Prevodovka T 20 - servis

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Brendak

Re: Prevodovka T 20 - servis

#16 Nový příspěvek od Brendak »

Jo jo. Máš to nakreslené správně. A nemusíš to ani podle mě zaklepávat. Stačí když přitáhneš šroubky na víku. Samozdřejmě tam dej silikon.

Ale osobně bych to víko stáhl stahovákem dolů. Ramena zaháknout za víko a šroub opřít do osy. Akorát bys musel asi nějakou matičkou zadělat díru v ose. Stáhl bys víko a pak bys ho tam naklepal zpátky. Osa se šnekovým kolem by ti zůstala v převodovce. A dát tam těsnění stejné tloušt´ky. Víc bych to asi neřešil.

DYK

#17 Nový příspěvek od DYK »

S tím silikonem opatrně. Papírový těsnění tam patří, ale silikon dokáže několikrát nadstavit jeho tloušťku. A byl bych rád, kdyby se jeden problém řešil v jednom tématu.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Ibo81

#18 Nový příspěvek od Ibo81 »

Dakujem za rady, rozoberat to asi nebudem, rozrezem to tesnenie aby som ho tam napasoval a dufam, ze bude stacit... Keby som aj blbec vedel ako si skomplikujem situaciu, tak sa toho vika ani nedotknem... :'(

A ospravedlnuje sa za odbocenie do inej temy

DYK

#19 Nový příspěvek od DYK »

Já se poseru. Jeden je nešťastný s trhlého těsnění a případně úniku oleje, druhý to těsnění trhne schválně, jen aby ho tam nějak dostal, protože není schopen sundat víko. To jsou opravářské postupové zhovadilosti nejhrubšího zrna, které by se snad ani neměli zveřejňovat. To se na mě nezlobte. Tyto strojky nejsou žádný technický rébus a když aji zde se najdou ojebávky, pak nevím co jednoduššího vybrat. Každopádně nevidím sebemenší důvod pro "čistou" práci. Je to za jedny peníze a čas.

Ibo81

#20 Nový příspěvek od Ibo81 »

DYK píše:Já se poseru. Jeden je nešťastný s trhlého těsnění a případně úniku oleje, druhý to těsnění trhne schválně, jen aby ho tam nějak dostal, protože není schopen sundat víko. To jsou opravářské postupové zhovadilosti nejhrubšího zrna, které by se snad ani neměli zveřejňovat. To se na mě nezlobte. Tyto strojky nejsou žádný technický rébus a když aji zde se najdou ojebávky, pak nevím co jednoduššího vybrat. Každopádně nevidím sebemenší důvod pro "čistou" práci. Je to za jedny peníze a čas.
DYK, pozri sa na to takto - nemam az take servisacke zrucnosti, aby som mal istotu, ze ked to viko sundam, ze ho tam aj dokazem adekvatne nasadit naspat, nemam ani tu niekde spominany akysi "stahovak" na to viko a nejakou hrubou silou pomocou kladiva a srobovaku to urcite nechcem ani skusat, lebo mam voci tomu stroju respekt a aj isty osobny vztah (30-rocne dedicstvo po mojom starom ocovi), takze nerad by som ho naozaj dokurvil...

myslim, ze narezanie zlomok mm hrubeho tesnennia ziletkou, aby som ho tam mohol napasovat, nemoze neplnit funkciu rovnako dobre ako celistve, aj ked nechcem mudrovat, lebo sa do toho velmi nevyznam, iba sa domnievam.

Ak ste ochotni mi podrobne vysvetlit ako to viko sundat (bez nejakeho "stahovaka") a potom nasadit naspät, budem iba vdacny, ale vagne vysvetlenia postupu riskovat nebudem. Ja potrebujem najskor 100% pochopit anatomiu tej prevodovky, aby som vedel, ze postupujem ako tak spravne. Vyklepavanie lozisk z "hniezd" vo viku a v skrini mi nepride az taka brnkacka ako mozno niekomu, kto take veci robi denne... Navyse, do hnacieho kola su predsa ponorene zuby zvisleho hriadela, ktore tomu mozu branit... Keby som mal nad sebou dohlad, to je ina vec.

To tesneni som nestrhol schvalne. Pri odnimani vika sa roztrhlo same, ale to som este netusil, ze vlastne to viko nemusim sundavat, aby som vymenil gufera.

Nakoniec mozno to tesnenie budem schopny nasadit aj bez narezania, ked budem opatrny - ako som spominal je tam cca 0,3-0,5 vola, takze ho tam dokazem mozno ponorit dostatocne hlboko, aby so ho tam vopchal aj z ostatnych stran.

