Žhaveni na traktor
-
Žhaveni na traktor
Zdravicko kluci mám motor 2,4D, vím ze to už tady bylo ale chtěl bych to obnovit a to zapojeni zhaveni na motor úplně jednoduše, z toho co jsem pochopil stačí z baterky prez pojistku asi 10A na tlačítko a pěkné na listu zhavicek je tak? Pokud ne opravte mě diky moc
Re: Žhaveni na traktor
pojistka 10a na žhavení bude málo, sotva to bude stačit na jednu žhavičku. svého času jsem měřil na japonci mt1601d proudy (3válec) a na jednu žhavičku tekl proud při zapnutí přes 15a. u jiných žhaviček to nebude jiné
Předpovědi expertů jsou většinou jen o něco málo lepší než náhoda
-
Takže zhavicky když jich mám 5 mám počítát s pojistkou až tak 80a ?
Zhavice používané v koncernu- tj od 1,9 tdi až po 3,0Tdi od prvních přímých vstriku jsou konstrukčně téměř stejné. Všechny mají špičku kolem 26A, na jeden kabel byly max 2 žhavky, od nástupu PD a CR motorů je co drát to žhavka, takže nepoddimenzuj vedení. Pokud to je motor z T4 nebo jeho deriváty tak obecně komůrkové motory nemají tak výkonné žhavky- ale žhaví o dost dýl.. takže velkou pojistku ale radši to rozdělit přes relé a predjistit to
Neni tak.
Dej relé 80 Ampér, Pojisku dle odběru a tlačítko.
Dej relé 80 Ampér, Pojisku dle odběru a tlačítko.
Jede traktor, je to Zetor 3011
Motor Mercedes W123 3.0D.Na zopnutie žhavenia som použil spínaciu cievku zo štartéru,čo som našiel na šrotovisku.Z +pólu batérie hrubým vodičom/neviem prierez v mm/ cez 80A poistku na silový kontakt cievky a z druhého silového kontaktu na žhaviče.Zopnutie cievky ....z niektorej poistky/nie tej 80A/ som už tenkým vodičom napojil 12V cez tlačítko žhavenia na spínací kontakt cievky a hotovo.Žiadne drahé časové relé a snímanie teploty...nič,žiadna elektronika,čo sa môže pokaziť.Narátam do 10 a štartujem.Aj po naštartovaní ešte chvílku /rátam do desať/žhavím.Roky to funguje a náklady boli 0 celá nula ništ.
-
Lavida takže chápu spravne nějakou cívku, ze startera není to už trochu extrém? na cívku silový přívod plus a 12 v prez tlačítko a na vývod silový plus prez dejme tomu když mám 5 zhavicek tak prez 5 drátu hrubsich na ne?
Jeden silový drát na silový kontakt cievky a jeden silový drát z druhého silového kontaktu ďalej na prvý žhavič.Z prvého žhaviča prepoj silovým drátom na druhý žhavič atd,na všetky žhaviče:)
Či extrém,som neriešil.cievka je rozmermi malá,potrebný výkon prenesie zlehýnka-coby letní vánek a cena bola nula..k zulíbání:))
Či extrém,som neriešil.cievka je rozmermi malá,potrebný výkon prenesie zlehýnka-coby letní vánek a cena bola nula..k zulíbání:))
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja žhavím iba cez tlačítko, rovnako ako ty ca 10 sekúnd pred štartom a 10sekúnd po štarte (kým motor nebeží pravidelne na volnobehu), a je to bez jedinej poruchy 17 rokov! Ja by som to ani s tou cievkou zo štartéra nekomplikoval.
stejným způsobem, co píše schneider to řešil prodejce repasovaného traktoru. fungovalo to až do okamžiku, kdy mi roztavené tlačítko spálilo prst. poté nastoupila klasika, tlačítko-relé-žhaviče. od té doby bez problému.
jako relé mám spínací relé od světel, bývají na proud minimálně 40a, což by v nejhorším případě mohlo na "krátkou" dobu stačit. jinak třeba hadex nabízí relé na 120a za 170 babek.
jako relé mám spínací relé od světel, bývají na proud minimálně 40a, což by v nejhorším případě mohlo na "krátkou" dobu stačit. jinak třeba hadex nabízí relé na 120a za 170 babek.
Předpovědi expertů jsou většinou jen o něco málo lepší než náhoda
Já jsem použil originál relé žhavení z nějakého diesla, ikdyž to umělo řídit délku žhavení podle venkovní teploty, zapojil jsem to na prasáka, vedly do toho dva silové, a pár tenkých, našel jsem káblíky, které když se spojily tak to spojilo ty silové...hodil jsem to na tlačítko a tak funguju