vodní elektrárna

co nejde zařadit jinam

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
imaginaro

Re: vodní elektrárna

#136 Nový příspěvek od imaginaro »

No vyrobí to víc a navíc to nemám doma. Chtěl jsem rekonstruovat a ještě že jsem do toho nešel před třeba čtyřma lety, to bych si to asi teď mohl rovnou hodit. Tohle razantní snížení bylo absolutně nepředvídatelny. Jak má člověk teďka jít do banky a žádat třeba o úvěr na rekonstrukci a obhajovat tam výpočet návratnosti, když ERÚ dělá takovy zásahy? :vztek: Hledal jsem něco o zákonu na ochranu investic a nic jsem nedohledal :-/
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

imaginaro

#137 Nový příspěvek od imaginaro »

Tak kolik jste nasmlouvali?
-můj dědeček-

imaginaro

#138 Nový příspěvek od imaginaro »

:-/ :(
-můj dědeček-

eli

#139 Nový příspěvek od eli »

Čárls píše: ned říj 13, 2024 6:01 pm Tak sem to tady celý pročetl Kolik Kw nebo Mw ti ta turbínka denně vyrobí ? Já bych ji na Léto použil na chlazení a v zimně na vytápění domu doplnit případně o bateriky a FVE kdyby bylo málo vody a kompletně se odstřihl od rozvodný sítě Je jasný pokud vyrábí daleko víc než dokážeš spotřebovat v řádech Mw tak dodávka do rozvodný sítě má cenu nebo napojit souseda a prodávat jemu ale to už by asi bylo o daních hromadě dalšího Kdysi dávno za mýho mládí turbina ve mlejně napájela veřejný osvětlení a přes den tam šrotovalo JZD to bylo ještě v 60 letech
Jen mě to tema zaujalo :friends: je jasný že čez a rozvodný sítě se budou snažit tyhle malododavatele oškubat co se dá aby měli větší zisky
Tady je celkem přesně popsán problém výroby a spotřeby energie i problém nákladů a výnosů. A týká se to obecně všech malovýrobců, ať z větru, vody, slunce. Malovýrobce vždy tahá za kratší konec provazu a ne jen v energetice, týká se to veškerých činností, které nejsou monopolem.Tuto situaci a její řešení popisuje mnoho děl o ekonomii a to i hodně starých.
Pro jednoduchost příklad zemědělce. Vlastní výrobní prostředek - půdu. Na této hospodaří a produkuje např. obilí. Toto po sklizni ihned prodá. Jiný zemědělec ihned neprodá, ale uskladní, protože má sklad a prodá později za vyšší cenu. Další také uskladní, ale neprodá jako obilí, nýbrž z něj vyrobí krmnou směs a tuto prodává. Další také vyrábí krmnou směs, ale tuto zkrmuje a prodává zvířata. Další zemědělec tato zvířata neprodá, ale porazí a prodává maso. Vrcholem je, vlastní výroba uzenin a prodej koncovému zákazníku. Tím je pokryta celá vertikála od "vidlí po vidličku".

Maloýrobce energie by se měl také snažit realizovat zisk přes konečný produkt, nebo alespoň produkt s vlastní přidanou hodnotou. Například péci dobrý chleba prodávaný ve vlastním obchodě.
Nedávno jsem mluvil s jedním naštvaným majitelem větší FVE na cenu výkupu a návratnost, tak suší dřevo a ovoce.

imaginaro

#140 Nový příspěvek od imaginaro »

No, tak v mém případě tak leda instalovat nabíjecí stojan s mincomatem nebo platebním terminálem ... :(
-můj dědeček-

fikejz

#141 Nový příspěvek od fikejz »

To ale vůbec není blbý nápad. No a ještě je taky varianta, že "sdílíš" elektřinu vyrobenou ve své elektrárně se svojí vzdálenou "domácností", nemusí být nutně jen jedna. Jen nevím, jak to v tomhle případě je s poplatky za distribuci. Aby na nich jeden neprodělal kalhoty.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

eli

#142 Nový příspěvek od eli »

A co např. "těžit bitcoiny". Prý je k tomu potřeba právě energie. Sám se v tomto ale absolutně nevyznám, tak možná jen plácám.

Čárls

#143 Nový příspěvek od Čárls »

To máš investici do nejvýkonnějších grafických karet a superpočítačů cca za to tu elektrárnu zrenovuješ Potřebuješ supr internet a kulometný hnízdo aby ti někdo ten superpočítač s grafickejma kartama neukradl Odpadní teplo stačí na vytápění středního paneláku :smich: :smich: No a pak ti někdo nabourá učet a maš po žižalkách :smich: :smich:

Za mne napojit nejbližší barák a koupit ho Pak to má smysl vyrábět elektriku pro sebe a na vše okolo se vykašlat Elektrikou topit v letě klimoška Prostě být nezávislý
Spočítej kolik zaplatíš ročně za elektriku a to musí pokrýt výroba a prodej + něco navíc na opravy a udržbu Tak by to vyhovovalo mě mít něco takovýho
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

eli

#144 Nový příspěvek od eli »

Barák vedle je dobrý nápad, ale mít v něm nájemníky.

Čárls

#145 Nový příspěvek od Čárls »

Neboho nechat postavit vše okolo co máš prodat a užívat si nezávislosti Vše zaleží jen na jednom je to zatopová oblast nebo nejni a zda mi tam patří pozemky Jo vše je o penězích dostupnosti Nikdo nejni milionař a bez práce
Prostě Tazatel musí vědět co je reálný já jen stařec co plácá co by třeba šlo a ono to ve vysledku jež neznám je vlastně nesmysl a budu už raději mlčet a šoupat nohama
Prostě za mně je to nějak využít plně na svoji spotřebu
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

imaginaro

#146 Nový příspěvek od imaginaro »

Koupit něco vedle je mimo mé možnosti, leda tak to sdílení, ale to možná až na rok 2026, teď na to nemám buňky, je v tom až moc proměnných.
-můj dědeček-

Odpovědět

Zpět na „Ostatní technika“