Naviják - diskuze
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: Naviják
Výtahová lana by měla mít vedení, jinak mají snahu se rozplétat. Pokud je to opravdu výtahové (stejnosměrně vinuté) lano, pak je poddajnější než lano protisměrné
Konečně se mi podařilo dodělat naviják za malotraktor. Naviják byl použit z V3S-ky a abych nemusel řešit zubovou spojku pro samoodvíjení, použil jsem tří-stupňovou převodovku.….
- Cicerus HELLA
Velmi zdařilé řešení - nemáš foto ze stavby?
Ze stavby moc fotek nemám, fotil jsem hlavně převodovku...
- Přílohy
Naposledy upravil(a) dejvon78 dne stř srp 04, 2010 3:31 pm, celkem upraveno 1 x.
Nevíš z čeho ta převodovka je?
Já jí mám na pohon boční lišty u traktůrku.
Já jí mám na pohon boční lišty u traktůrku.
Mě samotného by také zajímalo, z čeho převodovka je. Sehnal jsem ji na tomto serveru v inzerci a původní majtel ji měl na krmném voze.
-
Taky mam ten pocit že cely navijak je moc za traktorkem.
Přední nápravu to bohužel dost odlehčí, ale na zadní TK nepostavím . Chtělo by to zavaží na přední kola. Musel jsem naviják posunout co jak nejdál od TK, abych neměl moc velký úhel lomení na kardanu. Nicméně, až jednou povýším na Zetora, bude to O.K.
Naviják něco váží, to je fakt, ale teď už něco vydrží. Pokud bych ho ukotvil ke stromu a na lano dal kladku, musí něco vydržet.Walach píše:Taky mam ten pocit že cely navijak je moc za traktorkem.
-
Nebojím se že nevydrží na takové to domací přitahovaní až moc dobrý za TK.Jen jsem myslel tu váhu ale pokud se TK nestaví na Pána tak je to dobré je lepší lanoval jak moři se po prdeli.
Při výpočtech mi vyšlo: MT8 má max výkon 22KW, to znamená že bych mohl dosáhnout při převodu navijáku V3S 1:15 tah na laně cca 4tuny (v ideálním případě). Pokud bych teda naviják ukotvil o strom a použil na laně kladku, znásobím tah na dvojnásobek (v ideálním případě). Raději jsem ho tedy předimenzoval a nemusím pak mít strach z toho, že by se někde něco ohnulo
-
Vím co to je radši předimenzovat než výjezd co vyjezd opravovat
Druhá varianta byla taková, že kdybych se později rozhodnul ho prodat, tak ať se uživí u někoho kdo má Zetor. Předělat závěsy, pokud by neseděly by nebyl problém, ale máš pravdu, ta hmotnost je teď jediným hendikepem...Walach píše:Nebojím se že nevydrží na takové to domací přitahovaní až moc dobrý za TK.Jen jsem myslel tu váhu ale pokud se TK nestaví na Pána tak je to dobré je lepší lanoval jak moři se po prdeli.
Tak je to podle mně asi z Olbramovickeho krmáku.dejvon78 píše:Mě samotného by také zajímalo, z čeho převodovka je. Sehnal jsem ji na tomto serveru v inzerci a původní majtel ji měl na krmném voze.