Briketovaci lis

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Olpik

Re: Briketovaci lis

#16 Nový příspěvek od Olpik »

Terablick píše:
Milangb píše:http://www.youtube.com/watch?v=8shOe4Zd ... re=related

pěkné zařízeníčko, jen produkce je nulová, ale zato je vidět potřebné fáze a to plnění a stačení

Podle toho co jsem četl na netu je potřeba lisování ve dvou směrech a to jak na délku tak na šířku. Napadlo mě to tak, že píst by obstarával stlačení v jednom směru a zároveň by materiál tlačil do malého kónického zůžení, čímž by bylo dosaženo i lisování v druhém směru. Třeba se pletu a pak mě opravte
To by mě taky zajímalo... Ten konus. Jestli by stačil "jen" konus a píst. Nasypat, jeden konec "zacpat" a z druhého slisovat. Pak otevřít dno, vytlačit ven a znova dokola. Samozřejmě by musela být řekněme třetina formy větší válec (v ní by běhal píst) pak konus, kterej by stlačoval boky a nakonec třetina zase válec, ale na menší průměr konusu, kde by briketa získala válcový tvar. Takže by se vlastně dělali 3 fáze současně. Bráno v opačném pořadí by se na konci formy dokončoval tvar, veprostřed by se druhá briketa stlačovala z boků a v první části by budoucí třetí briketa sloužila jako "mezikus" mezi dnem pístu s briketou v kuželu. Výsledná briketa by buď byla v jednom kuse, nebo by se odlomila na konci vždy po posunu o jednu třetinu délky formy. Šlo by to? Nebo je někde háček?
Podle meho nazoru by to nefakcilo ten lisovaci kanal se musi otvirat a zavirat takovym tlakem aby udrzel uz stlaceny material v kanalu .Mame v praci dva lisy na papir dela to baliky 1m x 0,6m x0,8m asi 300kg a kdyz prestane se kanal otvirat tak se to porad do toho kuzeloveho kanalu pechuje az to udela tak tvrdy spunt ze ani sila lisovani na tu plochu je 40 000kg s tim nehne .Proste pri kazdem cyklu se kanal stlaci pribrzdi a sevre hotove baliky a lis lisuje a po dosazeni lisovaciho tlaku se kanal pootevre a posune cele baliky o kousek dopredu.

Olpik

#17 Nový příspěvek od Olpik »

Tady jsou nejake fotky rozpracovanych lisu z netu a je tam pekne ten lisovaci kanal videt jak je na pul rozdeleny zavira se a naopak povoluje.Ten pist na tom kanalu musi byt opravdu pevny ale pevny aby udrzel material proti sile lisovaciho pistu a melo to spravnou tvrdost briket-viz video http://www.youtube.com/watch?v=1pxoPOR9GuM
Přílohy
foto lis.jpg
23289.jpg

Milangb

#18 Nový příspěvek od Milangb »

http://www.youtube.com/watch?v=M-kvWOUi ... re=related

Osobně se mi líbí tohle, je to spíš mechanika než hydraulika, to tak vzít starej motor a začít laborovat, zamozžejmě nějaký diesel, ten má tvrdší písty :-)

Řekl bych, že by to neměl být až tak velký problém něco takového udělat, ovšem je potřeba pořádný setrvák a velký příkon motoru. a pořádné krmení směsí do prostoru stlačování...

traktorista-plkac

#19 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

A co kdybych použil jako lis štípačku ,místo polena bych umístil nějakou trubku průměru tak 15cm do ní bych nacpal vlhké piliny a pak to slisoval :-/ možná by to fungovalo,co říkáte???
Moje videa na
http://www.youtube.com/watch?v=Y_upwXh1E1c
Doprava zemědělské a jiné techniky do 4,2tuny.Vozidlo AVIA 75L.Tel. 605 450 280 non stop.

bibos
Kontaktovat uživatele:

#20 Nový příspěvek od bibos »

traktorista-plkac píše:A co kdybych použil jako lis štípačku ,místo polena bych umístil nějakou trubku průměru tak 15cm do ní bych nacpal vlhké piliny a pak to slisoval :-/ možná by to fungovalo,co říkáte???
Tlak musí být 800 kg na cm 2 na 15 cm trubku by si potřeboval 141 tun to asi nedáš.

traktorista-plkac

#21 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

bibos píše:
traktorista-plkac píše:A co kdybych použil jako lis štípačku ,místo polena bych umístil nějakou trubku průměru tak 15cm do ní bych nacpal vlhké piliny a pak to slisoval :-/ možná by to fungovalo,co říkáte???
Tlak musí být 800 kg na cm 2 na 15 cm trubku by si potřeboval 141 tun to asi nedáš.
Stejně to skusím,něco jsem našel na netu http://www.youtube.com/watch?v=OITT-IGK ... re=related
Moje videa na
http://www.youtube.com/watch?v=Y_upwXh1E1c
Doprava zemědělské a jiné techniky do 4,2tuny.Vozidlo AVIA 75L.Tel. 605 450 280 non stop.

maršl
Kontaktovat uživatele:

#22 Nový příspěvek od maršl »

no to bude vysoce produktivni :) ale jako na hrani to neni spatne, dobry napad
ja sem se dal cestou hydraulickou :)
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

vilo380

#23 Nový příspěvek od vilo380 »

ten tlak 800kg na cm2 je zlý..to by bolo 80MPa..a to je už ozaj trochu vela, takým tlakom sa lisujú ocelove piliny na brigety
na brigetovanie musí stačiť z prehladom 10MPa..aj to je už moc, každopádne by som to z tou štiepačkou skúsil
malosériové sústruženie, vyrobím alebo navrhnem aj celé funkčné prvky (medziprevodovky, navijáky...)
Slovensko Bytčiansky okres
www.lesotech.estranky.cz

DYK

#24 Nový příspěvek od DYK »

Já jsem se před časem zajímal o lisy briket a ten bibosův tlak není nijak přehnaný. Jinak se to nepojí rozpadá se to hned jak to vyleze z ustí a hobliny tuplem. Díky tomu velkému tlaku se to taky pěkně zahřívá. Taky jsem se právě dozvěděl,že při deseti mega packalech a podobných běžných tlacích ať zapomenu na to, že výsledný produkt bude briketa. Nebude, neb se lisovaná hmota neudrží ani pohromadě. Udělat funkční briketovací lis není žádná "jitrnica" a smekám před každým, komu se to doma povede. O tom už je třeba fakt něco vědět a kdo je odkázaný jen na nákup komponentů rychle "vychladne".
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

bibos
Kontaktovat uživatele:

#25 Nový příspěvek od bibos »

vilo380 píše:ten tlak 800kg na cm2 je zlý..to by bolo 80MPa..a to je už ozaj trochu vela, takým tlakom sa lisujú ocelove piliny na brigety
na brigetovanie musí stačiť z prehladom 10MPa..aj to je už moc, každopádne by som to z tou štiepačkou skúsil
Ten tlak musí být takový jinak to nejde.Takový tlak není problém vyrobit např. průměr hyd. pístu 100 mm pri tlaku 160 at. vytvoří na průměr 40 mm ten potřebný tlak 800 kg na cm 2.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“