Traktůrek z ARA 10.4
Traktůrek z ARA 10.4
Zdravím místní borce, Z jara jsem pokukoval po nějakém pomocníkovi kolem baráčku a na dřevo. Nejprve sledování nabídek na BAZOS.CZ, kde by se mohlo najít něco zajímavého či rozestavěného...
Ale když mi kamarád nabídl ARO10.4 bylo jasno. A tak jsem začal stavět traktůrek ze shnilého ARA 10.4 ... Z fáze odstrojování jsem dnes přešel do fáze rozměřování a plánování... Na úvod poznamenám, že výsledný stroj by měl být pomocníkem kolem domu a do lesa. Nikoli skálo lez či zmenšený model nezničitelného lakatoše
Je pravda, že se obávám slabé síly, obzvláště zpátečky, ale snad se s tím naučím žít ... Ohledně takového stavění jsem nováček a amatér, takže jakákoliv rada, nápad či připomínka bude vítána...
Momentálně pracuji s rozměry š1400mm a d1700 +/-...
Takto mi pomohl při povodni, když jsem po proudu potoka sbíral trosky pergoly, dřevěného zahradního nábytku a asi tří kubíku naštípaného dřeva Skoro rozebrán, musel jsem oživit motor, elektriku a přívod paliva...
Ostatní foto zatím zde -> http://pivinek.rajce.idnes.cz/Trakturek/
Ale když mi kamarád nabídl ARO10.4 bylo jasno. A tak jsem začal stavět traktůrek ze shnilého ARA 10.4 ... Z fáze odstrojování jsem dnes přešel do fáze rozměřování a plánování... Na úvod poznamenám, že výsledný stroj by měl být pomocníkem kolem domu a do lesa. Nikoli skálo lez či zmenšený model nezničitelného lakatoše
Je pravda, že se obávám slabé síly, obzvláště zpátečky, ale snad se s tím naučím žít ... Ohledně takového stavění jsem nováček a amatér, takže jakákoliv rada, nápad či připomínka bude vítána...
Momentálně pracuji s rozměry š1400mm a d1700 +/-...
Takto mi pomohl při povodni, když jsem po proudu potoka sbíral trosky pergoly, dřevěného zahradního nábytku a asi tří kubíku naštípaného dřeva Skoro rozebrán, musel jsem oživit motor, elektriku a přívod paliva...
Ostatní foto zatím zde -> http://pivinek.rajce.idnes.cz/Trakturek/
-
Re: Traktůrek z ARA 10.4
Prečo slabá spiatočka ? na redukovanej vyjdeš aj do neba .
asi to bylo způsobené neseřízeným karburátorem, ale když jsem lehce naložený couval, tak se tomu nikam moc nechtělo... Jinak redukce to asi nemá, nebo přesně nevím kde bych je hledal...
dnes jsem o kousek poskočil dál... Nakoupil hutní materiál a spojovací materiál... Odřízl jsem původní rám, abych zúžil "tunel" ale měřil jsem jen jednou a a zadní rozšíření na nápravu jsem udělal úzké a proto jsem nový rám navařil do původního..aspoň je ze zdravého matroše...
takhle nějako vypadá hrubá koncepce
a tu s novým rámem
teď jdu na pivo
takhle nějako vypadá hrubá koncepce
a tu s novým rámem
teď jdu na pivo
mnooo, pekný zaklad
Jo, je to super... ale neuvažoval jsi nad tím, že bys dal za tu převodovku ještě nějakou převodovku, která by ten traktor zpomalila? Nemusí být nutně taková aby se na tom dalo řadit, ale stačí něco, co udělá převod do pomala, hned s tím bude lepší práce. Samozřejmě, pak je potřeba s tím pracovat s citem, aby nepodlehly zadní poloosy...
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
něco takového jsem řešil, ale zatím jsem na nic nepřišel.. takže stroj postavím zatím tak jak je a co kde "najdu" a pak budu případný základ ladit... uvidíme jak mi bude vyhovovat... snad to bude dobrý...
o kousek jsem pokročil... ještě zesiluji hlavní rám a vymyslel držák kulisy řazení... největší problém mám s ergonomii sedačky volantu a řazení.. aby to trochu vypadalo, aby to dobře fungovalo a hlavně aby se to dobře ovládalo...
foto-> http://pivinek.rajce.idnes.cz/Trakturek/
foto-> http://pivinek.rajce.idnes.cz/Trakturek/
o kousek jsem pokročil... Zdvojil jsem rám, sehnal sedačku z traktoru s měchem a přivezl domů diesel motor...myslel jsem si, že se motor akorát přehodí a ono prd... Sice je to jedna koncepce, ale vana nejde přehodit, spojka je jiná (s tím jsem počítal) ale, že setrvák bude mít jinou rozteč šroubů, to jsem nečekal... Dále fréma na převodovce je také krapet jiná, tudíž startér drží jen na dvou šroubech ze tří a fréma k motoru na třech z pěti...
motor z ARA ven
a diesel dovnitř
motor z ARA ven
a diesel dovnitř
Redukce se řadí stejnou pákou jako přední náhon,pokud si to dobře pamatuju tak přímo dopředu se řadí předek,doprava a dopředu předek s redukcí.Už je to to chvilka co jsem ho měl,možná si to nepamatuju úplně přesně,redukce tam ale na 100% je.Pivinek píše:asi to bylo způsobené neseřízeným karburátorem, ale když jsem lehce naložený couval, tak se tomu nikam moc nechtělo... Jinak redukce to asi nemá, nebo přesně nevím kde bych je hledal...
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/
máš pravdu, nějaký ňouma otočil páku a proto šel jen jeden převod, páku jsem otočil a už jdou i redukce... mám z toho velkou radost... dík za radumufik píše:Redukce se řadí stejnou pákou jako přední náhon,pokud si to dobře pamatuju tak přímo dopředu se řadí předek,doprava a dopředu předek s redukcí.Už je to to chvilka co jsem ho měl,možná si to nepamatuju úplně přesně,redukce tam ale na 100% je.Pivinek píše:asi to bylo způsobené neseřízeným karburátorem, ale když jsem lehce naložený couval, tak se tomu nikam moc nechtělo... Jinak redukce to asi nemá, nebo přesně nevím kde bych je hledal...
jinak dneska se podařilo napasovat setrvák a spojkovou sadu na nový motor... teď doladit startér a dva šrouby do frémy...
zatím nijak... mám zle zlomenou nohu, takže jen doma sedím a plánuji... sháním věci na hydrauliku a celý dny prolézám fórum a čerpám inspiraci... mezi tím mi soustružník vyrobyl věci a čekám až budu moct aspoň trochu chodit a začnu skládat...
kousek jsem posunul stavbu stroje... Abych nemusel dělat frému mezi motor a převodovku, sehnal jsem jinou a s tím se musela upravit i vývodová hřídel... Jelikož soustružník požadoval protikus, musel jsem převodovku rozebrat... Dnes konečně složeno, jen mi zbyl O kroužek a nevím kam příjde... a snad jsem dobře dotáhl kuželíková ložiska na druhé hřídeli...
malinko jsem pokročil....
dodělal jsem vanu a pokud noha dovolý, zkusím motor posadit na rám...
dodělal jsem vanu a pokud noha dovolý, zkusím motor posadit na rám...