôr ako začneš niečo kutiť, naozaj by ju bolo najprv zmerať, prípadne si dorobiť teplomer, ako som už písal, v MF máme dorobený teplomer, bežne teplota nelezie nad 60°, ale keď sme ho doniesli, sólo traktor pri prejazde cca 120km, teplota oleja sa držala až na 80°. Infra teplomer je pekná vec, ale po školení na bezdotikové merania teplôt mám pred ním rešpekt, na pravidelné merania je to super vec, ale občas niekde niečo pomerne presne zmerať je horšie ako kontaktným teplomerom.
Rýchlospojky RK12, tiež sa mi pozdávajú najviac, pri odpájaní z nich nevyteká olej a odpojené majú rovné plochy, takže nie je problém pri zapájaní poutierať prach na čelných plochách.
Tiež ma štvalo odkvapkávanie oleja, na zetoroch v niektorej polohe rozvádzača nejde vôbec tlak do rýchlospojok, ale na ZT je v plávajúcej polohe vždy tlak vyvolaný odporom filtra. Tiež som skúšal meniť o-krúžky, ale zatial som sa nedostal k rozmerom krúžkov, ktoré by tesnili a súšasne by nebol problém s posúvanim valčeka v rýchlospojke traktora. :-/ pri o- krúžkoch je možností celkom dosť, okrem statických o-kúžkov sú aj pohiblivé, tie majú väčšie rozmery a rozmer je daný vonkajším a vnútorným priemerom, (pri statických je vnútorný priemer a priemer krúžku) a vždy sa dá kúpiť hrubší krúžok s menším priemerom, ktorý sa natiahne, len treba nájsť ten správny rozmer. Posledne som to riešil tiež výmenou celej rýchlospojky.
no, ja som nasiel ten rozmer, ale casom sa ta gumicka viac stiahla a uz netesnila...ten rozmer je 12x2,5 ale tak po mesiaci to uz tecie znova, ako keby tam ten o-kruzok ani nebol...

poulm

#3444 Nový příspěvek od poulm »

To bude asi te problém,je třeba mít ten okroužek přesný a nedal bych moc za to,že postupem let si tam taky mohli výrobci dát jiné rozměry okroužků.

U nás moc nestojí,tak si sem tam koupím novou:
http://www.zbozi.cz/?q=rychlospojka%20r ... ejlevnejsi

hotday

#3445 Nový příspěvek od hotday »

este uvazujem nad tym, ze by som prerobil drazku na gumicku na sustruhu tak, aby mi tam vosiel o-kruzok podla toho, aky sa da kupit...lebo uz ma to fakt nebavi, kazdu chvilku sa s tym srat...no, ja mam doma rychlospojok asi za bednicku, ale kazdu treba nejako opravit...kvoli tomu nebudem kupovat novu, to skor jednu skusim prerobit a potom sa uvidi...dam potom vediet, ze ako to dopadlo...

ZT 303

#3446 Nový příspěvek od ZT 303 »

Zdarec chlapy zeptam se i tady nevali se nekomu střecha na ZT-éčko doma navic nebo nevite o někom kdo by ji měl a prodal by ji ??

ZT323A

#3447 Nový příspěvek od ZT323A »

Ahoj, opravoval jste někdo čerpadlo na řízení? Nebo mám koupit rovnou nové? Do včerejška pouze ukapovalo v simerinku, ale teď to z něj teče proudem, chrastí jako by se v něm vysypalo ložisko, a samozřejmě přestalo uplně fungovat. Díky
Ondřej

Dušan

#3448 Nový příspěvek od Dušan »

Zdravím,nevím co tam máš za čerpadlo,jesi bulhara nebo orstu,ale pokud orstu,tak ja sem nechaval delat GO,cena někde kolem 3tis.,ale dělají se i nové náhrady,vyrábí myslím jihostroj.cena byla kolem 5tis.Jenom takovy poznatek..v jednom zt sme měli bulhara nějak 30 litru..dala se tam nová náhrada ,ale měla jen 10 litru prutoku a řízení funguje i tak paradně,odpor de cítit az zak kolem 400 ot na motoru.takže 15 litrove čerpadlo stačí bohatě a nezatěžujou se tak ty neštastne silentbloky na hvězdě.Jo ,tu GO sen nechal dělat tady http://www.hp-servis.cz/ ,ale ceny opvav sou plus minus stejne vsude.

hotday

#3449 Nový příspěvek od hotday »

ZT 303 píše:Zdarec chlapy zeptam se i tady nevali se nekomu střecha na ZT-éčko doma navic nebo nevite o někom kdo by ji měl a prodal by ji ??
Nazdar, no nieco by sa doma naslo...prides si preto??? aky mas rok vyroby zt???

hotday

#3450 Nový příspěvek od hotday »

ZT323A píše:Ahoj, opravoval jste někdo čerpadlo na řízení? Nebo mám koupit rovnou nové? Do včerejška pouze ukapovalo v simerinku, ale teď to z něj teče proudem, chrastí jako by se v něm vysypalo ložisko, a samozřejmě přestalo uplně fungovat. Díky
Nazdar, no, ja mam tiez podobny problem, tiez mi zacalo pustat cerpadlo okolo gufera, ale zatial netecie. min. tyzden som bol v srote a mali tam motor z T174 a na nom vpredu je bulhar cerpadlo 25l, tak som si ho ukoristil.
akurat riesim tiez podobny problem, lebo mam doma dva zt 303-D a na jednom mam 80ml orbitol a tam mam zalozene 10l bulharske cerpadlo. podla farieb uz je vidiet, ze to nieje original.
na druhom zt mam 25l cerpadlo a vacsi orbitol nezisteny objem, ale od oka 2x taky ako 80ml, otazka znie, co je lepsie riesenie???

osobne si myslim, ze pokial mas moznost kupit nove, tak urcite daj a mas pokoj...a to stare daj casom zrepasovat a budes mat do rezervy, ak ti nahodou vypadne to nove v polke sezony.

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“