Fortschritt E930/931

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
vlado333

Re: Fortschritt E930/931

#3766 Nový příspěvek od vlado333 »

Tak je to zložené, ale bez piestu (zatiaľ), samozrejme točil som len rukou klukovicu hriadelkou, teda žiadne otáčky a žiadne riziko "otrieskania" dielov o seba navzájom, samozrejme ojnica je na kluke, ložiská som riadne namazal M2T olejom. A kartre sú natreté jemnou vrstvou motorárskym tmelom, papierové tesnenie a aj z druhej strany jemná vrstva tmelu. Kluka je dúfam vystredená z výroby, vari nie? To by ma nasra... aj nie. O karter klika nedrhne, to by bolo počuť a cítiť v rukách. Gufera tam ešte len dám, a áno točí sa to, len ťažšie. Bol u mňa švagor, a ten hovoril, že po naštartovaní sa to ešte usadí, že to držia ložiská.

Hoši, tú sú tie fotky čo som sľúbil, všimnite si tie očadené kartre okolo klukovice, čo asi piest netesnil a spaliny chodili v motore ako sa im zachcelo.

Obrázek

Obrázek

Killer Koly

#3767 Nový příspěvek od Killer Koly »

kliku urcite z vyroby vystredenou nemas, to si pletes s vyuhlovanim. vystredena znamena spravne usazena v karterech, aby ojnice behala v ose valce
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

vlado333

#3768 Nový příspěvek od vlado333 »

No to ma nenapadlo, ale určite neodiera, to by bolo celkom v prdeli. Už viem čo myslíš. Správne osadenú laicky.

deyva

#3769 Nový příspěvek od deyva »

A loziska na klice jsou jaka tolerance? ( v katalogu nd pisou dokonce c4 - polozka 38)
Obrázek

deyva

#3770 Nový příspěvek od deyva »

Jo C3, uz jsem to zpetne nasel. Noi na jawu se davajo c3, tak snad by to nemelo vadit, hlavne kdyz nejsou "presny". Jinak na Jawe (638 motor) se mi stalo neco podobnyho. Kliku k padalikovi na repas, c3 loziska, pri skladani zadny nasili a taky se moc nechtela tocit. Asi si to ale sedlo, pac mam od te doby co sem delal motor akoro 20 tisic km a posledne kdyz sem sundaval valce kvuli tesneni, tak se tocila hezky. U Ferdy mi sedlo vsechno jak prdel na hrnec a klika se tocila volne hned, razeni presny, vibrace zadny, az sem se sam divil.

deyva

#3771 Nový příspěvek od deyva »

Jinak s tim tmelem. Na jawu se tesneni nedava mezi kartry, tak tam sem dal mikrohousenecku, at to neleze dovnitr a nedela nwplechu. Kdyz je papirovy tesneni, tak to jen mezi prstama omatlam tmelem to tesneni, jak kdyz se utre sopel. Treba dekl spojky nebo na ferdovi mezi kartry.

deyva

#3772 Nový příspěvek od deyva »

No a dneska sem navozil tri voziky konskyho hnoja.Celkem 6x2,2km (tj. 13,2)... Pul dne sem sedel za riditkama 😁 Oracka bude bud zitra nebo v sobotu, at uz mam zahradu odskrtnutou a muzu chystat na podkrovi.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

vlado333

#3773 Nový příspěvek od vlado333 »

Ano, ložiska som dal C3.

vlado333

#3774 Nový příspěvek od vlado333 »

Veru Deyva, aj môjho Ferda čaká robota, musím rozbiť betóny čo držia stĺpiky v plota v zemi, lebo sused si uzmyslel vymeniť plot, vytrhal ich zo zeme aj s plotom a drbol na môj grunt. Bol tam vyhovujúci plot, ale keď chce chovať bujaka, nech si urobí zosilnený plot. Ale on je na ..... . No a tie betony musím rozbiť a vyvoziť niekam, kde nebudú vadiť a škodiť. Tam mu (Ferdovi) zábeh nebude vadiť, pôjde zľahka. Len ho dokončiť... Musím nejako naraziť ložisko tej osky, na ktorej má simson ozubené koliesko reťaze. Keď som kártre dával dokopy, neskoro som zbadal, že toto ložisko nezaliezlo na osku, ale oska tesne za závitom zobrala ložisko so sebou a vytlačila ho z uloženia (púzdra) kártra von. Teraz sa bojím, ako ho tam dostať, lebo je na osku veľmi tesné a aj sa bojim, aby nepraskol karter. Je to predsa hliník.

deyva

#3775 Nový příspěvek od deyva »

Hm... Tak jsem se jal na Ferdu přidat světlo. Včera zkušebně zapojeno a svítilo pěkně. Zapojil jsem to na kontakty 58R - 35W cívka a 31 (kostra) ze zásuvky pod řidítkama. Světlo je nějakej zetor nebo vetřieska nebo něco podobnýho. Našel jsem to ve sběrňáku. Koupil žárovku BA20s 35W. Při zkušebním startu všechno OK.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nicméně...

