štěpkovač (špalíkovač)

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
j.burys

štěpkovač (špalíkovač)

#1 Nový příspěvek od j.burys »

Zdravim štěpkovače. Mam v plánu dělat špalíkovač a chtěl bych si to ulehčit touto převodovkou, ale nevim, jestli to má cenu a hlavně nevim, jestli to ta převodovka vydrží. Převodovka se točí v poměru 1:4 do pomala a origo na hřídelích jsou našroubovaný šneky na vykladači. Ozubení kol nejni nijak povrchově zušlechtěno. Kola jsou široké 30mm průměr dvou velkejch 185mm, pastorek má průměr 80mm a ozubení na křídelce od řemenice je cca 50mm.Vše je na ložiskách krom pastorku, kterej má bronzové pouzdro a vnitřní průměr 25 myslim. Představu mam takovou, že bych ty výstupmí hřídele udělal nové a na nich by byli nože a konce hřídelí by byli uloženy v ložiskách.Zajmal by mě váš názor jestli použít tu převodovku, nebo udělat normálně z úček skříň tak jak to tu dělaj ostatní a maximálně použít ty kola ozubená.
20022012310.jpg

skins125

Re: štěpkovač (špalíkovač)

#2 Nový příspěvek od skins125 »

ak sa točia tie kolesá do seba, tak by som to skúsil ale aj tak by som to dal do normalnej skrine, na nu by som to prišroboval a z druhej strany ložiska s domcami, ale zase zaleži na tom na aky spôsob sú uchytené tie ozubene kola, aby ti to neukrutilo, alebo nepovolilo.. 8)
Zetor 25 - 4011
Zetor 25 - 6718
Class Colombus - Perkins

JH

#3 Nový příspěvek od JH »

No řekl bych že tu převodovku tam nepoužiješ, protože se mi zdá že se ty dvě hřídele otáčí stejným směrem a na špalíkovači se ti musí otáčet proti sobě. :tyty: Snad jen samostatný ozubený kola, ale jestli nejsou povrchově zušlechtěny tak to tam moc dlouho nevydrží. A taky záleží na modulu zubů chce to modul 4-5. Modul 3 je skoro málo, ale záleží na jaké průměry to máš.

j.burys

#4 Nový příspěvek od j.burys »

Točí se to proti sobě, to vim jistě, protože je to ze šnekoveho vykladače a ty šneky se musej točit proti sobě, aby si hrnuli vykládanej materiál.Ty velký kola co vtom jsou, tak jsou uložený na pera a průměr díry maj 50mm. Ale to bych stejně předělával na svěrný pouzdra a hřídele bych dělal nový a už rovnou s uloženim na nože. No nevim jakej je to modul a ani jak se to měří, ale podle toho co tu dáváte, tak tohle bude spíš 3ka modul. Tak toho jsem se obával, že si toho moc neusnadnim a nic nepoužiju. Tak nezbejvá než začít shánět kola a udělat to podle vašich výtvorů. Ale díky za názor 8)

skins125

#5 Nový příspěvek od skins125 »

ja neviem tie kolá by to mohli zvládať, aspoň podla mňa, aké sú široké, a aké sú vysoké zuby na tých kolesách ? ;-)
Zetor 25 - 4011
Zetor 25 - 6718
Class Colombus - Perkins

j.burys

#6 Nový příspěvek od j.burys »

Ty kola jsou široká 30 mm a jak je vysokej zub, tak to přesně nevim ale odhad tak do centimetru, zejtra změřim. Jo a klacky tak do průměru 8cm max.

skins125

#7 Nový příspěvek od skins125 »

zmeraj a odfoť, myslím že by tam ty kola aj mohli byť. 8)
Zetor 25 - 4011
Zetor 25 - 6718
Class Colombus - Perkins

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od pawlik »

Myslim, ze ty kola zuslechtene povrchove budou. Velikost modulu se dava vetsinou tak 5-6, a to hlavne proto, aby byly zuby dostatecne dynamicky unosne. Z hlediska siloviny by stacil tak modul 3 ;-). Modul 3 dava vysku zubu 6.75mm (m4=9, m5=11.25). Pokud sem si dobre vsiml, tak je roztec hrideli cca 300mm, coz je na vlastni sostroji az moc. Vybrat kola a loziska. Kdyz Kola bych upravil a pouzil (pokud to jde levne upravit). A jestli neudrzi, tak se pote koupi nove.

j.burys

#9 Nový příspěvek od j.burys »

Nejsou ty zuby zušlechtěny, protože když se ty převodovky repasovali a dělali se nové kola, tak jsem v práci točil na soustruhu průměry a pak jsme si nechávali obrážet jen ty zuby a dělalo se to jen z nějaké hlazenky co si tak vzpomínam a tak se to prej dělalo i origo a drželo to prej věčnost pokavaď se do toho nedostala voda a nevyrezlo to. Tak to bude tak odpovídat na ten modul 3 :( Já jen myslel, že když to honilo šneky dlouhý cca 3.5m vykládalo se stim třeba uhlí z vagonů, tak že by to mohlo zchroupnout i tohle, ale asi to nebudu pokoušet a ta osová rozteč hřídelí mi přijde taky zbytečná no. :vztek:

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#10 Nový příspěvek od pawlik »

j.burys píše:Nejsou ty zuby zušlechtěny, protože když se ty převodovky repasovali a dělali se nové kola, tak jsem v práci točil na soustruhu průměry a pak jsme si nechávali obrážet jen ty zuby a dělalo se to jen z nějaké hlazenky co si tak vzpomínam a tak se to prej dělalo i origo a drželo to prej věčnost pokavaď se do toho nedostala voda a nevyrezlo to. Tak to bude tak odpovídat na ten modul 3 :( Já jen myslel, že když to honilo šneky dlouhý cca 3.5m vykládalo se stim třeba uhlí z vagonů, tak že by to mohlo zchroupnout i tohle, ale asi to nebudu pokoušet a ta osová rozteč hřídelí mi přijde taky zbytečná no. :vztek:
Tak to potom jo s kolama. Ono je fakt strasny rozsil met namahane zuby jenom silove a nebo razama. Kdybyste vedel material, tak by se to zakalit asi jeste dalo ;-)

j.burys

#11 Nový příspěvek od j.burys »

Tak takhle vypadaj ty střeva uvnitř, jen chybí ještě jedno to kolo. Šířka těch kol je 30mm, díra v pastorku je 35mm.
Přílohy
29022012317.jpg

skins125

#12 Nový příspěvek od skins125 »

ja si myslím že na svernom puzdre by to vydržali tie kolesa. 8)
Zetor 25 - 4011
Zetor 25 - 6718
Class Colombus - Perkins

j.burys

#13 Nový příspěvek od j.burys »

Myslíš? Jo a dneska jsem to měřil a je to modul 3. A nechceš to skusit udělat z těhle kol a pak mi poreferovat, jak to dopadlo :ano: kousek od tebe jich budou mít dost někde na skladě, případně jim je vymontuješ z vykladače 8)

skins125

#14 Nový příspěvek od skins125 »

heh ja už mám zohnaté kolesá z V3S :) ..a ine kolesa by som ja osobne ani na štiepkovač nedaval, ako su kolesa z niakych diferakov alebo prevodoviek, tie su najlepšie, sú kalene, a dostatočne na štiepkovač :)
Zetor 25 - 4011
Zetor 25 - 6718
Class Colombus - Perkins

j.burys

#15 Nový příspěvek od j.burys »

Jo já jsem koukal, že máš už materiál na štěpkovač. Z čeho máš ty kolesa, abych měl inspiraci?

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“