Fortschritt E930/931

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
vlado333

Re: Fortschritt E930/931

#3931 Nový příspěvek od vlado333 »

Zdravím Páni. Tak som skúšal s Ferdom kosiť záhradu, ako prvé som vyskúšal tam vrátiť sviečku Brisk N14C z vlaňajška po utopení. Moje prekvapenie? Sviečka išla. Vedra, mal si pravdu, Brisk po utopení a následnom opravení zmesi a teda závady prechlastávania funguje. Isolator, nie. NGK je skutočne citlivá na bohatosť. Ale čo sa chcem spýtať, brúsili ste nože (trojuhoľníkové žabky) listovej kosačky? Sú na to nejaké pomôcky? Čím to nabrúsiť? Kedy viete naisto, že treba brúsiť a podobne? Za rady a nápady vopred ďakujem. Aby som nezabudol, Brisky N12C z eshopu v ČR mi dorazili, ale zatiaľ som skúšal tú N14C, ktorá ako som spomínal bola vlani uchlastaná a myslel som, že je KO.

vlado333

#3932 Nový příspěvek od vlado333 »

No nič, kosu asi prebehnem len pilníkom...
Chcem sa Vás ešte spýtať, či ste sa s tým stretli a čím to môže byť. Keď Ferda používam a nezhasnem hoci aj celý deň, motor stále beží. Ale ako ho zhasnem, vyložím vlečku, alebo hocičo iné (nahodenie lišty....) je problem ho nakopnúť. Čo to môže byť na príčine? Ďakujem.

eli

#3933 Nový příspěvek od eli »

Svíčka a bohatost směsi. Jak motor dobíhá, tak si nasaje směs a potom svíčka nechce bohatou směs zapálit. Mám starou sekačku Rotax a dvě, tři svíčky v kapse. Jak motor náhodou zhasne, tak rovnou jinou svíčku a hned jede. Bylo by dobré vyzkoušet více druhů (tepelných hodnot) svíček. Hlavně ne NGK, ty jsou citlivé na ulití. Jinak je třeba zabránit motoru, aby si po vypnutí elektriky doběhem nasával směs, která to způsobuje. Dříve bývaly dekompresory, které umožňovaly vyfouknutí nadbytečné směsi z motoru ven a bránily ulití.

vlado333

#3934 Nový příspěvek od vlado333 »

Takže treba poriadne nastaviť aj voľnobežnú zmes. Niektorí simsoňáci na Simson Iglu udávajú povoliť zmesový šrobik (ten na prírube) 16N3-4 o 3,5 otáčky. Príručka však káže 2 až 2,5 otáčky. Ja som ho teraz nastavil na cca2 a1/4 otáčky. Dovtedy som mal tých 3,5. Tak keď budem najbližšie používať Ferda, odsledujem to. A ešte jedna vec-postreh. Všimli ste si, že keď je nahodená kosačka (lištová), Ferdo je veľmi v "predklone", teda karburátor je veľmi šikmo. Neni vtedy plavák v nejakej polohe, kde sa rapídne zvýši hladina benzínu v plavákovej komore? Neprechlastáva sa vtedy motor?

Vedra

#3935 Nový příspěvek od Vedra »

Motorky taky jezdí z kopce a do kopce. Mně se to taky ted začalo hltit, po asi 30 sekundách plného zatížení při kosení ubýval výkon, asi to byla špinavá ta drátěnka v sání, můj DODO papírový filtr asi netěsní. Vypucoval jsem i karbec ale ten špinavý nevypadal, drátěnka jo. No a už to jede.

volnoběh seřizuju víceméně podle tohoto https://www.extremebike.cz/fotky57756/f ... e-Bike.pdf

nakroutit na šroubech něco at to nechcípne, na přírubě najít kroucením místo nejvyšších otáček, 1/4 otáčky utáhnout, doladit výšku volnoběhu šroubem vzduchu.

Startuješ to s pootevřeným plynem když je to horké?

vlado333

#3936 Nový příspěvek od vlado333 »