Dneska jsem udělal držák, zapojil cvičně a zkusil to točit tak, jako když s tím jedu - plnej plyn do omezovače. Asi pět sekund svítila a pak se přepálila. (A druhá to samý)

Obrázek

Asi by to chtělo nějakej usměrňovač/regulátor, že? Stačil by třeba ten babeťáckej?
https://www.jawarna.cz/stabilizator-nap ... wa-babetta

Nebo dělám něco blbě?

Díky.

vlado333

#3776 Nový příspěvek od vlado333 »

Zdravím ťa Deyva. Ja som sa rozhodol, že na Ferdu nahodím LED osvetlenie z bicykla, 2ks červené do zadu a do predu biele svetlo-Led taktiež bicyklové. V sieti Actiom to majú lacné, dobre to svieti... Alebo aspoň osadiť LED žiarovky, tie menej žerú a sú odolné voči kolísaniu napätia. Len to mi nejde do hlavy, prečo ti strieľajú žiarovky. Neni sú až moc staré? Veľké vibrácie? 6 voltová žiarovka strelí keď dostane 12 voltov. Ale Ferdovia sú všetky typy iba 6 voltoví nie? Inak aj zlý spoj vie narobiť problémy. Pri iskrení na spoji vznikne indukcia a veľké výkyvy napätia hre, a dolu. Vzniká tzv. prepätie a všetko odchádza...

deyva

#3777 Nový příspěvek od deyva »

Zarovky jsem objednaval novy minulej tyden. A LED pracovni svetla jsem na 6V nevidel. Vsechno je 10-30V vetsinou.A ba20s LEDkova na 6V stoji u cinana ctyri stovky :shock:

Vedra

#3778 Nový příspěvek od Vedra »

Já teda vždycky slyšel, že silikon s papírem nekombinovat páč ho to rozežere ale osobní zkušenost s tím nemám. Taky jsou různé druhy silikonů kyselé, nekyselé tak kdo ví.

Papír samotný může být žádoucí pokud výrobce počítal s jeho tlouštkou aby vyšly vůle, silikon je plnohodnotné řešení ale je třeba to nepřesrat aby se nevytlačil moc dovnitř a něco neucpal.

Drhnoucí klika, zkontrolovat že nedřou setrváky o karter jak psali jiní, jinak se občas při montáži stane, že vnitrční kroužek po schladnutí přilne k hřídeli v "napružené" poloze k jedné straně a pak ho lze velice opatrně odrazit klepnutím, případně se na to vyprdnout a ono se to po nastartování nejspíš srovná samo, to klepání může být dost riziková operace z očividných důvodů.

vlado333

#3779 Nový příspěvek od vlado333 »

Ďakujem chlapi, prídu tie areťáky, dokončím ho. Chcel som dotiahnuť len tak za pomoci napchatého špagátu do valce, len sa neviem zbaviť obavy, že sa kluka tak akosi sprieči, pootočí... Preto som si uch objednal. Zajtra dúfam že prídu.

vlado333

#3780 Nový příspěvek od vlado333 »

Tak páni, Ferdo je v kope, motor ide ako sa hovorí "šepot květin", skrátka krásny zvuk, zarobil som mu olej s benzínom 1 : 33, po naštartovaní bežal na dvore na voľnobeh 2 hodiny, voľnobeh drží super a to len karburátorom 16N3-4 bez aretovania plynu, len na celkom pustení plyn niečo v ňom šramotká-štrká, nemám potuchy odkiaľ to ide, ale keď len trošku zvýším otáčky plynom, tak to zmizne a zvuk je akoby vrčal Simson. Aj som rozmýšlal, či to neni ventilátor, ale asi nie... Inak skúšal som aj nastaviť predzápal, ale rysku nájsť je problém, lebo ja tam rysku nemám, je tam len taký akoby prechod na kártri ale Multík ak som dobre videl tam má aj rysku. Poprosím Vás, ak to máte niekto odfotené, dajte to sem tie rysky aj na kártri aj na základovej doske. Niekde som počul aj niečo o nejakej ryske na rotore, ale to som nepochopil. Vďaka moc

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“