DYK

#21 Nový příspěvek od DYK »

Anatomii převodovky můžeš studovat třeba na stránkách výrobce v sekci návody. Pokud máš sundaný to plechový víčko co třeba litinový víko nahřát aspoň horkovzduškou? Třeba se roztáhne natolik, že ložisko z něho půjde daleko snáz, teda pokud tam to ložisko někdo nevlepil, protože mělo vůli. Pokud je nové červené gufero silikonové, je velice vhodné a trvanlivé někde na motorech, ovšem převodový olej mu vůbec nesvěčí a má kratší životnost než-li černé. Vyzkoušeno.

Brendak

#22 Nový příspěvek od Brendak »

Tady je obrázek. Nevím jestli ale zahákneš ramena za víko. Jestli je tam dost místa. Stahovák možná u někoho půjčíš. Ted´musím trhat meruňky , tak víc až večer. http://brendak2.rajce.net/Terra

Ibo81

#23 Nový příspěvek od Ibo81 »

To by slo... s tym stahovakom je to hned o inom - nemusim sa bat, ze vyvyniem neprimerany tlak na zuby hriadelu a kolesa. Uz teraz mam zly pocit z toho, ze som to viko vysunul vyklepanim so srobovakom, pevne dufam, ze som zuby neposkodil...

Este otazka: V pripade, ze viko doklepnem ku skrini prevodovky na 100% - vnutri by malo byt vsetko vymedzene tako ako bolo povodne a teda zrejme spravne? Na osi by asi od vyroby nemala byt vola na axialny pohyb lozisk alebo vymedzovacich kruzkov, vsetko je tam na 100% doraz?

Gufera som objednal original, takze dam tam radsej tie
Vdaka

Brendak

#24 Nový příspěvek od Brendak »

Používáním tam časem asi axiální vůle vznikla.

Brendak

#25 Nový příspěvek od Brendak »

Tak jak to vypadá? :)

Ibo81

#26 Nový příspěvek od Ibo81 »

Ahoooj, no akurat dnes sa mi podarilo to viko nenasilne sundat, iba tahom ruk proste, pekne zislo z loziska, cize vola na osi nie je, len mozno lozisko vo viku netesni az tak ako by malo, ale to asi nie je problem... cize tesneni nemusim rozpojovat :wink: snekove kolo aj hriadel su v dobrom stave, co sa divim, kedze tam chybal 15-20 rokov cca 70-80%, mozno aj viac oleja. zajtra pozajtra to dam do kupy s novymi guferami, ale neviem ci je nutne dat tam ten silikon - moze byt obycajny sanitarny transparentny, co sa pouziva do kupelni? :red:

a este jedna vec, tie krycie plechy na prachovky tam nejdu na tesno, maju dost volu, co som necakal, lebo povodne tam boli akoby narazene...

diiik

Brendak

#27 Nový příspěvek od Brendak »

Ten sanitární bych tam nedával. Dá se koupit myslím i malé balení toho na převodovky. Ty krycí plechy mají vůli. Staré byly na ose rozmačkané. Jen musí dosednout na plstěné kroužky , aby se tam nedostávala hlína.

Nejsu si už jistý , ale krycí plech na jedné straně dosedal na plstěný kroužek , ale byl daleko od osazení na ose. Když jsem nasadil kola a stáhl je šroubem k sobě. Tak to ten plech přimáčklo tak , že rozedíral plstěný kroužek. Než jsem ten plech nasadil nový , tak ho bylo myslím zapotřebí trochu promáčnout dovnitř. Ale už je to dlouho , tak si to houby pamatuju. Šak uvidíš jak to bude vypadat.

Ibo81

#28 Nový příspěvek od Ibo81 »

Aha, tak jo. Ale jeden moj kamarat automechanik mi prave povedal, ze ked tam dam silikon, uz nemam davat to papierove tesnenie, aby to tesnenie bolo celistve medzi oboma castami prevodovky. Logiku to ma...

DYK

#29 Nový příspěvek od DYK »

DYK píše:S tím silikonem opatrně. Papírový těsnění tam patří, ale silikon dokáže několikrát nadstavit jeho tloušťku.
To je pořád dokola. ......jeden moj kamarat automechanik mi prave povedal...... a najednou se tím někdo začne zaobírat. Když to napíšu dávno před tím já, jak bych nic nepsal. "Ani obraz ani zvuk", jak se říká. Ale asi to chápu, nejsem "kamarád automechanik" i když toto řemeslo mám ve výučním listě přes třicet let. Nejen z tohoto čítankového příkladu omezuji svoje texty k vyřešení nějakého problému, protože je stejně nikdo asi ani nečte.

Brendak

#30 Nový příspěvek od Brendak »

A když tam nedá to těsnění nezmačkne to ložiska? Když se to víko dotáhne , tak se silikon trochu vytlačí. :-/

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“