Překvapil, mě ten plochý řemínek
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1948335 ... aciera.php
Vrtačka trojče za 16
Vrtačka trojče za 16
Zetor crystal 8011, VZV Irion 3.5 tuny od Shreka, plato 2.7 t
Re: Vrtačka trojče za 16
Hanzi tuhle vrtačku, tu hranatou v levo jsme měli kdysi v nástrojárně vzadu na ručním. Vrtalo se na ní do 6 mm vrtáčkama. Měla hlavičku napevno na vřetenu. A jen tu malou. Ale třeba chlapi na ní vrtali 1 mm vrtáčkem. Ten řemen stál za prd. Měl už něco za sebou a často sletěl. Do té 6 mm vrtáku to šlo. Na větší by to nebylo. Vedle stála na stole TOS VS nějaká a asi 80% vrtání se odehrálo na ní. Pamatuju se starej Lojzík nasadil brýle, pak 1 mm vrtáček. Přehodil si ten hadrovej řemínek pustil. Vřeteno se začlo motat, naslinil si prst, potáhl prstem slinama ten vrtáček a už vrtal. Sem tam dodal ,,mazivo" slinták prstem na vrtáček. Prej to bylo to nejlepší co mohl vrtáčkovi poslytnout. No ale co si vzpomínám, nikdy ten vrtáček neulomil. Možná, že si ho i brousil sám. Všichni tihle dědkové jsou už v pánu. Sebou si vzali to svoje nouhau. Neměli to komu předat. Tuhle jsem to říkal Kenybzovi. Lojzík měl v šuplíku sadu pilníků. Žádné plné šuple pilníků. Měl jich pár. Měl je z rajchu z nucených prací. Možná hákovej kříž na nich byl. Dědek nepůjčil pilník, ani kolegovi vedle z ponku. Jednou jedinkrát mi dovolil s ním zapilovat. Plochej pilník šedej a nejdřív školení, tlač jen dopředu. Chraň pánbu dozadu! Jak jsem říkal Kenybzovi potáhl jsem párkrát a když si pilník udělal stopu ani jsem ho nemohl utlačit jak bral! A to ho dědek měl už 50 rok! Ty pilníky jen držel a ty braly jako struhadlo a furt ostrý jako břitva. Když šel do důchodu kvičel jsem u něj! Kdepak zabalil každej vzlášť do hadru a odnesl si je dom.