Problem s vyskakujucim kardanom

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
jajda1984

Re: Problem s vyskakujucim kardanom

#46 Nový příspěvek od jajda1984 »

Však to vím.taky jsem dělal v zemědělství😄.jen me to drobet zarazilo.ze na netu jsou i levnější.ale to bude asi dělaný z plechovek😄

pavolmakys

#47 Nový příspěvek od pavolmakys »

Nezabudajte vsak na jednu podstatnu vec. Ak sa vyhodi to puzdro bez limca, tak ste spravne poznamenali ze sa zvacsi vole vzadu ktoru sa chystane vymedzit. ALE!!!!!. Ak sa posunie zadna hriadel smerom ku prevodovke, tak sa zmeni aj presah dutej hriadele na drazkovani s tou vasou, kardanovou.
(duty hriadekl drzi v polohe vidlicka riadenia kardanu a hydrauliky) Normalne je to prekrytie cca 1cm, mozno menej, ak to posuniete tak to bude este menej, ak mate trochu odrate zuby, tak zachvilu bude kardan v zabere vyhadzovat. Preto som skusil vlozit segerku do obalu prevodovky, ze co to bude robit, ako sa bude radit a je pravda ze teraz je to ovela lepsie. Myslim ze je podstatne aby ta zadna hriadel cez ten limec tlacila na hriadel co ide dopredu do prevodovky, preto asi ten limec. Priznam sa ze si nepamatam ci ta predna hriadle je nejako zafixovana, a ci moze byt problem ak ta zadna PTO hriadel nie je pritlacena ku tje prednej, ja to tak zatial mam a kardan mi prestalo vyhadzovat. Ideal by asi bol, najst polohu zadnej hriadele kde pri pohybe paky sa hned kardan zaradi, a do tejto polohy to hriadel aj vymedzit, ci uz sirsim limcom na vyrabanom puzdre, ked uz ti ho vyraba, a samozrejme podlozkami pod krytku kardanu aby nebola velka vola. Nemyslim ze je rozumne iba vymedzovat podlozky odzadu aby vola nebola a pritom bude hriadel moc vpredu, to je len otazka casu ked vznikne problem.

Este sa vratim k tym podlozkam v zadu pri lozisku, teraz som to robil na mojej 7341, a s kazdej strany loziska bola si 4mm podlozka a cele zaistene segerkou na hriadeli PTO. Zvonku nebolo nic, po pritlaceni tou krytkou vola cca 1mm, povedal by som menej. Tu ma ten presah co som pisal vyssie nezaujimal, kedze na tomto traktore sa neradi samostatne cerpadlo, to je normalne na prednych prsiach, preto aj hriadel PTO mala dlhe drazkovanie, bez zapustenie na konci ako to maju predchadzajuce typy (ked sa duta hriadel dostane do tohoto zapustenia bez zubou ide iba cerpadlo, poloha packy na samom spodku - tato poloha na 3321-7341 nie je.).
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

pavel sk

#48 Nový příspěvek od pavel sk »

Predpokladam ze dotycny dal vyrobyt to puzdro aj s tym limcom. Vtedy sa nema co posunut . Tu sa riesi stara rada UR1, preto by som novsi typ ako 7341 a pod. sem nemiesal. Takto tu potom vznika zmatok.

jajda1984

#49 Nový příspěvek od jajda1984 »

Ano je to tak.nechal jsem vyrobyt pouzdro s tím limcem.zbytek toho límce jsem naměřil 3mm.tak mi to vyrobí na 3,5mm.protoze kdybych tam dal to pouzdro co mi prodala bez límce.tak by se o sebe ty hřídele treli.a tím by vznikla velká vůle vzadu a jak píšete tak by mohlo zabírat ozubení jen na kousku.a pokud bych dal velkou segrovku před lozisko,tak by mezi hridelema vznikla zase velká axiální vule.

red.bill

#50 Nový příspěvek od red.bill »

Nějak mi není jasný, jak jsi mohl k vývodu s přepínáním otáček nacpat tu segrovku za ložisko a složit to(normálně to ložisko je trochu vyjetý z díry ven, tu drážku pro segrovku úplně překrývá). Domky pro gufero se taky liší. Takže buď tam máš domek pro vývod bez přepínání otáček nebo nevím.

