Traktor od Zetora

Moderátoři: rezis, zdeněk 1

Zpráva
Autor
jiriSBS

Re: Traktor od Zetora

#736 Nový příspěvek od jiriSBS »

Traktor zpracováni perfekt 8) ,ale TBZ velmi slabé:
-umistění předních čepu spodních ramen ve výši osy nápravy a cca 250mm za osou zadní nápravy(odhad z foto) ,při práci s pluhem(energetický nejnaročnější práce,TBZ se staví na požadavky pluhu)
tažná síla vychzející z tažného bodu pluhu,prochází přes tyto čepy a směřuje do prostoru před osu zadní nápravy(pohled z boku traktoru),tím je traktor přitahován na podložku -větší tažná síla a
stabilita.V tvém případě tažná síla(odpor) vychází nad osou zadní nápravy-čím větší odpor prac. stroje(pluh,kombinator)tím více se odlehčuje přední náprava-při práci se traktor špatně řídí a
staví se na zadní kola,není možné využít větší tažné síly traktoru,ani po přestavění táhla 3B.
-ramenaTBZ a ustavení hydr.válců:
nevhodné pákové poměry mezi hydr.válci a rameny (odhad) 1:5 a o 30% menší plocha hydr.válců-vysoký provozní tlak čerpadla -servočerpadlo se bude při zdvihu pohybovat na hranici max. tlaku
(6-8MPa), při nizkem zatížení,rychlost zdvihu bude vysoká , nízká citlivost ovládání(lehké přizvednutí bude problematické),zdvih ramen z úvratí do úvratí musí trvat mezi 2-3 sek(bez rychlozdvihu).Volná poloha, nutná pro kopírování terénu bude problematická ,přes rozváděč, pro rychlost průtoku oleje a mechnická pro obtížné provedení.
Použivání vysokého provozního tlaku způsobuje větší zahřívání oleje,a to si vynucuje větší nádrž- náplň oleje ,nebo do soustavy namontovat chladič a tím odvádět ztratové teplo.
Abych jenom nekritizoval ve vlakně traktor od JiříSBS jsou fota TBZ,které při tlaku 1MPa ma zvedací sílu 110kg,max. tlak je seřízen na 5MPa při síle 550kg .U tvého provedení se tlak bude pohybovat okolo 6 MPa na sílu 110 kg a to je značný rozdíl.Bylo by škoda u tak pěkně provedeného traktoru,aby nebyl schopen využít svého tahového potenciálu,ale nic si z toho nedělej více jak 50% traktoru na tomto foru má špatně umístěné závěsy a TBZ,a nejsou schopny využít tažné síly,kterou traktor má.

Zetor

#737 Nový příspěvek od Zetor »

Uvidíme, jak se ramena a hydraulika osvědčí :) Síla a to, jak to bude chodit se uvídí :) S kopírováním terénu moc nesouhlasím, ani u sériového traktoru nemá třeba smyk možnost naklápění z důvodu členitosti terénu. Maximálně trochu kvůli posčítání vůli ve všech prvcích a kloubech ramen, ale jinak ne. Plovoucí poloha bude přes rozvaděč. S tím, že spodní uchycení ramen je v nevhodném místě souhlasím... Postahoval jsem si na fóru literaturu a prostudoval to, než jsem se do toho pustil :) Bohužel ale díky 16ti palcovým kolům vzadu, mám už takhle světlou výšku na hraně a pokud bych uchycení ramen umístil tam, kam je potřeba, ještě traktor snížím. Takže vznikl kompromis :)

Nějaké foto :)

Traktoru konečně svítí brzdová světla po sešlápnutí brzdy :)

Obrázek Obrázek

Nově vyrobený nosič radlic z Vari a jeho zkouška :) Na traktoru jsou zadní kola otočená do široka a vpředu jsou druhé disky, které jsem někdy loni pro tento účel převařoval :)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

A tady už naostro :)

Obrázek Obrázek
Zetor that's life...
Malotraktor 4x2 domácí výroby - zatím ve vývoji
Vilém :-)

kiwi

#738 Nový příspěvek od kiwi »

Super. 8) Prosím tě,co to je za ten tlakový spínač a kde jsi ho koupil?Brzdy mám řešený stejně tak s tvým svolením okopčím spínání světel.

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#739 Nový příspěvek od Ondras83 »

z 1203jky ne?

Zetor

#740 Nový příspěvek od Zetor »

Ahoj kiwi a Ondro, spínač je origo zetorácký dvouvývodový spínač na 12v na brzdová světla :-) Kupoval jsem ho v Trnavě u Kopečného za myslím 97kč :-) Shodou náhod je stejný závit na spínači i v brzdovém válci z Felicie :-)
Zetor that's life...

kiwi

#741 Nový příspěvek od kiwi »

Díky.Však právě proto,že mám taky brzdaválec z feldy.

Zetor

#742 Nový příspěvek od Zetor »

Není zač 8)
Zetor that's life...

Novis

#743 Nový příspěvek od Novis »

Kde jsi sehnal ty radličky? Popř. za kolik? :)

Zetor

#744 Nový příspěvek od Zetor »

Ahoj, radličky jsou klasické za Vari SV-1, jen jsou různé druhy. Se šroubovanou špicí, s přivařenou špicí, s křidélky nastavitelnými plynule, s nastavitelnými po dírách... Záleží asi podle roku výroby :-) Já je posháněl po Bazosi kolem 500kč/ks... Takže mám dvě takové a jednu makovou :smich: Ale jinak to nemá na nic vliv, rozměry, připojením a tvarem jsou úplně stejné :-) Jen estetika :)
Zetor that's life...

Zetor

#745 Nový příspěvek od Zetor »

Tak brambory proorané :) Po chvilkách jsem ještě natíral nosič radlic a radlice, tak už to taky trochu vypadá :)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zetor that's life...

Gerhard

#746 Nový příspěvek od Gerhard »

:friends: hezky ti to obsypava 8) 8) ,nebylo to brzo jeste moc nevylezly kobzulky :-/

Zetor

#747 Nový příspěvek od Zetor »

Díky :friends: No ja spíš než nahrnout, potřeboval řádky ,,naformátovat,,... Když jsem zahrnoval brambory při sázení, hned v prvních dvou řádcích jsem v jednom místě jel asi trochu k jedné straně a pak tuto chybu okopíroval do zbylých řádků :smich: Když se začaly první brambory klubat ven, docela jsem koukal, kde lezou :smich: Brambory mě lezly v jednom místě bokem řádků... Tak jsem to chtěl srovnat, dokud jsou ještě brázdy docela kypré a ne jako beton :)
Zetor that's life...

Zetor

#748 Nový příspěvek od Zetor »

Pár obrázků z poslední doby :) Rozdělal jsem zadní část traktoru, vše pořádně povařil a také na hlavní rám přivařil držáky výztuh kvůli TBZ, aby se to nějak nekroutilo, přece jen nějaká páka tam bude :) Na motoru přibyla nová trojřadá řemenice, která jedním řemenem pohání altík (teď už přes klasický klíňák) a další dva poženou hydraulické čerpadlo... Jen mám teď dilema, jestli tam nemám rovnou naaplikovat nějaké lepší čerpadlo, než to servo z Octavie TDi :-/

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zetor that's life...

fazuliak

#749 Nový příspěvek od fazuliak »

aký rozmer remena na čerpadlo ides pouzit? :) myslím šírku

Zetor

#750 Nový příspěvek od Zetor »

Ahoj, budou tam dva klínové řemeny o šířce 10mm :)
Zetor that's life...

Odpovědět

Zpět na „Traktory domácí výroby 4x2“