Vertikulátor (vertikutátor) zkušenosti, rady

sekačky, obracečky, skulovače, lisy, luční stroje a věci k dobytku,...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Britt

Re: Vertikulátor (vertikutátor) zkušenosti, rady

#16 Nový příspěvek od Britt »

Já koupil benzínovej a nestačím za ním běhat. Akorát ten koš je k ničemu a je okamžitě plný, takže to házím na zem a doktořice to sbírá sekačkou. To, co ukazuje Lukibos, už je na golfové hřiště nebo fotbalový stadion ale i na ten bych si troufnul s tou svojí uspěchanou bestií.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ladiki

#17 Nový příspěvek od ladiki »

furt mi leží v hlavě ten vertcat. Zjistil jsem, že otáčky hřídele rotoru jsou 2100 ot/min při 540 ot/min. Průměr nožů je 210mm. Původní myšlenka byla koupit japan rotavátor a předělat. Otáčky na japan. rotavátoru na rotoru jsou ale max. 300-440 ot/min dle typu. COž by bylo málo.

Takže zbývá stavba. Upřímně se mi moc nechce používat řemenice na kraji vertikutátoru jako jsou použíty na mulčerech. Chtěl bych použit zadeklovaný řetězový převod vedený středem šířky záběru. Na krajích by byl rotor jen podložen v ložiskách.

Nože: měl jsem v plánu uělat unašeče a jejich koncích mít krátké "řezáky-nože" z hardoxu. To by ale bylo dobré jen na mech. Pokud bych chtěl jít do hloubky těch 40mm už by unášené nože asi uhýbaly. Nevím, no. Zase pálit celé nože z hardoxu by byla past na peněženku :chytry: :help:

DYK

#18 Nový příspěvek od DYK »

Chceš ho dělat lehkej ale bytelnej což si trošku odporuje a chceš, bude se točit po směru jízdy. Když se bude točit po směru jízdy aby nebyl tak lehkej, že se bude, mít snahu - může se, nadzvedávat!!! Tam budou působyt trošku jiné síly jak u rotavátoru půjde to proti tvrdšímu, než je rotavátor. nakonec ten taky skáče jak koza, když si někdo myslí, že je i na trávník. Nad noři až co to půjde by měl být kryt a ten bordel by měl letět vrchem za vertikutátor.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

ladiki

#19 Nový příspěvek od ladiki »

no.......já jsem právě na vážkách jestli.......udělat variantu na max.6mm do hloubky a nebo rovnou max 40mm do hloubky. Tu masivnost myslím z důvodu konstrukce(převodů). Dotížit ho můžu vždycky....... :-/

peyrak

#20 Nový příspěvek od peyrak »

taky tu nad tím špekuluju, koupil jsem hřídele i s nožema jako ND z nějakého továrního, záběr 65cm, koupil jsem 4ks, kus za 420Kč, je to plná hřídel, na ní nože, na jednom konci ložisko s domkem, na druhém konci je vnitřní čtyřhran na pohon, chci to hnané kardanem, uprostřed mezi dvěma těma hřídelema, úhlovou převodovku mám a řetězem do rychla, 2 hřídele zůstanou jako náhradní

někde jsem četl že hloub než 5mm by se to řezat nemělo

Jarda-k

#21 Nový příspěvek od Jarda-k »

Já už mám vertikutátor hotovej.... 8)
Na tohle vlákno jsem úplně zapoměl, že bych jsem mohl hodit nějaký info jak pokračuju.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 3#p1399733

ladiki

#22 Nový příspěvek od ladiki »

jj, to je právě no, buď udělat "motorové hrábě" nebo trochu přitlačit na matrošu a udělat příležitostný "skarifikátor". Hloubku bych šteloval stavitelným válcem........

DYK

#23 Nový příspěvek od DYK »

Neutláčel bych vyhrabanou hmotu válem, aby se dala co nejlépe posbírat. Jardovi-k nože by mohli být o třetinu kratší.

ladiki

#24 Nový příspěvek od ladiki »

Dyku, ten vál chodí před noži. Mtkni na ten Verticut 1300.........ale i kdyby byl vzdu, tak se nic neděje. Po dvoře chodím pořád a taky jezdím, proto chci jít trochu hlubší. Taky jsem na jílu, takže bych příležitostně i pískoval......

DYK

#25 Nový příspěvek od DYK »

Nechoť "trochu hlouběji"!!!! Vertikutace má za úkol hlavně prořezat travní drny a provzdušnit. Po vertikutaci ten trávník nevypadá nijak hezky a když pujdeš hlouběji, bude to ještě horší, samá hlína a dýl to bude regenerovat.

peyrak

#26 Nový příspěvek od peyrak »

Jarda-k, Tys to už zkoušel? měl jsem vertikutátor elektrický, který měl taky nože takhle v řadách a hrozně to poskakovalo, pak jsem ho střelil a měl jsem další, nože do šroubovice a to byla úplně jiná práce, jsem zvědavej jak Ti to bude fungovat

ladiki

#27 Nový příspěvek od ladiki »

4Dyk: no, pořád jsem vycházel z modelu verticat......ale je to zbytečně náročný. Udělám něco s letmými noži do max hloubky 6mm 8) Nejtěžší je vždycky rozhodnutí jakým směrem jít :)

4peyrak: šroubovice je dnes nutnost prakticky u všech rotačních zařízení. Dříve se to holt opomíjelo.......ale energeticky to hodně pomůže..... 8)

Jarda-k

#28 Nový příspěvek od Jarda-k »

Nezkoušel, před pár týdny jsem to teprve dodělal. Tahle hřídel byla snazší na výrobu, tak jsem ji tak udělal.
Pokud to bude dělat nějakej bordel, tak hřídel udělám jinou s noži do šroubovice.
Já si ale myslím, že to nic dělat nebude, protože konstrukce je poměrně masivní a je to pevně připojené k traktoru.

ladiki

#29 Nový příspěvek od ladiki »

Jardo, otáčky rotoru máš těch 500 ? Díky.

Jarda-k

#30 Nový příspěvek od Jarda-k »

Ano 500 ot(min.

Odpovědět

Zpět na „Luční technika“