Tohle nějak víc vymezovat nemá úplně smysl. Přední půlka vývodu se má vymezit na +/- 0,3mm(vpředu u ložiska), jenže vzadu mezi ní a dutým hřídelem redukce je bronzová(silonová už nevím) vložka, pokud je sjetá tak celá hřídel se šoupne dopředu, pokud zadek vymezíš na aspoň minimálně ty 0,3mm spíš o chlup víc, tak už máš i zadní hřídel víc šoupnutou do převodovky. Polohu hřídelů určuje právě ta bronzová(silonová) podložka(viz. výš) a to pouzdro s límcem. Proto verze bez přepínání tam má jen "obyč" futro, polohu zadní hřídele určuje segrovka v bloku + sestava na samotný hřídeli. 'U verze s přepínáním otáček není ložisko na hrídeli asi ani nijak zajištěný(už je to dlouho co jsem to měl vykuchaný).

pavel sk

#51 Nový příspěvek od pavel sk »

red.bill: Je to presne tak ako pises. Na prednu hriadel pohonu PTO sa pred vlozenim do prevodovky nasadi brondzove puzdro. Ked sa do jeho urovne preradi duta zadna hriadel tak je vlastne vsetko v polohe neutral Obrázek

jajda1984

#52 Nový příspěvek od jajda1984 »

Přesně tak.lozisko je více utopené,takže překrývá zapich na segrovku,jedine že by to vymezil nějakým kroužkem před lozisko.a ta segrovka by tam byla jen jako sichr.na bronzovém pouzdru na převodové hřídelí je to dané.tam se nic nevymezi.jen vzadu na ložisku.a dutou hřídel zase drží vidlice.tam není kam co vymezovat

pavolmakys

#53 Nový příspěvek od pavolmakys »

Ked tak nad tym uvazujem, nieco sa mi mari ze som na sustruhu upravoval, neviem ci novu drazku na hriadel, ci som ubral z toho osadenia po loziskom, to si presne nepamatam. Ale ked ste otvorili tie upravy tak sa mi to pripomenulo.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

pavel sk

#54 Nový příspěvek od pavel sk »

To je len oprava, nie uprava. Len meni puzdro ktore sa musi dat vyrobit, lebo neni ako nahradny diel. V minulosti som to tiez tak riesil. Sudruhovia neviem preco to puzdro vyriesili ako sucast hriadele u tohoto prevedenia :-/

jajda1984

#55 Nový příspěvek od jajda1984 »

Dneska už vyrábí hřídel s pouzdrem,ale už bez toho osazení.a už měli i samotné pouzdro.ze si to nechali udělat,ale pouze to zapuštěné.

red.bill

#56 Nový příspěvek od red.bill »

Hřídel/futro bez osazení není pro verzi s přepínáním otáček. Obě provedení náhonu mají jen minimum shodných dílů.

pavel sk

#57 Nový příspěvek od pavel sk »

Hriadel bez prepinania 540-1000, furt bola samotna bez puzdra a puzdro bez toho sedla hladke bolo ako samotny diel ku nej. Tak je to aj v katalogu ND. Hriadel s prepinanim je ina a puzdro je v nej s vyroby vlisovane.

PeterFerko

#58 Nový příspěvek od PeterFerko »

Ahojte, ak niekto bude riesit problem s bronzovym puzdrom do prednej hriadele pre verziu 540/1000, tak sa dá zohnat tu..
https://www.atpmotor.cz/cs/e-shop/25898 ... e?cat_id=0
5748, 6245

PeterFerko

#59 Nový příspěvek od PeterFerko »

Pre zaujemcov mam aj nacrt rozmerov na samovyrobu :)
5748, 6245

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“