Zdravím Vedra. Aby som nezabudol, je tam karburátor 16N3-4. Mám ho nastavený podľa toho čo si sem dal (manuál karburátorov), jediny rozdiel je, že ihlu mám zavesenú nie na 4. záreze z hora ako káže manuál, ale ako mi dal vyfotenú ihlu svojho karburátoru Deyva na 3.záreze zhora, je to presný stred z tých piatich zárezov a z vlečkou šliape ako hodinky. Včera som vyvážal zhnité seno a pri vývoze posledne vlečky začal skapínať, pri pridaní plynu ho dusilo a koniec. Sviečka bola mokrá, preto som ich pomenil viac, ale nič nepomohlo. Predstav si, každá sviečka zostala mokrá, ale Ferdo nič. Myslel som, že keď je sviečka mokrá, benzín tam ide. Ale asi tomu tak vždy nebude. Až keď som po druhýkrát rozobral karburátor a poriadne ho vyčistil súpravou čistenia trysiek (tie drôtiky v sade), Fordo chytil akoby nič a ide krásne aj voľnobeh, aj záber. Jedna sviečka z tých čo som menil dávala iskru oveľa menšiu, len som zabudol ktorá to bola. Ale to zistím ľahko. Do vtedy bežal Ferino na N14C a nakoniec som mu dal N12C (priama Brisk náhrada za Izolator M14-260). Môj záver? Nakoľko sa jedná o spomenutý 16N3-4, ten je citlivý na čistotu benzínu, trysiek, a voľnobežná tryska berie benzín do svojej komory a do svojich ciest cez hlavnú trysku 70, do 35..... Čiže, keď sa čo i len trochu pripchá tryska 70-hlavná, voľnobeh nemá šancu a pripchatá hlavná tryska nedovolí ani plnému plynu ťahať benzín. Pohladom sa cez hlavnú trysku proti svetlu svietilo, ale bolo to málo. Keď so to mechanicky vyčistil, Ferino išiel akoby nič. A toľko jedu, toľko nadávok.... Ja som myslel hoci aj po vykonanej GO na vyskočený pravý semering, ale našťastie to nebolo. Killer odporúčal v minulosti aj dva prídavné filtríky. Ale v mojom prípade mám karbík z bazošu (dobre som urobil), a ten má a bude mať kadejaké úsady, ktoré sa budú vždy uvoľňovať. Skúsim ultrazvuk. Čisto nový IFA BVF karburátor kúpený vlani nejde!!! So sytičom studený štartujem bez plynu, teplý chytá bez sytiča aj na plyn aj na voľnobeh. Niekedy sa v tomto oklamem, lebo mám stále zapnutý aretovač plynu na riadidlách, takže sa mnohokrát oklamem či s plynom, alebo bez...Skúsim opraviť 16N1-11. Ten mi stále preplavovalo a prechlastával motor. Vymenil som asi 5 plavákových ventilov a nepomohlo. A to jeden bol BVF. Prepáčte kto to bude čítať, že tak rozpisujem, ale chcem, aby tu bolo všetko.

Vedra

#3937 Nový příspěvek od Vedra »

Ultrazvuk by byl fajn. Taky mě na něho láme ale zatím odolávám. Ideálně bych chtěl 6L nebo víc aby tam vešel i Jikov z ČZ 175.

Přivařil jsem dva vinkly jako držák lišty, posichrované gumicukem a funguje to perfektně.

Obrázek
Obrázek

vlado333

#3938 Nový příspěvek od vlado333 »

Vedra, oprav ma, trošku som sa stratil. Tie dva vinkle na kúželi sú len na prenášanie lišty na lúku, alebo niečo iné? Fakt som sa stratil. A ešte jedna možno dôležitá vec, nemala by byť zarážka ihly aspoň počas zábehu v 4. záreze? Olej a benzín dávam poctivo 1:33, len teraz ma tak napadlo, či 3. zárez neni chudobná zmes.

Vedra

#3939 Nový příspěvek od Vedra »

Jo na převážení lišty, mám to pár set metrů tak jsem se dost nachodil na dvakrát.

Příručka říká o poloze jehly prd. Uškodit bohatší směs nemůže, maximálně to prd pojede. Možná by něco víc bylo v příručkách od Simsonů.

vlado333

#3940 Nový příspěvek od vlado333 »

Áno, ja som myslel práve ten návod na karburátory o pár stlpcov vyššie čo si mi sem dal.

vlado333

#3941 Nový příspěvek od vlado333 »

Vedra, už som viackrát videl obrázky Ferdov, ktorí majú kadejaké prípravky na nosenie žacej lišty na "klečích" ako hovoríte u Vás. Tu sa mi konečne podarilo jeden nájsť, ono ti to napíše že ponuka už skončila, ale dovolí ti to ísť ďalej a pozrieť si obrázky.
https://aukro.cz/listova-sekacka-a-obra ... 7010316957

Vedra

#3942 Nový příspěvek od Vedra »

Dát to nahoru byla první úvaha, ale myslím, že by to zavázelo. Pak jsem si všimnul toho absurdně robustního plechu co Němci dali na ten převod tak proč ho nevyužít.

Orešanec2

#3943 Nový příspěvek od Orešanec2 »

Caute
Na dlhsiu vzdialenost ja tu listu iba v cape na kuzelovom prevode povysuniem dopredu a zavlacku dam pred druhym okom puzdra na kuzelovom prevode. Palec je vtedy uz mimo zaber a mozem v pohode chodit na 2. prev stupen. Ked idem listu pouzivat vyberiem zavlacku listu dam tak ako ma byt pri koseni a zaistim az za 2. okom. Nebolo treba ziadny drziak a presunut sa dalo v pohode na vyssi prev stupen bez toho ze by bola lista v cinnosti.

Vedra

#3944 Nový příspěvek od Vedra »

To jsem zkoušel ale nedržela lišta rovně a v terénu s tím byly problémy.

vlado333

#3945 Nový příspěvek od vlado333 »

No ono lišta lieta hore dole (točí sa) tak či tak. Mne sa veľmi zle kosí bez voľnobežiek a nie ešte s povysunutým žacím sakramentom. Ferda by sa miestami aj prevrátil.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“