Frézka universalni FU 251 s odměřováním za 25
Re: Frézka universalni FU 251 s odměřováním za 25
Jo,jde,vždyť se tak normálně dělalo.Ale vždy to bude kombinace vhodné mašiny,nástrojů a řezných podmínek,no a samozřejmě chlapa,co to umí....a jsou situace,kdy i těch např 4000 otáček přijde vhod.
Ta moje šrotu uchráněná vrána už nic přesného nezmákne,repas je cenový nesmysl.Ale na to naše omlácení přebytečného železa bude na věky A tam je i 1000 otáček moc.
Ta moje šrotu uchráněná vrána už nic přesného nezmákne,repas je cenový nesmysl.Ale na to naše omlácení přebytečného železa bude na věky A tam je i 1000 otáček moc.
Naprogramované je to hned, včetně visualizace. Ale dělám to, jen když ten obrobek neudržím v hlavě. Jinak jsem furt s těma klikama rychlejší.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
-
Jeníčku, jsem rád, že Ti frézka maká. Táta tu rychloběžnou hlavu taky moc nepoužíval - akorát na gravírování vstřikovacích kanálků ve formách pro vstřikolisy. Proto mi jí později přenechal na gravírování a frézování dřeva na pantografu. Ani na plasty ty rychlosti moc nejsou, protože kromě termosetů se má většina plastů snahu tavit. Bořivoj
Čau Bořku, jojo, zlehka pracuje, teď ohlodala nějaký hliníky, tak za odměnu dostane asi k Vánocům digitální odměřování
Pomocné síly v zemědělství, tedy pardon, chtěl jsem napsat inženýři, jsou rok od roku línější. Ani odečítat nonius už je nebaví
Ale vážně, já jsem si všechny tyhle modernizace zakázal. Namastíš odměřování, ono časem zdechne, opravit nejde vůbec nebo blbě, namastíš jiné... Nonius tam bude furt a nic se mu nestane.
Ale vážně, já jsem si všechny tyhle modernizace zakázal. Namastíš odměřování, ono časem zdechne, opravit nejde vůbec nebo blbě, namastíš jiné... Nonius tam bude furt a nic se mu nestane.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Já bych chtěl taky odměřování na tu mojí trojku frézku. Ale furt nějak nevím co hledat. Syn mi jednou ukazoval na objednání z Číny. Ani to nestálo svět. U frézky mě nejvíc štve, když dělám nějaké věci a jedu podélně a přidávám nahoru. Musím si vzít papír a dělat si čárky. Kolikrát jedu třeba 10x. A občas zapomenu udělat čárku. A nevím kde jsem. To by se mi štymovalo na tohle. Podélně si udělám čárky na stole fixem a na noniusu taky. Třeba si popíšu 1, 2, 3 a šipky na kterou stranu ,,do tahu" mám 0,7 mm vůly na šroubu. Nebo barevnejma fixama. To používám i na soustruhu. První červená, druhej zelená, třetí modrá a čtvrtá černá. Mám to tak nacvičený. A když jedu serii vím kde jsem.
A pro tyto situace jsem si na svislý i příčný dodělával hrubé odečty ze starého ocelového pravítka,milimetr odečteš krásně,na určení,kolikátou šponu jedeš funguje super.
No já tam mám takové udělátko na to svislé taky. Sice nemám tam stupnici. Ale mám tam takovou šipku a dělám si fixem čárky. A když tu práci jedu znova, mám to tam jen posunu tu šipku ta je na takovém kusu trubičky a utažená na té T drážce pro doraz posuvu. No zatím to tak nějak stačí. No ale odměřování by mastilo líp. Třeba i jen pro jednu osu. Ale když bych se s tím už zaobíral, sneslo by to asi komplet.
Oto, už měříš? Poslal jsem Ti SZ.
Ja som parkrat robil na sv18, na ktoru pri go namontovali digiodmeriavanie. Nedalo sa na to spolahnut. Mam radsej nonius, to ma este nesklamalo nikdy.
Mám u svého SV 18 docela vůle. Na příčným suportu 0,6 mm. Hlavně další škodítko je ten odjezd ze závitu. Když dělám přesné věci musím stále ,,pamatovat" a dotahovat za kličku vůle jak ve šroubu, tak v tom odjezdu. Probírali jsme to s Kenybzem mockrát. Jak on říká, když neděláš závity vyhodit ten pomocnej suportek odjíždění a nasadit si pevnou kostku a hlavu na ní. Aby se eliminovala jedna vůle. No dělám teď vcelku dost často přesné věci. Musel bych mít nějaké lejzrem hlídané špičky nože. Jinak odměřování na mém soustruhu by nebylo na nic. Ale docela by do budoucna uvažoval jen o nějakém nahrubo příčném měření. Ale třeba aby to umělo více pamětí. Jakože pro třeba 5 nožů. Třeba pod číslem a orientačně najíždět. Protože dělám výrobky třeba 5 noži. A musím si dělat čárky a značky tvaru destičky na noniusu a ještě tabulku k tomu. Abych to nepopletl. Dělal jsem hřídele s 10 noži. A tam jsem to tak měl. Tabulku a obrázky destičky a k tomu popisek s číslama. Aby to trochu odsejpalo. Nakonec stejně měřím každou míru na přesno. Tohle je jen orientační. Když jedu na stovky nedá se spolehnout ani na nonius. Pokaždé stejně natočím poslední šponu podle měřidla a te je na noniusu vždy jinde. Občas se stane že to sedí, drží. Ale stává se mi, že mi třeba přičítá, nebo odečítá vcelku průběžně. Jakože na pátém kusu jsem o desetinu vedle. Na desátem kusu už o dvě destinky a tak. Zastaví se to třeba na 20 kuse o 3 desetiny vedle a pak to drží + - kedlub stejně. Ale nelze na to spoléhat. To odměřování by najelo přesně, ale zapoměl bych vůle a jsem třeba o 0,7 mm vedle.
Mám na soustruhu odměřování všech 3 os, v kombinaci s multifixem je ten soustruh úplně o něčem jiném, není problém držet míry na více kusech s výměnami nožů 0,02mm. Oto, až to zkusíš tak zjistíš že ses roky zbytečně trápil. Když jsem ho koupil tak tam bylo odměřování na 2 osy Fagor s optickými pravítky, potom odešlo pravítko v Z ose, metr délka. Nainstaloval jsem místo Fagor odměřování Sino, magnetické pásky a fakt paráda, ty pásky jsou přesné, nezabírají skoro žádné místo.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/
Ota-máme v práci Arad,docela dobrá nevyjetá mašinka na menší věci a byl tam podobný problém,plavalo to ve 2 desetinách.Kdosi kdysi dodělal pravítko na dlouhé kužely,vodící kámen jsem ladil snad 100x a pořád stejný problém.Nakonec jsem problém našel,byla vůle na středovém čepu toho pravítka,chodilo si to přesně ty 2 desetiny,co dělaly bordel.Opraveno,teď mně nula na noniusu drží ve dvou stovkách skutecného rozměru.
Ale na SN mám digi odměřování taky a super,nedám na to dopustit.Děláme jedny šneky,ve šnekovnici je vnitřní vybrání pro takový kroužek.Délka šneku technologicky vždy bude tak +-2mm a s tím digi měřením je to i tak pohoda,upnu do kleštiny,ťuknu nožem o čelo šnekovnice,hodím nulu a jedu 8mm hloubka.....i když je délka šnekovnice rozdílná,takto mám vždy 8mm do hloubky na přesno a odsýpá to.....ona každá série je 2000ks a to už je lehce na palici
Ale na SN mám digi odměřování taky a super,nedám na to dopustit.Děláme jedny šneky,ve šnekovnici je vnitřní vybrání pro takový kroužek.Délka šneku technologicky vždy bude tak +-2mm a s tím digi měřením je to i tak pohoda,upnu do kleštiny,ťuknu nožem o čelo šnekovnice,hodím nulu a jedu 8mm hloubka.....i když je délka šnekovnice rozdílná,takto mám vždy 8mm do hloubky na přesno a odsýpá to.....ona každá série je 2000ks a to už je lehce na palici
Ready vůle kde je vím. Je v matici a šroubu. A dále v tom vyjíždění ze závitu. Tam se to všechno pohybuje. Matici a šroub by chtělo vyměnit. Jenže když by se měnilo, chtělo by to zaškrabat a spasovat. Jinak tam třeba do stran toho vedení vůle není. Ale když by se to dělalo chtělo by ten příčnej posuv z gruntu udělat. Já to neumím. Nehrnu se do toho. Jednou jsem kontaktoval pána z inzerce. Ten toho ale měl moc a nevěděl, kdy by se na to dostal. A já nemůžu být třeba týden bez soustruhu. V součastné době jede každej den. A docela teď honím termíny.
Prostě u mojeho SV 18 jsem to zatím vypustil. Nechci se na to spoléhat, když ty mechanické věci nejsou v pořádku. Jak jsem psal, musím stále pamatovat na tu vuly. Dotahovat a měřit. Zatím to jde.
Eéé už je ta frézka za 20 000 Kč! Teď na ní koukám na bazoši. Tak co už ji někdo koupíte? Sice mi to přijde podobný jako Kugir. Ale za tu cenu?
Prostě u mojeho SV 18 jsem to zatím vypustil. Nechci se na to spoléhat, když ty mechanické věci nejsou v pořádku. Jak jsem psal, musím stále pamatovat na tu vuly. Dotahovat a měřit. Zatím to jde.
Eéé už je ta frézka za 20 000 Kč! Teď na ní koukám na bazoši. Tak co už ji někdo koupíte? Sice mi to přijde podobný jako Kugir. Ale za tu cenu?
V tom je výhoda digi měření.Měří nezávisle na stavu šroubu,matice,vůlí-na jezdící horní časti příčného mám lištu,dole na těle příčného snímač.Obojí přišroubované.Najedeš si nějaký reálný nebo konečný rozměr,ten zadáš(já si u konečného často jenom hodím nulu a na tu pak dojíždím) a pak už ti to vlastně měří absolutně,je to pouze vzájemná poloha lišta-snímač-vůle zapracuje,je jiná poloha snímače na liště,jiná hodnota na displeji,dotáhneš to,i když nonius ukazoval nulu.De fakto ti pouze zobrazuje hodnotu,o kolik se ti to v polohách posunulo,nezávisle na tom,co bylo příčinou-otočení kličkou nebo vůle kdekoliiv.Já tam mám Mitutoyo a funguje na pohodu a spolehlivě,výborná věc.Ale nikdy nečistím vzduchem.
Kujva dját,ja bych ju vzal dom.......jenom ji někde dát,už tak mám v dílně uličku,že projdu jenom s výdechem A stejně,žena by mně asi zabila
Kujva dját,ja bych ju vzal dom.......jenom ji někde dát,už tak mám v dílně uličku,že projdu jenom s výdechem A stejně,žena by mně asi zabila